Instalace LM 17 Cinnamon [vyřešeno]

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Poutnik

Instalace LM 17 Cinnamon [vyřešeno]

#1 Příspěvek od Poutnik »

Zdravím, snažím se nainstalovat LM 17 Cinnamon z USB, postupuji podle návodu a snažím se zachovat Win 7, ale instalátor mi (na rozdíl návodu) nenabídl druhou možnost tedy " Pokud zvolíte možnost instalace vedle ostatních operačních systémů, instalátor využije volné místo dostupné na ostatních oddílech k vytvoření nového oddílu pro Linux Mint. Budete dotázáni na množství prostoru které má být takto alokováno. Instalátor „ořízne“ ostatní oddíly a postará se o všechno za vás."
Nabídl pouze: smazání celého disku a nebo Něco jiného.
Smazat Win jsem nechtěl a po zvolení něco jiného jsem zmaten, protože coby začátečník vůbec netuším, jak nastavit jednotlivé sekce. Navíc, když kliknu na "Instalovat nyní" napíše mi to, že "Není určen kořenový souborový systém". Ale já vůbec netuším, co mám určit :D .

Proto jsem chtěl zvolit druhou možnost a měl jsem za to, že instalátor sám nastaví vše sám, jak návod říká. A ono nic... :shock:

Asi bych měl dopsat, na čem to zkouším, tedy:
ASUS netbook, Intel Atom CPU N2600 1,60 GHz, 2 jádra, 1GB RAM

Vím, že to není nic extra, ale Live verze LM 17 Cinnamon bez problémů funguje.
Linux Mint 17.3 Cinnamon 64-bit (ver. 2.6.13), jádro: 3.13.0-24-generic, procesor: AMD A6-3500 APU, paměť: 16 GB, grafická karta: AMD/ATI Radeon HD 6530D.
janek-m

Re: Instalace LM 17 Cinnamon

#2 Příspěvek od janek-m »

Nabídl pouze: smazání celého disku a nebo Něco jiného.
Takýto problém obyčajne nastane, ak sú už na HDD 4 primárne oddiely. Na tabuľkách MSDOS nie je možné viac takýchto oddielov vytvoriť.
Či je to naozaj tak sa dá skontrolovať opätovným nabootovaním Live systému → vyskúšať LinuxMint → otvoriť terminál a zadať:

Kód: Vybrat vše

sudo parted -l # malé L
Navíc, když kliknu na "Instalovat nyní" napíše mi to, že "Není určen kořenový souborový systém"
Pri ručnom delení disku (voľba "Niečo iné") sa musí vybranému oddielu priradiť prípojný bod - čiže: Použiť ako: ext4, Prípojný bod: / (to lomítko je vlastne prípojný bod pre koreňový súborový systém)
Poutnik

#3 Příspěvek od Poutnik »

Děkuji za info. Je pravda, že 4 primární oddíly na HDD jsou vidět už při té ruční instalaci hned na začátku. Ani jsem nemusel spouštět terminál. Jenže, to je tak už od "prodeje", byly na něm už nainstalovány Win7, které zatím nechci rušit, protože netbook není můj.

Potíž je, že ruční instalace není moc doporučena začátečníkům (což naprosto chápu :o)) a návod na stránkách není natolik podrobný, abych, coby začátečník, věděl, co jak a kde nastavit, abych Win nezrušil a přitom LM správně nainstaloval...
Linux Mint 17.3 Cinnamon 64-bit (ver. 2.6.13), jádro: 3.13.0-24-generic, procesor: AMD A6-3500 APU, paměť: 16 GB, grafická karta: AMD/ATI Radeon HD 6530D.
janek-m

#4 Příspěvek od janek-m »

Jenže, to je tak už od "prodeje", byly na něm už nainstalovány Win7, které zatím nechci rušit, protože netbook není můj.
To je žiaľ politika Microsoftu, čím určitým spôsobom zabraňuje inštalovať niečo iné, nakoľko tak "účelne" rozdeľujú pevný disk. Aby však mohol byť dualboot urobený, musí sa jedna primárna partícia zmazať a z nej vytvoriť rozšírená oblasť. Keďže NTB nie je Tvoj, určite by som pokusy nerobil, ak majiteľ NTB nemá inštalačné DVD s Win na opravu. Alternatívou by mohla byť inštalácia LinuxMint na USB a mať tak prenosný systém. ;)
Potíž je, že ruční instalace není moc doporučena začátečníkům
Tu ani nejde o samotnú inštaláciu ale o manipuláciu s diskom, kde je potrebné vedieť, čo sa robí. Samotná manuálna inštalácia je, myslím si, dosť intuitívna a jednoduchá. V Linuxe sa v podstate vytvárajú aspoň dva oddiely:
systém (použiť ako: ext4, Prípojný bod: /)
swap - odkladací priestor (použiť ako: swap)
juhele2014

#5 Příspěvek od juhele2014 »

