Jak jste přišli k Mintu?

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zpráva
Autor
admin

Jak jste přišli k Mintu?

#1 Příspěvek od admin »

Přátelé, abychom zde rozproudili diskuzi, navrhuji začít diskutovat o tom, kterak jste k Mintu přišli. Já například, jsem tedy absolvoval klasickou turistickou cestu všemi zásadními distribucemi mezi nimiž byl samozřejmě i Linux Mint. Dosti dlouhou dobu jsem kotvil na Kubuntu, nějaký čas na Debianu, zkoušel jsem i Arch. Poté mě nějakou dobu vzalo Ubuntu, kde i ono kontroverzní Unity jsem si "přitesal", pokud to šlo, k obrazu svému. Na každém z mnou prošlých dister jsem vždy našel nějakou tu mušku a šel dál (dnes toho vůbec nelituji). Hodně se mi líbil Arch, který je hodně dobré distro, pro softwarového kutila jak dělané, ale vyžaduje opravdu dost času. Nakonec jsem se ale pokorně vrátil k Mintu a ten si přizpůsobil opět k obrazu svému a k maximální spokojenosti. Od té doby bych neměnil. A jak jste na tom vy? :) :)

Uživatelský avatar
golf33
Příspěvky: 31
Registrován: 04 lis 2012, 14:37
Bydliště: Horní Lhota u Ostravy

Re: Jak jste přišli k Mintu?

#2 Příspěvek od golf33 »

Tak já byl od roku 1995 do 2010 uživatelem Novell DOS 7.0 (s nadstavbou W3.11), W95, pak XP, Visty s novým noťasem a jako poslední W7. Celkem jsem byl spojený klikač (tedy až na ty Visty). Jen mě točilo, že jsem co půl roku musel celý systém přeinstalovat, protože šel buď strašně pomalu, nebo se sekal. V roce 2010 nastoupil k nám do práce kolega, co dělal jen s Linuxem (podotýkám, že dělám v autoservisu, nic s počítači). On mě navedl na Ubuntu a probral se mnou, co na počítači dělám. Jen co jsem se s tím naučil trochu dělat, přišlo Unity a byl jsem v koncích. Moc na mém noťasu nejelo. To už jsem hledal sám a narazil na distribuci Mint. Od té doby spokojenost na 120%. Navíc má Linux pro mě neuvěřitelnou výhodu. Můj koníček je hudba, skládání, nahrávání, střih atd.... Program, který mě stal ve Widlích 25.000,- Kč (nejsem příznivec pirátství) jsem nahradil audio serverem Jack, který má neuvěřitelné možnosti kde čeho, v podstatě je to profesionální nástroj na hudbu ZADARMO!!! Další věcí, proč jsem přešel na Linux je to, že absolutně nesnáším, když mi někdo něco nutí. Když hospodský prodá cigarety se sirkama jako balíček za jinou cenu, dostane pokutu jako kráva. PC a notebooky bez Widlí v podstatě neseženete, ale o vázaní zboží se prý nejedná!!! Tak to mě vytáčí doběla. Ale teď se objevila vlašťovka v 13" noťasích, Lenovo E330 bez OS, tak už šetřím. Mimochodem, na noťasy bez OS a instalace Mintu na ně by se taky mohlo založit vlákno (jen nápad). :-) Takže velmi spokojený Minťák, sice na stará kolena, ale přece :-)
NTB Lenovo ThinkPad E540, i5-4200 / 8GB / SDD Intel 530 120GB / HDD WD 750GB / 1920x1080
OS --- Linux Mint 17.3 x64 / kernel 4.6.0 / Cinnamon 3.0.1 / DMS - ECM Alfresco Community / Citrix
OS --- OpenIndiana 2016-04

admin

Re: Jak jste přišli k Mintu?

#3 Příspěvek od admin »

Krásně, velmi krásně napsáno a to navržené vlákno už zakládám. Jsme tu pro vás Minťáci :) :). Jinak se nebojte zakládat vlákna sami, pokud by patřila do jiného fóra, tak je přesuneme, žádný problém... je tu svoboda!

