Zdravím,
mám zase laický dotaz: počítač mi hlásí, že mám nedostatek místa na úložišti "Kořen systému souborů"
Vypadá to jako v příloze:
Složka snapshots zabírá 72 GB. Bohužel jsem do linuxu nepronikla a nevím, co můžu a co nemůžu smazat, abych nevymazala něco důležitého.
Najde se tu nějaký dobrá, který mě trochu navede?
Mám celkem zaplněnou i část s osobními soubory, ale aby systémové soubory zabíraly skoro 100 GB, se mi zdá moc.
Díky, R.
Zaplněná paměť
Re: Zaplněná paměť
.
Ahoj, pomocou programu Timeshift je moznost vymazat stare snimky systemu (snapshoty).
Je mozne nastavit menej caste vytvaranie zaloh, snimok systemu (snapshoty) ci uplne vypnut automaticke zalohovanie a robit raz za cas ručne, manualne.
To uvolni miesto v zlozke timeshift.
.
Ahoj, pomocou programu Timeshift je moznost vymazat stare snimky systemu (snapshoty).
Je mozne nastavit menej caste vytvaranie zaloh, snimok systemu (snapshoty) ci uplne vypnut automaticke zalohovanie a robit raz za cas ručne, manualne.
.
.
...dodatok-vymazat staré jadrá a závislosti...
...dovod-nenabehne my system!!!...

...dovod-nenabehne my system!!!...

AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual
RADEON RX 6400 dual
Potřebuju uvolnit místo tak, aby mi systém fungoval, samozřejmě...alojz píše: 11 zář 2025, 06:22 ...dodatok-vymazat staré jadrá a závislosti...
...dovod-nenabehne my system!!!...![]()
![]()
![]()
Prosím neutahujte si ze mě, užívám počítač jako spoustu jiných spotřebičů a nástrojů a nemám ambici jim hlouběji porozumět - zajímají mě jiné věci.
Díky za radu, vyzkouším.menom píše: 10 zář 2025, 21:45 .
.
Jak už napsal menom, problém zpúsobuje pravděpodobně Timeshift a jeho četné snapshoty, ty ti zabírajú cca 72 GB. Vymaž všechny snapshoty kromě posledního a nastav si, aby ti ponechával pouze poslední.
Otevřela jsem Timeshift a vypadá to - viz příloha.Livan píše: 11 zář 2025, 13:11 Jak už napsal menom, problém zpúsobuje pravděpodobně Timeshift a jeho četné snapshoty, ty ti zabírajú cca 72 GB. Vymaž všechny snapshoty kromě posledního a nastav si, aby ti ponechával pouze poslední.
Když rozkliknu Procházet, jsou tam jen dva zachycené stavy (z 10. 8. a ze 13. 9. - ty přece nemůžou zabírat 72 GB(?)
V příloze ještě otevřená složka snapshotu z 10.8. - to můžu natvrdo všechno smazat? Nebo mám hledat ještě nějaké skryté složky?
(Nedávno jsem si nechala upgradovat systém a nerada bych něco poto...a vezla to zase do servisu.

A ještě se mi stalo při zapnutí PC, že mi vyskočilo okýnko s hláškou (nešlo uložit Prt Sc):
Chyba při aktivaci nastavení XKB
Důvody pro to mohou být různé
Pokud tuto situaci nahlásíte jako chybu, přiložte také výsledky
xprop -root / grap XKB
gsettings get.gnome.libgnomekbd.keyboard model
gsettings get.gnome.libgnomekbd.keyboard layouts
gsettings get.gnome.libgnomekbd.keyboard options
Může to nějak souviset se zaplněnou pamětí?
.
To moze byt na pricine, ze v tom starom systeme sa to zaplnilo.
V tomto pripade by som zadal do terminalu prikaz, co spusti spravcu suborov s opravnenim roota:
Vyskoci okno a tam sa preklikat do tej problematickej zlozky a mazat.
Ak tam budu nejake skryte polozky, tak zobrazit a mazat, ukoncit pracu v tom okne...
.
Ramonka píše:Nedávno jsem si nechala upgradovat systém...
To moze byt na pricine, ze v tom starom systeme sa to zaplnilo.
V tomto pripade by som zadal do terminalu prikaz, co spusti spravcu suborov s opravnenim roota:
Kód: Vybrat vše
sudo nemo
Vyskoci okno a tam sa preklikat do tej problematickej zlozky a mazat.
Ak tam budu nejake skryte polozky, tak zobrazit a mazat, ukoncit pracu v tom okne...
.
.