Na instalaci LM na hardisk začátečníci obvykle reagují dotazy na všechny strany, to když je ještě šance, že widle tu instalaci přežijou. Už se vícekrát stalo, že widle nepřežily a linux, resp. uživatel, všechno smáznul. V lepším případě zůstane na HD pouze linux, v horším je windous fuč. Dá se tomu předejít volbou instalace nikoliv na hardisk, ale na USB flešdisk. Do budoucna nebude asi instalace linuxu nic triviálně klikacího, nevím, jesti to vůbec jde vytvořit jednoúčelovou utilitu pro instalaci LM pro začátečníky. Tady by linuxová komunita silně zabodovala, kdyby se z instalace vedle widlí nestal takový strašák.
kamowski

#6 Příspěvek od kamowski »

to juhele2014:
tvoj príspevok som pochopil ako sťažnosť na ťažkosti pri inštalácii linuxu a dovoľ mi, aby som pridal svoj názor

inštalácia os nie je v žiadnom prípade triviálna záležitosť ako napr. zapnutie schodiskového vypínača alebo spustenie .exe súboru a klikanie na "next" (pričom aj tu neraz nastanú zapeklité situácie)
vyžaduje určité hlbšie znalosti o diskových oddieloch, formátoch, prípojných bodoch, .... a aj tak je nutné pozorne sledovať celý inštalačný proces a vykonať správne nastavenia
ak si niekto neznalý spustí inštaláciu win, dovolím si tvrdiť, že to dopadne oveľa horšie ako inštalácia linuxu, kde ti sprievodca ponúkne logické voľby a stále je cesta späť, kým svoje rozhodnutie neodobríš konečným kliknutím na "install" (nemalou výhodou je inštalácia v zrozumiteľnom jazyku)
bez vyššie spomenutých znalostí by som sa do takejto inštalácie vôbec nepúšťal

aj tu na fóre, či na stránke alebo na našej wiki je niekoľko návodov na inštaláciu, žiaden návod však nemôže obsiahnuť všetky možné situácie, ktoré môžu nastať
možno, že aj áno, ale to by bola sizyfovská práca, snáď sa do nej raz niektorý nadšenec pustí
do vtedy si musí každý pred inštaláciou os niečo naštudovať a to platí pre všetky operačné systémy bez rozdielu
ďalšou možnosťou je:
- prekonzultovať plánovanú inštaláciou s niekym, kto sa v tom vyzná, napr. tu na fóre alebo na chat-e, kde sa to dá dokonca robiť priamo online pri inštalácii pri spustenom firefoxe (veď práve kvôli tomu to tu celé je)
- alebo nechať to urobiť niekomu znalému
v každom inom prípade dotyčný riskuje stratu svojich dát

aj v tomto konkrétnom prípade bol kameň úrazu pri štyroch primárnych oddieloch a konečné riešenie by bolo vskutku jednoduché, ale ako autor vlákna píše, tieto nechce rušiť

p.s.: viem, že na chat-e nie je vždy v pohotovosti "službu konajúci asistent", žiadna 24 hod platená podpora tu neexistuje, je to tu všetko na dobrovoľnej báze, ale ak tam niekto je a rozumie sa tomu, určite rád pomôže
Poutnik

#7 Příspěvek od Poutnik »

Děkuju všem za odpovědi a pomoc. V podstatě od majitelky NTB mám povolení k zlikvidování Win a data jsou všechna stejně zálohována jinde a z HDD smazána, takže v podstatě relativně o nic nejde, jen jsem chtěl zkusit, jak by tam fungoval dualboot. Ale ani s čistou instalací LM nemám zkušenosti, takže uvidím :D .
Poutnik

#8 Příspěvek od Poutnik »

Jen bych se ještě možná zeptal, vzhledem k výše zmíněné konfiguraci NTB, zvládne Cinnamon a nebo mám raději rovnou zkoušet Xfce ;) ?
admin

#9 Příspěvek od admin »

Cinnamon by to mělo utáhnout, i když to nebude žádná sláva....
Poutnik

#10 Příspěvek od Poutnik »

Děkuji za odpověď :) . Tak jsem nakonec Win zrušil a udělal čistou instalaci, která proběhla bez problémů a LM Cinnamon celkem funguje v pohodě. Ale po přihlášení se mi objeví hláška:
"Režim softwarového vykreslování.
Cinnamon aktuálně věží bez video hardwarové akcelerace, kvůli čemuž můžete zaznamenat větší využití CPU, než obvykle.
Může se objevit problém s ovladači, či jiná obtíž. Pro lepší uživatelský zážitek je doporučeno používat tento mód pouze pro testovací účely."

Souvisí to s malou RAMkou (pouze 1 GB - budu nejspíš přidávat ještě další 1 GB, NTB víc neumožňuje) a nebo je problém někde jinde? Budu testovat ještě prostředí MATE, ale pokud by to nezvládalo také, musel bych do Xfce, což se mi úplně nechce :D . Děkuji všem za velkou trpělivost a pomoc ;) .
Zamčeno