Uživatelský avatar
KOLEGA
Příspěvky: 365
Registrován: 01 lis 2012, 16:04
Bydliště: Nedaleko Mladé Boleslavi

Re: Jak jste přišli k Mintu?

#4 Příspěvek od KOLEGA »

Jak KOLEGA k Mintu přišel

Bylo nebylo, či spíše byl nebyl jeden student, který se ve všem rád vrtal... Hlavně co se týče počítačů. Je to už nějaký pátek. Byl jsem velmi proslulý, zvláště tím, že jsem buď příbuzným počítač vylepšil, nebo naopak zcela zrušil.

První distro, které jsem v životě viděl bylo Ubuntu u jedné kamarádky. Tehdá jsem to označil za paskvil, který ani neumí pořádně tvořit prezentace do školy. Jak jsem byl hloupý (hloupý jsem i dnes, ale méně)! S distribucí jsem se potýkal hlavně tak, že jsem se snažil peřs ni přecpat Windows XP. Z dnešního pohledu naštěstí marně...

Hrál jsem tehdá hru jménem Minecraft (tehdá, před dvěma lety, bylo mi 16) a s kamarády jsme chtěli hrát spolu na našem vlastním serveru. Já jsem postavil počítač a vybavil ho 2 GB ram, což sice není mnoho, ale na tohle to stačilo, ale ... Přišlo víc lidí a výkon klesal a tak jsem si myslel, že Win XP je moc hladový. Kdesi kdysi jsem cosi četl o nějakém Linuxu, tak jsem ho vygooglil a z nějakého důvodu nainstaloval OpenSuse, nevím proč, ale chvilku na něm ten server běžel, než jsem se ale stihl skamarádit s OpenSuse, počítač byl stejně pomalý. Chyba byla v mé původní sestavě, že Linux je něco jako osekaný Windows... Počítač byl starý, OpenSuse běželo hůře jak XP a tak jsem na Linux zanevřel...

... Přišla maturita a úvahy kam dál... Počítače a můj vztah k nim zvítězil, ale zase jsem začal řešit, že budu chtít počítač ke studiu. NTB se mi zdály drahé (nikdy jsem vlastně, žádný nekupoval) a tak jsem se rozhodl, že koupím bez OS a nějaký ten WW (warez windows) do něj narvu a pak jsem si vzpomenul na Linux. Vzpomenul jsem si na to jak jsem viděl Ubuntu a že "prej se GNU/Linux dá spustit z flešky jak sem čet". Stáhl jsem k mámě do PC Linux Live Creator a stáhl jsem si Ubuntu a zkusil jsem ho nabootovat. První rána přišla Unity, tak to se mi jako uživateli XP opravdu nelíbilo. Na nějakém fóru jsem našel zmínku o LM, takže jsem ho zkusil a začalo se mi líbit. S touto distribucí na dualbootu jsem odjel do Německa, kde jsem si ji docela zamiloval a když jsem se z Německa po brigádě vrátil s 600 €, tak jsem sice zjistil, že peněz na NTB je dost, ale GNU/Linux, přesněji Linux Mint mi přirostli k srdci.

Co z toho dnes? Jsem majitelem Lenovo Ideapad Y570, které jsem koupil bez OS a od té doby na něm i "pracuji", spíše studuji, studuji MFF UK obor Informatika, ale jsem velmi spokojený a kdybych si mohl dovolit vyzdvihnout něco u Linuxu, tak je to komunita, komunita lidí s podobnými zájmy, kteří jsou ochotní pomoci, sice amatéři, ale ochotní a většinou i velmi přátelští (s výjimkou fór, kde se řeší nejlepší distribuce, "odpadlíků" k osX). Co mi naopak vadí jsou lidé fanatici, kteří by nejradši vystříleli Microsoft, pak Apple a nakonec ty, kteří by Linux ani poté nechtěli... Volba je to svobodná, ne tak lehká jak se říká, ale rozhodně je to rozhodnutí, které přinese svůj užitek, spoustu práce, ale užitek...
Zažraný linuxový liberál
---
HTC One V - 512 MB RAM, 1GHz - Android 4.0.3, HTC Sense
Cubie Board - 1GB RAM, 1GHz ARM, Linaro 13.04
Lenovo IdeaPad - 8GB RAM, i5, Linux Mint 13 Maya, Cinnamon 2.0.?

