Jsem zvyklý udržovat si na disku (oddílu) rezervu volného místa a proto mě jednou překvapil systém který nechtěl „spolupracovat“ s odkazem na nedostatek volného místa v úložišti.
Pokračoval jsem tedy odstraněním virtuálního počítače včetně složky VirtulBoxu v mém domovském adresáři o kterém jsem se domníval , že se nějak nafouknul. Nemělo to vliv. Pokračoval jsem klasickou údržbou (BleachBit) a uvolněné místo bylo pořád minimální.
Analyzátor využití disku nejprve napíše, že volného místa je 17GB z celkové velikosti oddílu 146,5 GB.
Když však jdu do detailu, tak součet zaplněného místa je pouze 25,6 GB místo 129,5 GB, které mi vychází odečtením volného místa z celkové velikosti oddílu.
Moje otázka je tedy: „Co může v Linux Mintu 21.2 (Victoria) znepřístupňovat místo na disku a jak ho zpřístupnit?“
Díky za náměty.
J. T.
Obrázek: http://uloziste.joste.cz/nedostatek-volneho-mista.jpg
Uvolnění prázdného místa na disku
Re: Uvolnění prázdného místa na disku
Nemoze to, ze journalctl prilis velky??
Skontroluj v terminali:
Ked to bude viac ako 200 mega, tak to zniz.
skontroluj to este raz:
Zisti, ci nevypise nijake systemove chyby ....
Alebo skus pozret aj dmesg chybove hlasenie:
Skontroluj v terminali:
Kód: Vybrat vše
journalctl --disk-usage Kód: Vybrat vše
sudo journalctl --vacuum-size=200M Kód: Vybrat vše
journalctl --disk-usage Kód: Vybrat vše
journalctl -b 0 -p err Kód: Vybrat vše
dmesg -l errRe: Uvolnění prázdného místa na disku
Systemy unix, kam patri linux, majú na disku i-nody ktore nesú informáciu o ulozenych datach. Ked je v nich chaos tak system hlasi plne disky aj ked je na nich miesto. I- nody sa daju upratat. Dlho som to nerobil ale na google najdes ako na to. Moze to byt pricina tvojich problemov.
Screenshoot byl proveden až poté co jsem provedl základní kroky k uvolnění místa na disku včetně kontroly nastavení žurnálu.. Zatím jsem si koupil nový HDD a po té co dokončím jeho nastavení zkusím dát příkaz k opravě oddílu pře správce disků v novém systému.
Děkuji za snahu.
Děkuji za snahu.
Na googlu jsem zadal "i-nody" a ni to nenašlo. Jen na i-nod umělá inteligence trochu zareagovala, ale v jiném významu.
Dík.
Dík.
df -i v termináli ti ukáže či máš dostatok voľných inodov.
Kontrola volných inodů
pepate@teznerovi:~$ df /dev/sdb6 -i
Souborový systém I-uzlů IUžito IVolno IUži% Připojeno do
/dev/sdb6 9158656 919172 8239484 11% /
Kontrola sice neodhalila problém přímo, přesto to však posunula. Vypadalo to, že problém bude v neobsazeném místu. Protože ani oprava z externího OP pomocí aplikace Disky nepomohla, tak jse zkusil obnovit obraz pomocí timeshiftu.
Poslední obraz byl ze začátku prosince (krátký čas před vznikem problému).
Po obnově ukazuje Analyzer volné místo ve shodě s obsazeností. Hurá. Raduji se však předčasně. Sice už vím, že problém s místem je v adresáři /home. Tuším však problém ve Virtualboxu, respektivě ve virtuálních Xpéčkách, na kterých jsem pracoval v okamžiku zaplnění oddílu s OS. V tu chvíli jsem si ještě myslel, že chyba nastala smazáním složky s virtuálním op. Systémem.
