Pgrade z Mint 19.3 na 22

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Jenc
Kontaktovat uživatele:

Re: Pgrade z Mint 19.3 na 22

#11 Příspěvek od Jenc »

menom píše: 09 úno 2025, 11:56Mozno vypnut automaticky spustane aplikacie, ktore neni nutne pouzivat.
S tim naprosto souhlasim, a mam to tak take.

Udelal jsem jeste dalsi test s vychladlym kompem, a preci jen je to s jadrem 5.x lepsi. CPU je nekde na 8 %. I to je ale porad moc. Ty pitome wyndousy na to maji zrejme nejaky tajny trik. Jeste bych chapal ty osmicky, ktere byly pro tenhle stary stroj primo stvorene, ale ze to maji stejne i moderni jedenactky, a to aniz bych je nejak upravoval ci nastavoval...
Linux Mint 22.1 Xia / Linux Mint 21.3 Virginia / Ubuntu 25.04 Plucky Puffin / MX Linux 23.6 Libretto / Zorin OS 17.3 Core
https://jenc.jecool.net/
Jenc
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jenc »

Tak jsem po dlouhodobějším testování došel k následujícímu závěru:

Windows 8.1 a Windows 11 ve stavu bez zatížení = teplota procesoru ± 55 °C
Linux (jakákoliv distribuce) s jádrem 5.x = teplota procesoru ± 65 °C
Linux (jakákoliv distribuce) s jádrem 6.x = teplota procesoru 75–85 °C

Moje otázky zní:
1) Je možné např. v Linuxu Mint 22.1 downgradovat jádro na verzi 5.15?
2) Lze v Linuxu Mint 21.3 (který má standardně jádro v. 5.15) upgradovat Cinnamon na nejnovější verzi (6.4.x)?

Bude něco z toho fungovat? Případně, pokud by šlo oboje, která varianta je rozumnější?
Mně by připadala lepší první možnost, mít novější systém se starším jádrem, třeba kvůli aktualizacím.

A možná plácám nesmysly a fungovat to nebude. Jen zkrátka hledám využití pro svůj starý laptop, který je i dneska výkonově bez problémů použitelný. Nemám rád Windows, proto pro něj hledám linuxové řešení, ale zatím to nevypadá nadějně – i těch 65 °C s 5.x jádrem je nad míru.
Ale zkoušel jsem i dobové linuxové distribuce z roku 2012 s jádrem 3.x, bohužel i tam je situace stejná = teplota v idle stavu 65 °C.

Ještě mě napadá jedna věc → ve woknech je v nastavení napájení možné nastavit min. a max. zatížení a taky způsob chlazení procesoru. Já to mám nastavené na 90 % max. kvůli náročnějším hrám, kdy při nastavení bez omezení (100 %) se občas stane, že se procesor přehřeje a počítač se natvrdo okamžitě vypne (105 °C). S nastavením na 90 % se to nestane, wokna zkrátka nedovolí vyšší zatížení procesoru.
Je nějaké takové nastavení v Linuxu? Popřípadě nějaký program?

Díky :-)
Linux Mint 22.1 Xia / Linux Mint 21.3 Virginia / Ubuntu 25.04 Plucky Puffin / MX Linux 23.6 Libretto / Zorin OS 17.3 Core
https://jenc.jecool.net/
Ventero1

#13 Příspěvek od Ventero1 »

Neresilo tohle TLP?
Ale nevim , zda je to jeste aktualni.

Kazdopadne zatim bych zustaval na 21.3
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
menom

#14 Příspěvek od menom »

.
Jenc píše:1) Je možné např. v Linuxu Mint 22.1 downgradovat jádro na verzi 5.15?
Ubuntu 24.04 ma v zaklade jadro 6-tej generacie, Linux Mint to prebere automaticky, takze to nejde.

Teoreticky by si musel sam skompilovat starsie jadro pre novsi system. Takze teoreticky to mozne je, ale prakticky hlavne distribucie linuxu
to nepodporuju.

Jenc píše:2) Lze v Linuxu Mint 21.3 (který má standardně jádro v. 5.15) upgradovat Cinnamon na nejnovější verzi (6.4.x)?
To je otazka na vyvojarov distribucie, pochybujem, ze tu by sa s tym niekto zaoberal.
.
.
.
.
.
Predpokladam, ze kometare k tomu prispevku si cital https://www.linux-mint-czech.cz/2025/03 ... /#comments
Ešte som vypozoroval, že aby sa to prejavilo, treba mať vypnuté žravé programy a vypnutú sieť...

Tu mam vypnute aj automaticke aktualizacie, proste vsetko co moze sahat "same o sebe na net". Jasne 65˚C je neuveritelne mnoho pre idle.
Nieco to zatazuje, alebooo > vymena teplovodive pasty bola_?

A kolko tam mas grafickych kariet, jaky ovladac(e). Pre starsiu nvidiu je lepsi starsi ovladac, co ponuka spravca.
Powertop by som zmazal, a vyskusal TLP.

.
.
Odpovědět