Instalace LM MATE z USB - notebook nenabootuje [vyřešeno]

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
juhele2014

Re: Nenabootuje

#11 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: Ta 18ka má chyby, takže bude lepší, když odsud https://www.linuxmint.com/edition.php?id=206 stahneš LM 17.3 mate, 64bit a nainstaluješ to. Jestli je to možný, ta bych v biosu zakázal grafiku Radeon, aby to neblbnulo. Koukám na ty disky, máš tam hitaši 750gb, ale to druhý vypadá na externí 1Tb disk, abych řek pravdu, to jsem jako butovací medium nezkoušel. Chápu to správně, nebo si to připojil až potom?
jemikoss

#12 Příspěvek od jemikoss »

vxmery:

tenhle návod
http://www.linuxexpres.cz/praxe/pruvodc ... distribuci

aaa to vlákno jsem si četl než jsem založil tuhle otázku bo sem to zkoušel jenže mi tam chybí ten bod 4.

4. Vrat sa na kartu Security a vyber "Select an UEFI file as trusted for executing"
prohledal jsem celý bios a nikde to tam prostě není :(

juhele2014:

dobře zkusím nainstalovat tu starší verzi :) aaa 1TB disk je exterák který sem tam dal potom :) dělal jsem před instalací pořádek v PC tak sem to tam všechno dal :) linux mám na tom hitaši 750gb, :)
vxmery

#13 Příspěvek od vxmery »

To je návod z roku 2008 a teda Bios a tabulka MBR.
Zrejme si blbo nainštaloval zavádzač (ak máš mód Legacy) a ak máš Uefi, tak nemáš vytvorenú partíciu /efi a tudíž nemá odkiaľ bootovať.

Máš tam teda Uefi alebo Legacy?
Linux Mint 21.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať
jemikoss

#14 Příspěvek od jemikoss »

Popravdě pořádně nevím :( bo ten BIOS vypadá úplně jinak než jsem zvyklý z jiných komplu :D až prijedu z práce nafotim to :) aaa s největší pravděpodobností Uefi ale taky si nejsu úplně jistý :D

Odesláno z mého HM 1SW pomocí Tapatalk
jemikoss

#15 Příspěvek od jemikoss »

Tak ano mám Uefi :D někde sem četl že borec downgradeoval z 8.1 na 7 a měl podobný problém tak zakázal secure boot a dál místo Uefi dál legacy :) myslíš že by to mohlo pomoct i mě?

jemikoss

#16 Příspěvek od jemikoss »

Jinak jaký je rozdíl mezi Uefi a legacy? Nějak se v tomhle taky začínám stracet :-/ zlatý klasický BIOS :D

vxmery

#17 Příspěvek od vxmery »

Za domácu úlohu si môžeš prečítať tento článok aby si sa trocha zorientoval. Je to síce pre dualboot, ale Uefi fičúry sú rovnaké ;)
jemikoss

#18 Příspěvek od jemikoss »

Super článek :) díky moc :) hned jak přijdu domů zkusím to a myslím že by to mohlo pomoct :)

vxmery

#19 Příspěvek od vxmery »

Ešte ma napadlo, pozri ešte toto, je tam návrh ako rozdeliť disk (príspevok 13 kvě 2016, 18:35).

Nechaj tam Uefi, a pokial nechceš dual boot s win, tak secure boot môže zostať zapnutý. Howgh :!:
jemikoss

#20 Příspěvek od jemikoss »

Mám to!! I bez zakázaného secure bootu :D ikdyž ještě jiným způsobem než sem vyzkousel (bo můj BIOS (UEFI) je prostě debil a nic co potřebuju v něm není :D ale narazil jsem na tenhle článek http://askubuntu.com/questions/624953/l ... ot-working a bootuje se to hned po zapnutí samo :) každopádně děkuji moc za vaši pomoc a trpělivost se začátečníkem :D :)

Zamčeno