Zvažujem kúpu mini PC

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Odpovědět
Zpráva
Autor
stani
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvažujem kúpu mini PC

#581 Příspěvek od stani »

Nový mini pc s N350 - TBOX-N9.
Sice DDR5 a slot i pro SSD sata, ale HDMI pouze 2.0 a pouze 2 USB konektory. Také nemá zabudovanou wi-fi/BT, ale je třeba dokoupit modul který se dává do M.2. Taktéž větší mínus je, že všechny konektory jsou na přední straně.
Cena 215$ bez disku a paměti.
Pozn.: ptal jsem se na to, že v tom datasheetu je uvedeno Alder Lake - což je starší řada. Ale bylo mě řečeno: "It support Alder lake and twin lake. Same case, different motherboard". Asi vzali starý datasheet.

0.jpg
TBOX-N9-1.jpg
TBOX-N9-2.jpg
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci. stani.1blog.cz
Ventero1

#582 Příspěvek od Ventero1 »

Minix N350 vypada dobre - i designove. Malinko drazsi (hlavne doprava je nasup), ale dobry tip.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
Ventero1

#583 Příspěvek od Ventero1 »

Ten T-Box je totalni provar: Malo USB portu, zadne USB-C, zadna wifi, zadne audio.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
stani
Kontaktovat uživatele:

#584 Příspěvek od stani »

Máš pravdu ten TBOX-N9, nic moc. Sice by se dal dokoupit WiFi/BT modul (sám jej doma mám) nebo přes USB, a audio také přes USB, ale není to ono.

Nicméně ten nový Intel N350 vůbec není špatný, to je v dnešní době takřka ideál pro pasivní mini pc. Škoda, že žádné nové mini pc s tímto procesorem zatím (až na výjimky), nejsou.

AMD nemá v tomto segmentu nic, tam začínají procesory na 15W TDP - "U". Je tu ale jeden, který by stál za uvážení - Ryzen 7 7730U. Sice má 15W TDP, ale dá se snížit na 10W. Základní takt 2 GHz. A je z roku 2023. Ale výkonově převyšuje N350:

tabulka.jpg

A na Ali jsem našel Ryzen 7 7730U mini pc za zajímavou cenu.
A další dva s 7730U - 1, 2.
Ventero1

#585 Příspěvek od Ventero1 »

Ta cena na Ali je v podstate fake. Jak se prihladis, tak skoci ja dvojnasobek. A inodyz zalozis novy ucet, tak ten welcome neni tak velky, jak avizuji.

Ale ani jeden nebude pasiv - to delal s Ryzenem chvili Zotac nebo na Ali Pegasus tusim. Ale ten Zotac to zbabral, ze tam je zmrveny FW, ktery odmiitly opravit, ze se nefunguji korektne instalace v CSM a jeste tam maji Vendorlock na wifinu, ktera nejen ze jina nwfunguje, ale jeste ti vyradila 1 ze 2 ethernetovek.
Mel jsem tehdy koupit toho cinana s Ryzenem - ten Zotac byl provar.

Ale HP delalo ty klienty s temi embeded Ryzeny a Lenovo (ale nesmyslne predrazeny)

Ted maji na Aliku jediny model AMD pasiv na vybsr vic generaci Ryzenu od 4700U az po 7730U, ale za dost penez. Na druhpu stranu maji wifi oproti T-boxu.

Staci dat vyhledat na Aliku "mini pc fanless amd"
stani
Kontaktovat uživatele:

#586 Příspěvek od stani »

No, já si myslím, že za takovýto mini pc s RAM 16GB a ROM 512GB zas není tolik:
ali.jpg
Samozřejmě, že 15W TDP pasiv nebude, ale jak píši u těchto "U" procesorů se to dá snížit na 10W a větrák se dá kdykoli odpojit. Jasně že na 7W u N350 to nemá, ale na druhou stranu ten výkon je o hodně vyšší. Pokud chci výkon tak na pasiv můžu zapomenout. N350 je maximum, ani nic lepšího momentálně není. A nemá cenu kupovat něco slabšího, sám to vím, když jsem si koupil před pár roky mini pc s N4000. Nyní jej používám v práci jako skladové pc namísto letitého Zotacu, mám tam Tiny11, které před 2 roky běželo vcelku OK, ale teď už je to málo. Nejen OS dnes bobtnají (a jejich upgrady), ale i webové služby, prohlížeče, mailové klienty, atd., vše je rok od roku náročnější a ty staré procesory už jsou na to slabé.

Pro mě je dnes ten N350 (i např. pro Tiny11) minimum, kdybych chtěl dělat nějaké náročnější věci, tak raději ten Ryzen 7 7730U. Dokonce o něm uvažuji, ten GMKtec M5 Ultra vypadá zajímavě. I když je úsměvné, že je to novinka, když ten procesor je už skoro tři roky starý.

Edit: tady jsem našel další 7730U - NiPoGi AM06 PRO. Má docela dobrá hodnocení. A je dokonce možné přidat 2.5 SSD disk.
Tady a tady jsem našel fanless 7730U.

Tady mají ten GMKtec NucBox v EU, zajímavé je cenové rozpětí Barebone - 16/512 GB. Editace: tak je to jasné, v recenzích u jiných mini pc od této značky si někteří uživatelé stěžují na noname a méně kvalitní RAM a disky. Také je zajímavé, že GMKtec nemá tento PC na Amazonu.

AI (bez záruky):
graf2.jpg
Odpovědět