Tak jsem po dlouhodobějším testování došel k následujícímu závěru:
Windows 8.1 a Windows 11 ve stavu bez zatížení = teplota procesoru
± 55 °C
Linux (jakákoliv distribuce) s jádrem 5.x = teplota procesoru
± 65 °C
Linux (jakákoliv distribuce) s jádrem 6.x = teplota procesoru
75–85 °C
Moje otázky zní:
1) Je možné např. v Linuxu Mint 22.1 downgradovat jádro na verzi 5.15?
2) Lze v Linuxu Mint 21.3 (který má standardně jádro v. 5.15) upgradovat Cinnamon na nejnovější verzi (6.4.x)?
Bude něco z toho fungovat? Případně, pokud by šlo oboje, která varianta je rozumnější?
Mně by připadala lepší první možnost, mít novější systém se starším jádrem, třeba kvůli aktualizacím.
A možná plácám nesmysly a fungovat to nebude. Jen zkrátka hledám využití pro svůj starý laptop, který je i dneska výkonově bez problémů použitelný. Nemám rád Windows, proto pro něj hledám linuxové řešení, ale zatím to nevypadá nadějně – i těch 65 °C s 5.x jádrem je nad míru.
Ale zkoušel jsem i dobové linuxové distribuce z roku 2012 s jádrem 3.x, bohužel i tam je situace stejná = teplota v idle stavu 65 °C.
Ještě mě napadá jedna věc → ve woknech je v nastavení napájení možné nastavit min. a max. zatížení a taky způsob chlazení procesoru. Já to mám nastavené na 90 % max. kvůli náročnějším hrám, kdy při nastavení bez omezení (100 %) se občas stane, že se procesor přehřeje a počítač se natvrdo okamžitě vypne (105 °C). S nastavením na 90 % se to nestane, wokna zkrátka nedovolí vyšší zatížení procesoru.
Je nějaké takové nastavení v Linuxu? Popřípadě nějaký program?
Díky