Pokud nezapnu v xfce kompozitor (Xubuntu ani nic jiného v základu nemá, MX má možnost Compton - to později), tak je tearing všudypřítomný - trhají se posouvaná okna, trhají se stránky při scrollingu ve Firefoxu, trhá se video v přehrávači i v prohlížeči.
Pokud zapnu xfwm kompozitor, tak trhání ustane, ve scrollingu se projevuje už jen mírným vlněním, ale video v browseru se trhá stále. V MX 18.3 jsem to měl stejné a přepnutí na Compton s jakýmkoliv nastavením, co jsem vyzkoušel nemělo na přehrávání videa ve Firefoxu vliv - trhání při rychlejším pohybu scény stále výrazné. V LM xfce totéž. Vždy bylo třeba buď doplnit konfigurační zápis s TearFree parametr pro Intel či AMD nebo pro nVidia metamodes parametr při proprietálních driverech (jak to ošetřit při nouveau jsem nenašel - respektive nic z těch pár zmínek mi nefungovalo). LM xfce či Mate míval předinstalovaný Compiz s GPU akcelerací a přepnutí na něj také pomohlo a to bez jakékoliv úpravy konfigurace grafického ovladače pro Intel či AMD - s nVidia jsem nezkoušel.
Co se týče videa v browseru, tak stejné zkušenosti mám i v LM Mate, Ubu Mate i LM Cinnamon - video se trhalo v Marco, Metacity, Openbox v jakékoliv kombinaci, ať už s comptonem nebo compositorem , ale opět pomohl jen konfigurák nebo Compiz ...
Používám tento jednoduchý test na 720 nebo 1080/ 60fps dle výkonu GK:
https://www.youtube.com/watch?v=0RvIbVmCOxg
Ještě je otázka, zda se nejedná o problém s Firefoxem pro Linux - můžu časem vyzkoušet jiný prohlížeč ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...