Tiskárna Canon - chybí PPD soubor

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Odpovědět
Zpráva
Autor
LinuxMintxfCE11

Tiskárna Canon - chybí PPD soubor

#1 Příspěvek od LinuxMintxfCE11 »

Zdravíčko.
Nainstaloval jsem na chromebook Linux Mint Xfce a pokouším se zprovoznit tiskárnu Canon LBP6030b. Stáhl jsem soubory taz.gz ze stránek Canon, i z těch japonských, ale PPD soubor tam není.
Pomocí chatbota jsem se pokoušel o zprovoznění, ale jen se motá v kruhu. Kde prosím PPD soubor najít? Tři hodiny se nad tím trápím a prd.. :shock:
menom

Re: Tiskárna Canon - chybí PPD soubor

#2 Příspěvek od menom »

.

A jaky tam je operacny system...

Linux Mint 21 používa IPP známy tiež ako Tlač a skenovanie bez ovládačov. Je to štandardný protokol, ktorý komunikuje s tlačiarňami a skenermi bez použitia ovládačov. Mnohé tlačiarne a skenery sú automaticky detegované a nie sú potrebné ovládače.

V prípade, ak sa ukáže že vaša tlačiareň alebo skener nefunguje správne, môžete protokol IPP vypnúť, odstránením balíkov ipp-usb a airscan z operačného systému. Potom nainštalujte ovládače od výrobcu zariadenia.

Dobre mrknut sem
https://linuxmint-user-guide.readthedoc ... nters.html
.
.
.
.
labeent

#3 Příspěvek od labeent »

Z této stránky stáhnout driver:

Kód: Vybrat vše

https://www.canon.cz/support/consumer/products/printers/i-sensys/lbp-series/i-sensys-lbp6030b.html?type=drivers&os=Linux%20(64-bit)
Pak rozbalit do složky.

Pak nastavit install.sh jako spustitelný soubor, pokud již není.

Pak spustit install.sh z Terminálu nebo Konzole (nevím, jak se to jmenuje v XFCE).
Tam to ukáže průběh, bude to chtít napsat minimálně 1x Y jako YES, že to chceš opravdu nainstalovat. Pak se ukáže okno, kde si vybereš typ tiskárny, pak si vybereš, jak je připojená (já u síťové dávám Socket a tam pak napíšu IP adresu tiskárny). Pak to najde moji tiskárnu, potvrdím a zavřu okno a tiskárna by měla být přidaná včetně ovladačů.

Pokud by to nešlo, tak je ještě možnost klepnout na 64-bit driver, tam zvolit Debian a spustit balíček .deb. Ale to až jako náhradní postup. Přes To install.sh by to mělo být lepší ...
Výběr_320.jpg
Výběr_321.jpg
Obrázek
LinuxMintxfCE11

#4 Příspěvek od LinuxMintxfCE11 »

labeent píše: 05 čer 2025, 16:47
Funguje! Díky moc. A to je Canon připojená přes USB. Děkuji ;)
labeent

#5 Příspěvek od labeent »

NZ, jsem rád, že jsem mohl pomoci, naštěstí zrovna Canon mám odzkoušený :mrgreen:
Naposledy upravil(a) labeent dne 11 čer 2025, 16:45, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Odpovědět