Uživatelský avatar
martin
Příspěvky: 21
Registrován: 01 lis 2012, 15:05
Bydliště: Někde mezi Ostravou a Prahou
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak jste přišli k Mintu?

#5 Příspěvek od martin »

Já se přiznám, že vlastně ani nevím jak jsem k Mintu přišel, jednoho krásného dne mě Ubuntu přestalo bavit a já zatoužil zase po něčem novém, zřejmě někdy tou dobou jsem narazil na článek o nové progresivní distribuci, která z Ubuntu vychází, ale má své vlastní grafické prostředí. Tak jsem si řekl - proč to nezkusit, jelikož jsem měnil distribuce poměrně často, mám svá data většinou mimo notebook a tak mi nic nebránilo se pustit do nové instalace... a už to bude víc než rok a pořád mě Mint baví a doufám, že to bude na dlouho má domovská distribuce!

Uživatelský avatar
sluplik
Příspěvky: 12
Registrován: 01 lis 2012, 20:12
Bydliště: Plzeň

Re: Jak jste přišli k Mintu?

#6 Příspěvek od sluplik »

Dlouhou dobu jsem byl upnutý na Windows a semtam se mi dostalo do rukou nějaké distro s Linuxem, ale nemohl jsem se rozhodnout pro žádné z nich. Až po delší době od těchto pokusů o vnitřní převrat jsem našel distribuci, jež mě oslovila a tou byl Mandrake (nynější Mandriva Linux), bohužel po dlouhodobých problémech s budoucností této distribuce a nakonec jejímu naprostému útlumu jsem střídavě přeskakoval mezi Fedorou (kvůli mému oblíbenému GNOME) s (novou větví od Mandrivy) Mageia a Ubuntu.

Zvítězilo prostředí nakombinované se silou, s vizemi a proto jsem se rozhodl usadit se s Fedorou na mém Notebooku. Bohužel tyto rozhodnutí pro mne nebyly dostačujícími, abych zůstal a nepřemýšlel o něčem vyhovujícím mým potřebám. Už mi např. nedostačoval postavený balíčkovací systém v této distribuci a pro rozhodnutí se otevřít Ubuntu více, než jako druhořadý, možně spuštěný systém jsem neustále nalézal drobné bloky jež v celkovém vhledu se staly pěknou vodní hrází. Proto se mi Ubuntu stalo jako občasný systém pro vyplnění mých kladených potřeb na systém. Náhoda k tomu byla, že jsem při svém pravidelném čtení Linuxexpres.cz a následné recenze na root.cz se rozhodl plně přesedlat z mé schizofrenie dvou rozdílných dister k plnohodnotnému životu se Skořicí a prozatím s Linux Mint vidím pevné pouto jako jsem nalezl dříve dlouholeté pouto s Mandrake (Mandrivou) a přesedlání s prostředí od GNOME k Cinnamonu.
Pokud budete soudit rybu podle její schopnosti šplhat na strom, tak bude celý život věřit tomu, že je hloupá. "Albert Einstein"

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 756
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: Jak jste přišli k Mintu?

#7 Příspěvek od labeent »

Já jsem začínal na Windows Millenium (nepočítám školní léta na IQ151 apod.). Jakmile to bylo možné, nahradil jsem je v té době ještě neoficiální uniklou anglickou verzí XP.
Někdy v blízké době poté jsem zaregistroval nějaký ten Linux, ale 5-10 CD se Suse Linuxem jsem nikdy nenainstaloval. Později jsem zakoupil XP v cz a "užíval" si legální systém. Samozřejmě, že jak má legální systém výhody pro majitele z důvodu bezpečí (licence), má spoustu nevýhod ohledně reinstalací apod. (CD jen s SP1 - neustálé doinstalace apod.)

