nesprávny čas hodín

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Odpovědět
Zpráva
Autor
stando

nesprávny čas hodín

#1 Příspěvek od stando »

Dobrý deň,
cca mesiac sa my na po zapnutí naskočí nesprávny čas o dve hodiny a musím to manuálne nastavovať. Je jedno či mám nastavené ručnú alebo internetovú synchronizáciu. Používam starší asus. Na stolnom pc to robilo keď sa vybila batéria, je aj v notebook-och batéria na zálohu? Možno blbá otázka ale pre jednoduchého používateľa logická. Mint mám 21,3
Ďakujem za prípadnú odpoveď.
Use open source, use Linux. LM 21,3 xfce, ASUS F3Q
menom

Re: nesprávny čas hodín

#2 Příspěvek od menom »

.

Dobry, na starsich notebookoch napriklad viac ako osem rocnych je ta mala baterka CR 2032. Na novsich som ju uz nenasiel.
Ale zalezi od modelu a vyrobcu zariadenia. Ked tam neni zasa rychlejsie vyzere, opotrebuje tu velku baterku. Celkovo sa mi zda, ze tie novsie
zariadenia su viac na "spotrebu".

Nespravny cas sa moze zlepsit zdanim prikazu do terminalu, uz sa to tu riesilo ale niekedy ani to nepomoze.

Kód: Vybrat vše

timedatectl set-local-rtc 0 --adjust-system-clock

search.php?keywords=timedatectl&terms=a ... mit=Hledat

.
.
stando

#3 Příspěvek od stando »

Ďakujem zatiaľ za odpoveď, vyskúšam ten terminál prípadne ak to nepomôže skúsim pohľadať tú baterku.
Ventero1

#4 Příspěvek od Ventero1 »

Pouzivas dualboot s Windows? 2 hodiny rozdil neni baterkou - bd uz bude spatny obvod na desce nebo to zpusobuje Windows.

Nastav si spravne casovou zonu a pak dej ten prikaz od Menom, ale myslim, ze ne s rtc 0 nybrz rtc 1 ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
stando

#5 Příspěvek od stando »

Dualboot mám ale windows nepoužívam, nechal som ho pre prípad keby som niečo potreboval. Nepomohol ani ten príkaz cez terminál, ani nastavenie časovej zóny nepomáhalo, tak som skúsil nastaviť v Bios-e o hodinu menej /pretože po zmene na zimný sa rozdiel zmenil na hodinu/ a zatiaľ to funguje.
Ďakujem za rady a príjemný večer.
Jenc
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jenc »

Pokud se čas přestavil přesně o dvě hodiny (resp. o hodinu teď po změně na standardní čas), tak je jasné že jde o problém času v BIOSu vs. času v systému. Řešilo se to nejen tu už asi milionkrát. Stačí hledat.
Linux Mint 21.3 Virginia / Fedora Linux 42
https://jenc.jecool.net/
Odpovědět