Mám rád Linux, ale ...

Zkušenosti, tipy a zlepšováky, které jsou příliš malé pro článek na webu.
Nehledejte zde odpovědi na obecné dotazy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
LiberSoft

Mám rád Linux, ale ...

#1 Příspěvek od LiberSoft »

Mám rád Linux, ale dlouhodobě mi na jeho (a obecně unixovém) modelu nelíbí pár věcí, především:
  • myšlenka "everything is file". Historicky to asi dávalo smysl, ale dnes často potřebujeme různé reprezentace všech možných systémových prostředků (např. ve formě serializovaných objektů apod.)
  • mi přijde, že házet do jedné stromové struktury soubory na disku, zařízení, procesy, sockety, systémové informace apod. je dost nepřehledné.
  • navíc v této struktuře povolovat kamkoliv mount pointy, které při odmountování pak ukazují u stejné cesty na jiné zařízení, mi přijde skoro až nebezpečné (např. po restartu se nenamountuje nějaké úložiště a místo toho služby začnou ukládat na systémový disk apod. (jasně, dá se tomu nějak předejít, ale to už jsou workaroundy)
... a pár dalších věcí.

Proto jsem si položil otázku: Kdybych OS navrhoval od nuly, jak bych to dělal jinak?
A tak jsem si navrhnul a vyvinul vlastní kernel a userspace a výsledkem je můj experimentální open-source systém - LiberSystem :-)

- mikrokernelový OS napsaný v Rustu, založený na typovaných objektech, capability-based bezpečnosti, izolovaných službách/ovladačích a explicitních volumes místo klasických mountpointů.

Neberu to jako náhradu Linuxu, spíš jako takový experiment.

Zajímalo by mě: dává vám takový směr smysl, nebo je pro Vás unixový model pořád to nejlepší?

Více info o mém projektu: https://libersystem.com
Zdrojáky: https://github.com/libersoft-org/libersystem
danix64

Re: Mám rád Linux, ale ...

#2 Příspěvek od danix64 »

vaau, velmi zaujimave, drzim palce s vyvojom.
Viem na tom rozbehat nejake existujuce zname aplikacie ?
danix64

Re: Mám rád Linux, ale ...

#3 Příspěvek od danix64 »

LiberSoft píše: 08 črc 2026, 02:00 Neberu to jako náhradu Linuxu, spíš jako takový experiment.

Zajímalo by mě: dává vám takový směr smysl, nebo je pro Vás unixový model pořád to nejlepší?
ja mam rad DietPi OS (je to vlastne iba modifikovany Debian za ucelom mat minimalisticky system bez zbytocnych predinstalovanych balickov a trochu nakonfigurovany za ucelom nizkej spotreby pamate a poctu procesov (htop ukazuje len asi 8 beziacich procesov po cistej instalacii). Pouzivam to uz asi 10 rokov a som velmi spokojny, je to stabilne.

Zvazujem nastavit si readonly FS a mat immutable system (kvoli mozno vyssej bezpecnosti a lepsiemu pocitu) a taktiez mat do istej miery nieco ako NixOS, VanillaOS, BlendOS, openSUSE MicroOS, ... cize mat na jednom mieste vsetku konfiguraciu systemu (v self-hosted git repozitari) za ucelom mat do istej miery reprodukovatelny a spolahlivy deployment. Ked bude potrebne nasadit dalsi taky system na iny HW, tak sa len nabootuje cisty OS a aplikuje sa v jednom kroku config a cely system bude v pozadovanom stave.

K LiberSystem - je v plane tiez nieco podobne?

WebAssembly/WASI - v porovnani s kompilovanym C / Rust to bude zrejme pomalsie, nie?

Najvacsi pain bude potreba ovladacov aby to bolo pouzitelne, vsak?

Kto na tom pracuje? Fable? Opus? Pretoze to mnozstvo komitov (a kodu) v case je pre cloveka nesmierne narocne precitat & pochopit & zreviewovat a nerealne vytvorit.

Chybaju github actions pre automatizovanu verifikaciu kodu a dalsich beznych veci (unit testy, integracne testy, staticka analyza kodu, vulnerability checks, ...)
Odpovědět