Poté jsem objevil Ubuntu a skutečně jej jako první Linux nainstaloval. V základu toho dost fungovalo a začal jsem si tedy přitakávat s Linuxáky, kteří říkali, že windows nepotřebují. No a pak se to stalo. Zjistil jsem, že mě nebaví neustále se přepínat mezi L a W a vrátil jsem se k Windows a na Linux zase chvilku zanevřel.

Vývoj jsem ale sledoval a pak jsem začal používat Ubuntu Ultimate edd. Konečně toho běželo docela dost a byl to jednu chvíli i můj hlavní systém. Ale různé pokusy, poté reinstal Win a mně se nepovedlo obnovit Grub. Takže zklamání L přesunut na druhou kolej a ve chvílích volna opět přeinstalován. Ale už jsem se postupně naučil zprovoznit si na "obyčejném" Ubuntu to, co bylu v UUE zprovozněno po instalaci a tak jsem poté u Ubuntu zůstal a používal systémy tak 50/50.

A pak přišel ten hrozný den a objev Unity. Co vám budu povídat - zkoušel jsem ho od jeho začátků a opravdu se snažil, ale když jsem tomu paskvilu ani po 14ti dnech nepřišel na chuť, dal jsem opět staré Gnome. Ale pak zpráva, že Ubuntu úplně přejde na Unity znamenala, že jsem vážně zauvažoval o změně. A naštěstí jsem objevil zmínku o tom, že existuje Linux, založený na Ubuntu, co nedělá spoustu kopanců, jako se někdy v překotném vývoji Ubuntu udělalo, ale jede zacílen na uživatele. Byl to Mint a moje první instalace byla 10.

Něco tak perfektního jsem do té doby fakt nezažil. Perfektně odladěný systém, v barvách, na které jsem vždy přebarvoval Ubuntu, vše po instalaci hned k dispozici. Byl jsem z toho v šoku.

V té době jsem kupoval od kamaráda použitý ntb bez systému a dal na něj Mint 10 také. Manželka, která neměla zkušenosti s PC se na něm naučila tak, že mi pak nechtěla v XP vůbec pracovat.
U Mintu jsem již zůstal. Jen jsem přeskočil 11, která mi neběžela tak dobře jako 10 a dal pak rovnou 12. Tam jsem vyzkoušel Gnome shell i Mate a nakonec Cinnamon. No a když jsem viděl, jak se tomu Clement věnuje a jak je to každé vydání lepší, rozhodl jsem se.

Do budoucna je Cinnamon moje volba.

Mezitím jsem nainstaloval i dost dalších PC, vše na LM 10 a pak LM 12, LM 10 jsem nechával na těch důležitých. Po odzkoušení LM 13 jsem všechny PC přeinstaloval na LM 13 Cinnamon edd. a všichni si na to zvykli tak, že dnes ve win v podstatě nedělají, přestože je mají legálně.

Já sám mám dnes W7 Ultimate krabicovky a k tomu LM 14 oboje samozřejmě v 64 bitech. A do Win se přepínám jen v okamžiku, kdy potřebuji nějaký speciální program (na který mám většinou koupenou licenci, protože nebývá volně), pracovat s TV kartou (moje zatím nemá podporu v lin. jádru), skenovat (multifunkce pod Linuxem jen tiskne a druhý skener se mi nechce připojovat) a hrát hry (vzhledem k času velmi málo).

Mint je dnes můj hlavní systém a dělám v něm tak 90/10 oproti Win.

Každopádně vše jsem se musel naučit jako samouk - pomoc přes fóra, wiki apod. Nebyl zkrátka nikdo v okolí, kdo by mi s tím mohl zblízka pomoct.