V timeshiftu mám nastaveno neobnovování adresáře /home, takže už by tam neměl být. Najednou však v analyzéru sleduji jak mi ubývá místo až mi vyskočí hláška
Soubor nelze zamknout pouze pro LibreOffice kvůli nedostatečným přístupovým právům pro vytvoření zámku souboru v daném umístění nebo kvůli nedostatku volného místa na disku.
Volbou Upozornit otevřete dokument jen pro čtení a budete upozorněni, až bude možné dokument upravovat.
V nouzovém režimu použiji příkazový řádek abych odinstaloval virtual box, abych po návratu do systému zjistil, že problém byl v aplikaci Kazam (verze 1.4.5-5), která nahrávala a nahrávala.
Domácím vyšetřováním bylo zjištěno, že dcerka zapoměla při používání aplikaci ukončit.
To se může stát. Nechápu ale, že se aplikace neukončí sama při vypnutí systému (klasickém).
Pozor na to, protože při tom došlo nejen k zásahu do podobby změnu menu 'Aplikace, ale i ke znefunkčnění řady apek, které bylo třeba opravit.
Jak se však stalo, že v určitém okamžiku systém neviděl dva 40 GB soubory, to nevím.
Každopádně jsem udělal dobře, že jsem před většími opravami nejprve zakoupil nový hard disk a na něm nainstalovýl nový Mint, kde jsem pro jistotu umístíl adresář /Home do nového oddílu.
Díky všem za pomoc.
pepate@teznerovi:~$ df /dev/sdb6 -i
Souborový systém I-uzlů IUžito IVolno IUži% Připojeno do
/dev/sdb6 9158656 919172 8239484 11% /
Kontrola sice neodhalila problém přímo, přesto to však posunula. Vypadalo to, že problém bude v neobsazeném místu. Protože ani oprava z externího OP pomocí aplikace Disky nepomohla, tak jse zkusil obnovit obraz pomocí timeshiftu.
Poslední obraz byl ze začátku prosince (krátký čas před vznikem problému).
Po obnově ukazuje Analyzer volné místo ve shodě s obsazeností. Hurá. Raduji se však předčasně. Sice už vím, že problém s místem je v adresáři /home. Tuším však problém ve Virtualboxu, respektivě ve virtuálních Xpéčkách, na kterých jsem pracoval v okamžiku zaplnění oddílu s OS. V tu chvíli jsem si ještě myslel, že chyba nastala smazáním složky s virtuálním op. Systémem.
V timeshiftu mám nastaveno neobnovování adresáře /home, takže už by tam neměl být. Najednou však v analyzéru sleduji jak mi ubývá místo až mi vyskočí hláška
Soubor nelze zamknout pouze pro LibreOffice kvůli nedostatečným přístupovým právům pro vytvoření zámku souboru v daném umístění nebo kvůli nedostatku volného místa na disku.
Volbou Upozornit otevřete dokument jen pro čtení a budete upozorněni, až bude možné dokument upravovat.
V nouzovém režimu použiji příkazový řádek abych odinstaloval virtual box, abych po návratu do systému zjistil, že problém byl v aplikaci Kazam (verze 1.4.5-5), která nahrávala a nahrávala.
Domácím vyšetřováním bylo zjištěno, že dcerka zapoměla při používání aplikaci ukončit.
To se může stát. Nechápu ale, že se aplikace neukončí sama při vypnutí systému (klasickém).
Pozor na to, protože při tom došlo nejen k zásahu do podobby změnu menu 'Aplikace, ale i ke znefunkčnění řady apek, které bylo třeba opravit.
Jak se však stalo, že v určitém okamžiku systém neviděl dva 40 GB soubory, to nevím.
Každopádně jsem udělal dobře, že jsem před většími opravami nejprve zakoupil nový hard disk a na něm nainstalovýl nový Mint, kde jsem pro jistotu umístíl adresář /Home do nového oddílu.
Díky všem za pomoc.