Zaplněná paměť
Zaplněná paměť
Zdravím,
mám zase laický dotaz: počítač mi hlásí, že mám nedostatek místa na úložišti "Kořen systému souborů"
Vypadá to jako v příloze:
Složka snapshots zabírá 72 GB. Bohužel jsem do linuxu nepronikla a nevím, co můžu a co nemůžu smazat, abych nevymazala něco důležitého.
Najde se tu nějaký dobrá, který mě trochu navede?
Mám celkem zaplněnou i část s osobními soubory, ale aby systémové soubory zabíraly skoro 100 GB, se mi zdá moc.
Díky, R.
mám zase laický dotaz: počítač mi hlásí, že mám nedostatek místa na úložišti "Kořen systému souborů"
Vypadá to jako v příloze:
Složka snapshots zabírá 72 GB. Bohužel jsem do linuxu nepronikla a nevím, co můžu a co nemůžu smazat, abych nevymazala něco důležitého.
Najde se tu nějaký dobrá, který mě trochu navede?
Mám celkem zaplněnou i část s osobními soubory, ale aby systémové soubory zabíraly skoro 100 GB, se mi zdá moc.
Díky, R.
Re: Zaplněná paměť
.
Ahoj, pomocou programu Timeshift je moznost vymazat stare snimky systemu (snapshoty).
Je mozne nastavit menej caste vytvaranie zaloh, snimok systemu (snapshoty) ci uplne vypnut automaticke zalohovanie a robit raz za cas ručne, manualne.
To uvolni miesto v zlozke timeshift.
.
Ahoj, pomocou programu Timeshift je moznost vymazat stare snimky systemu (snapshoty).
Je mozne nastavit menej caste vytvaranie zaloh, snimok systemu (snapshoty) ci uplne vypnut automaticke zalohovanie a robit raz za cas ručne, manualne.
.
.
...dodatok-vymazat staré jadrá a závislosti...
...dovod-nenabehne my system!!!...

...dovod-nenabehne my system!!!...

AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual
RADEON RX 6400 dual
Potřebuju uvolnit místo tak, aby mi systém fungoval, samozřejmě...alojz píše: 11 zář 2025, 06:22 ...dodatok-vymazat staré jadrá a závislosti...
...dovod-nenabehne my system!!!...![]()
![]()
![]()
Prosím neutahujte si ze mě, užívám počítač jako spoustu jiných spotřebičů a nástrojů a nemám ambici jim hlouběji porozumět - zajímají mě jiné věci.
Díky za radu, vyzkouším.menom píše: 10 zář 2025, 21:45 .
.
Jak už napsal menom, problém zpúsobuje pravděpodobně Timeshift a jeho četné snapshoty, ty ti zabírajú cca 72 GB. Vymaž všechny snapshoty kromě posledního a nastav si, aby ti ponechával pouze poslední.
Otevřela jsem Timeshift a vypadá to - viz příloha.Livan píše: 11 zář 2025, 13:11 Jak už napsal menom, problém zpúsobuje pravděpodobně Timeshift a jeho četné snapshoty, ty ti zabírajú cca 72 GB. Vymaž všechny snapshoty kromě posledního a nastav si, aby ti ponechával pouze poslední.
Když rozkliknu Procházet, jsou tam jen dva zachycené stavy (z 10. 8. a ze 13. 9. - ty přece nemůžou zabírat 72 GB(?)
V příloze ještě otevřená složka snapshotu z 10.8. - to můžu natvrdo všechno smazat? Nebo mám hledat ještě nějaké skryté složky?
(Nedávno jsem si nechala upgradovat systém a nerada bych něco poto...a vezla to zase do servisu.

A ještě se mi stalo při zapnutí PC, že mi vyskočilo okýnko s hláškou (nešlo uložit Prt Sc):
Chyba při aktivaci nastavení XKB
Důvody pro to mohou být různé
Pokud tuto situaci nahlásíte jako chybu, přiložte také výsledky
xprop -root / grap XKB
gsettings get.gnome.libgnomekbd.keyboard model
gsettings get.gnome.libgnomekbd.keyboard layouts
gsettings get.gnome.libgnomekbd.keyboard options
Může to nějak souviset se zaplněnou pamětí?
.
To moze byt na pricine, ze v tom starom systeme sa to zaplnilo.
V tomto pripade by som zadal do terminalu prikaz, co spusti spravcu suborov s opravnenim roota:
Vyskoci okno a tam sa preklikat do tej problematickej zlozky a mazat.
Ak tam budu nejake skryte polozky, tak zobrazit a mazat, ukoncit pracu v tom okne...
.
Ramonka píše:Nedávno jsem si nechala upgradovat systém...
V tomto pripade by som zadal do terminalu prikaz, co spusti spravcu suborov s opravnenim roota:
Kód: Vybrat vše
sudo nemo
Ak tam budu nejake skryte polozky, tak zobrazit a mazat, ukoncit pracu v tom okne...
.
.
menom píše: 14 zář 2025, 14:01 .
Ramonka píše:Nedávno jsem si nechala upgradovat systém...
Kód: Vybrat vše
sudo nemo
.
Tak jsem se nikam neposunula ani po zákroku servisáka...

Na Seagatu mám zálohy různých dokumentů a Timeshift říká, že vybrané zařízení naobsahuje linuxový oddíl.
Jak ho tam mám případně vytvořit?
Uvažuju, že radši koupím nový prázdný diskjen na ty zálohy, ale tam linux. oddíl asi taky budu muset vytvořit(???)
.
Ukoncit timeshift, disk je mozne formatovat v programe Disky ci GParted (nutne nainstalovat). Asi zvolit format ext4.
.
Ukoncit timeshift, disk je mozne formatovat v programe Disky ci GParted (nutne nainstalovat). Asi zvolit format ext4.
.
.