Občas jsem narazil ve fórech na taková ta tvrzení zavilých Linuxáků, že když chceš hrát od toho je Playstation, X-box apod. S tím nemohu souhlasit. Počítač je od toho, aby dokázal dělat téměř vše, co se po něm chce. Tedy práce i zábava. Musí tedy zvládat i odreagování člověka a není důvod, proč by měl někdo kupovat ještě další zařízení. To, že vývojáři her vyvíjí hlavně pro Win je pravda, ale to musí být hlavně opravdu velká poptávka po hrách do Linuxu, aby se to změnilo.

Dnes po zkušenostech se směju takovým těm žabomyším válkám mezi Linuxáky a Vidlařemi a sám vím toto:
Linux je super a mám ho rád, je uživatelsky příjemný a hodně věcí v něm funguje. Bez Windows se ale zatím úplně neobejdu.
Obrázek

RadekD
Příspěvky: 314
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova

Re: Jak jste přišli k Mintu?

#8 Příspěvek od RadekD »

Přidám i já svoji trošku do mlýna. Proti ostatním účastníkům tohoto fóra jsem už dědek, mám to do důchodu "za pár", tak nemá cenu vypisovat celou moji historii seznamování se s PC, jen stručně: EC2040 (kdo netuší, je to mašinka o rozměrech cca basketbalového hřiště), z těch menších pak 8bit Commodore 16, pak IBM XP (4,7 MHz procesor, 640KB RAM, 2x360KB diskové mechaniky, Monochrom Hercules), 386, 486, P60...momentálně jsem na už postarším NB Aspire7720 - Int.C2, 2.5GHz, 4GB RAM, 320+640 GB HDD...
No a tomu odpovídá i postup po OS: MS(DR)DOS, W3.11, W95,98,XP. Pak jsem nastoupil k menší soukromé firmě, kde se po mě chtělo, aby fungovala síť, datový server, tisk, ..., to vše ovšem na zlegalizovaném SW, protože do té doby bylo vše více(méně) načerno a každodenní pád NT serveru se řešil jeho vypnutím a zapnutím. Spočítal jsem to jednateli na cca 300.000,- a poslal mě někam. Tak jsem se dostal k Linuxu. Zprovoznil jsem RedHat (nyní Fedora) na jedné PII jako pidiserver - podotýkám, že jako absolutní začátečník, Linuxem nedotčený - na pracovní stanice nakoupil vždy nějaký kus HW a k němu OEM verzi WXP (tehdy to ještě šlo), objednal ADSL internet a už to jelo. Vše bratru za cca 30.000,- tedy 1/10 původního rozpočtu. A pak jsem od firmy odešel (fy docházely peníze), svému nástupci jsem jen vysvětlil, kam má strkat střídavě 5 přepisovatelných CD na periodické každodenní zálohy a komu platit faktury za internet. Přiznávám, že doma jsem ale stále fungoval na widlích. No, abych ukončil tuto část: Něco víc než rok se nic nedělo a pak mi ten můj nástupce zavolal, že firma končí a že by potřeboval celou síť zredukovat na jediné PC, protože už tam zůstal sám a ještě nějakou dobu musí fungovat. A tehdy mě Linux dostal navždy: Přišel jsem do kanceláře, odfoukl 5 mm prachu z monitoru u serveru, stejně očistil klávesnici, přihlásil se do KDE 1.4 a zíral - vše fungovalo po celý rok bez jediného zásahu zvenčí!
A pak už to šlo samo: nejdřív tehdy už zastaralá verze RH, protože nová už byla placená (Fedora přišla později), pak SuSe, Mandrake, Mandriva, která ovšem šla někam jinam, no a konečně Ubuntu. Maximální spokojenost až do V10.10, ale počínaje 11.04 už je to zase "no comment". A tehdy došlo poprvé na Mint (11,12 ?), ale bohužel, na mém postarším železe občas něco nefungovalo, a tak jsem zkoušel i jiné: Debian - problémy s nesvobodnými ovladači, Mandriva asi na 2 dny - již nikdy víc, znovu Ubuntu, ale s Gnome 3 - zase problémy, pak znovu Mint 13 Mate, ten mi vydržel s menšími problémy do minulého týdne. A tehdy jsem stáhl Mint 14 Cinnamon RC a .... všechno funguje hned po instalaci na první pokus, prostředí ničím jiným nepřekonané ... prostě nemám slov. Takže pokud se to nepokazí, nemá u mě jiný OS šanci.
Mám v nejbližší rodině cca 5 NTB, všechny mají odspodu licenční nálepku MS, ale jen na dvou widle skutečně jsou. A to do nedávna používala Ubuntu i vnučka (od 13 let), ale teď kvůli škole jsem jí musel vrátit W7 (kdo za to bere bakšiš?). Manželka, počítači nedotčená, když jsem jí "vyrobil" Ubuntu se vzhledem W7, mi vynadala, "proč mám něco jiného, než ty?". Je jí, jako prostému uživateli úplně jedno, co v tom NB je, stačí jí Firefox, LibreOffice, Thunderbird, něco na fotky a Pidgin na ICQ, nějaký správce souborů (kupodivu ji nijak nezaskočil Explorer ve WXP, když byla na kurzu "základní obsluhy PC" na pracáku. Je jí 57... :)
No a Windows? Ano, stydím se - mám je. Vyčlenil jsem jim 40 GB na menším disku a občas tam zkouším, když po mě někdo něco chce poradit - už si to prostě nepamatuji. Původně jsem je nechal jen kvůli mobilu, mám hloupou Nokii, na kterou nejde rozchodit pod Linuxem nic, je to mezityp, ke kterému se ani výrobce nehlásí - nepovedl se. Ale telefonuje, SMSkuje a nic jiného po TELEFONU nechci. Ale i tak už to ani nezálohuji, těch pár kontaktů mám někde napsaných a semtam nějakou tu fotku stáhnu hned do notasu - to funguje i v Linuxu.
Prostě: Linux je pro mne jediným použitelným OS, bez stále otravnějších antivirů, a já nevím, čeho všeho anti.., s Windows se dostávám do styku jen v servise, ve kterém pracuji, a i tam k rychlým testům používám (zatím) Ubuntu na flashce. Jen se děsím W8, asi do toho důchodu odejdu předčasně :D
No, pokud jste to někdo dočetli až sem, hluboce se skláním.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce

