Nefunkčnosť niektorých kláves pri hraní hier cez Wine/Proton

Sekce pro uživatele, kteří usilují o hraní her na Linuxu
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vlado Iks

Nefunkčnosť niektorých kláves pri hraní hier cez Wine/Proton

#1 Příspěvek od Vlado Iks »

Zdravím.
Vedel by mi niekto poradiť s takou menšou chybou, ktorú som našiel?
Nebudem rozpisovať celú históriu, ale skrátka som sa trochu hral s mojím predošlým Mint 22 a dopadlo to tak zle, že som to musel celé reinštalovať a dal som si tam Mint 22.3. Lenže pri hraní hier, ktoré vyžadujú Wine/Proton som zistil, že mi tam niektoré klávesy nefungujú dobre. Hlavne som to zistil pri hraní The Isle a Sprocket cez Steam, ale rovnaký problém má aj CS1.6, ktorý spúšťam cez Lutris.

Napr. v The Isle som na starom Mint 22 mohol iba stlačiť SHIFT a mal som permanentný šprint, nemusel som tú klávesu celú dobu držať. Teraz to nefunguje. A problém, ktorý majú spoločné všetky hry, čo som spomenul je ten, že na hornej numerickej klávesnici (alias tie klávesy +ľščťžýáíé) mi hry nereagujú. Na klávesu 1 (+) áno, ale keď som v Islu menil nastavenia, tak to ani nedetekovalo vstup z ostatných kláves okrem tej jednotky, ktorá fungovala. Stále to len čakalo, kým stlačím klávesu, hoci som ju už stlačil.

A prišiel som na to, že tie klávesy si mi síce fungujú, ale musím to toho mať stlačenú klávesu SHIFT, ALT alebo CTRL. Inak napr. v Sprockete nemôžem meniť pohľad a v CS1.6 nemôžem prepínať medzi zbraniami, čo je ale dosť nepraktické a dosť ma to v tých hrách zdržuje. A ako som spomenul, deje sa to len pri hrách, ktoré potrebujú na spustenie Wine/Proton. Linux-native hry s týmto problém nemajú.

Nemáte niekto prosím tušenie, čo by to mohlo spôsobovať a ako to opraviť?

Ďakujem.

P.S.: Skúšal som aj meniť rozloženie klávesnice zo Slovenskej na Americkú a nejako rôzne to kombinovať a hrať sa s nastaveniami v hre, ale aj tak to stále nešlo. A celkovo som z tejto chyby dosť zmätený, lebo Mint 22 mi toto nerobil.
menom

Re: Nefunkčnosť niektorých kláves pri hraní hier cez Wine/Proton

#2 Příspěvek od menom »

.

Zdravim, asi by si mal porozmyslat co je v tom "novsom" LM ci VB inak. Mozes skontrolovat ci je nainstalovany virtualbox-guest-additions-iso
a este virtualbox-ext-pack v hostitelskom systeme.

.
.
Vlado Iks

#3 Příspěvek od Vlado Iks »

menom píše: 07 čer 2026, 13:07 .

Zdravim, asi by si mal porozmyslat co je v tom "novsom" LM ci VB inak. Mozes skontrolovat ci je nainstalovany virtualbox-guest-additions-iso
a este virtualbox-ext-pack v hostitelskom systeme.

.
Ospravedlňujem sa, že odpisujem neskoro, nemal som čas. Ako to môžem prosím vás skontrolovať?
menom

#4 Příspěvek od menom »

.

Asi to najdes aj cez Spravcu softveru, v programe Synaptic - spravca instalacnych balikov (ak neni da sa nainstalovat), staci dat Obnovit (zdroje softveru)
Hladat virtualbox, oznacit balik k instalaci a Pouzit, potvrdit.
.
Snímka_obrazovky_2026-06-07_13-03-00.png
.
Mozno v tom Virtualboxe bude nutne v nastaveni pridat additions podobne ako tu v odkaze https://www.tecmint.com/install-virtual ... in-ubuntu/
Myslim bod cislo 3 a 4 v tom odkaze, ci podobne. Netusim ci to pomoze, za pokus to stoji...

.
.
menom

#5 Příspěvek od menom »

.

Na hlavnom anglickom forume LM je podobny problem, mozes na to mrknut:

https://forums.linuxmint.com/viewtopic. ... k#p2740955

.
.
Vlado Iks

#6 Příspěvek od Vlado Iks »

menom píše: 16 čer 2026, 09:52 .

Na hlavnom anglickom forume LM je podobny problem, mozes na to mrknut:

https://forums.linuxmint.com/viewtopic. ... k#p2740955

.
Pozrel som si ten príspevok. Mnohokrát ďakujem za link. Problém bol v metóde vstupu, ktoré Mint 22.3 používa. Prepol som z IBus na XIM a vyzerá to, že by to už mohlo fungovať normálne.
menom

#7 Příspěvek od menom »

.

To je dobra sprava, este by si mohol napisat ci to fungovalo cez nastavenie v grafickom prostredi, ci bolo nutne pouzit terminal. Pre niekoho s takymto problemom to moze byt uzitocna informacia.

:)

.
.
Vlado Iks

#8 Příspěvek od Vlado Iks »

Jasné, ospravedlňujem sa, moja chyba.

Jednoducho, použil som to, čo tam písal používateľ menom Bytur. Nechal tam odkaz na jeden GitHub príspevok, kde mal niekto iný niečo podobné.

Ale v skratke urobil toto:
settings->input method: set input method framework to XIM
run 'ibus-setup'. Under advanced, check 'Use system keyboard layout'
Alebo pre niekoho, kto by s tým mal problém po anglicky:

Je potrebné si nájsť v menu "metóda vstupu". Tam je hore rozbaľovacia ponuka, v Mint 22.3 by tam predvolene malo byť IBus. Ďalej by tam mali byť možnosti "žiadne" a "XIM". Zvoľte XIM.
V termináli tiež spustiť

Kód: Vybrat vše

ibus-setup
a tam v rozšírených možnostiach zaškrtnúť možnosť "Použiť systémové rozloženie klávesnice".

Podľa viacerých ľudí by malo postačovať aj samotné prepnutie na XIM, no vraj to niekedy robí problém s programami, ktoré nie sú hry alebo nebežia cez Wine/Proton. Ešte uvidím, ako to bude fungovať. Zatiaľ to ide dobre a problémy nie sú žiadne, tak hádam to tak aj ostane.
Vlado Iks

#9 Příspěvek od Vlado Iks »

Dobre, takže som zistil, že to nefunguje vždy.

Counter-Strike 1.6, ktorý mám nainštalovaný cez Lutris, mi funguje dobre. Sprocket a Way of the Hunter tiež fungujú dobre. Ale v hre The Isle to neviem prečo nefunguje. Za mňa je to škoda, skúsim sa s tým nastavením a rozložením klávesnice ešte trochu pohrať, ale moc si nesľubujem. Hlavne ale že mi tie predošlé hry idú dobre.
Odpovědět