admin

Re: Jak jste přišli k Mintu?

#9 Příspěvek od admin »

Já to dočetl, je to zajímavé počtení, a také se hluboce skláním... takové zkušené Linuxáky tu rádi vítáme. A jinak.. já už taky nejsem nejmladší, takže nás dědků tu bude víc aspoň. Přeji spokojené užívání Mintu a jestli můžeš a chceš, zaregistruj se i na web, jsme rádi za každého nového člena komunity.

ulo
Příspěvky: 481
Registrován: 31 říj 2012, 16:08

Re: Jak jste přišli k Mintu?

#10 Příspěvek od ulo »

Mně od r. 1999 na kompu vrní nějaký ten Linux. Nejprve byl Linux spolu s Widlema jako druhotný systém spíš na učení a zkoušení tohoto OS, ale přes 2 roky zpět je už jen Linux samotný a rodinka si už tak zvykla, že ani není potřeba jiný OS - navíc synkovi se moc líbí tučňáci, takže u nás, když komp startuje, tak musí být vidět nějaký ten tučňák na splash obrazovce nebo v menu :-)

Začal jsem se SuSE s KDE, který mi tenkrát nainstaloval kamarád, pak jsem si už sám nainstaloval svůj první Linux a to byl RedHat s Gnome. Poté už následovaly pokusy s Gentoo a Slackwarem (grafické prostředí Fluxbox) a protože v jedné minulé práci okolo r. 2007 jsem se seznámil s Debianem, tak začala moje éra debian like dister - nejprve Ubuntu s Gnome, pak Debian s Gnome, následovalo Kubuntu s KDE a nyní jsem zakotvil ke své plné spokojenosti na Linux Mintu s KDE.
Toť stručně k mému linuxovému objevování...
LinuxMint 17.3 KDE (64b) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 8 GB, ATI Radeon HD4350
LinuxMint 17.3 KDE (32b) - DELL Latitude D530

Zamčeno