Trhání obrazu Vyřešeno

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Lucas

Re: Trhání obrazu

#11 Příspěvek od Lucas »

Takže po opětovné instalaci Linux Mint Cinnamont 21 Vanessa opět stejný problém, zkusil jsem ovladač o kterém se zmiňujete najít mezi aktualizacemi a zrušit aktualizaci ale nepomohlo to,
systém se choval stejně a při opravě přes GRUB se ovladač nainstaloval, po přístupu do systému jsem ho odebral jak jste psal přes příkazový řádek a chyba stále trvá, jenom ho tentokrát GRUB nedoinstaloval při opravě.

Každopádně stejně asi budu muset hledat jinou distribuci, i když sem byl z Mintu nadšený, všem videím ať už film na disku nebo YouTube i na 144p se seká obraz, podle chování systému to vypadá
jako by byl náročnější než win10, Mint MATE byl ohledně filmů na výkonnosti Win10 na mém počítači, ale pro mě když pominu přetrvávající problém s obrazem je MATE chaotické a moc svázané.

Moc díky za podporu a snahu pomoci vyřešit tento problém, ale vzhledem k faktu, že se s tím peru už více jak 14 dní a ve výsledku si nepustím ani film s disku, což mě nenapadlo vyzkoušet hned na začátku, asi opravdu budu k muset k mé nelibosti hledat mezi ostatními distribucemi, třeba se mi podaří najít něco co bude vyhovovat mě i mému počítači.
Linux Mint Cinnamon 21 Vanessa
Kernel: 5.15.0-41-generic x86_64
Lenovo-V145-15AST
AMD A9-9425 RADEON R5 5 COMPUTE CORES 2C+3G
Lucas

#12 Příspěvek od Lucas »

Nakonec jsem ještě jednou nainstaloval, ale tentokrát jsem přebíral aktualizace jednu po druhé a aktuálně funguju bez problému i videa jedou, ale nepovolil jsem aktualizaci jádra a zbylo
7 aktualizací, kterými si nejsem jistý zda je zkoušet.

Jádro jsem nechal na výchozím po instalaci: 5.15.0-41

Kód: Vybrat vše

intel-microcode           -> Processor microcode firmware for Intel CPUs      -> 3.20240514.0ubuntu0.22.04.1

xorg-server               -> Setuid root Xorg server wrapper                  -> 2:21.1.4-2ubuntu1.7~22.04.10

firmware-sof              -> Intel SOF firmware-signed                        -> 2.0-1ubuntu4.7

initramfs-tools           -> Generic modular initramfs generator (automation) -> 0.140ubuntu13.4

intel-media-driver        -> VAAPI driver for the Intel GEN8+ Graphics family -> 22.3.1+dfsg1-1ubuntu2

xserver-xorg-video-amdgpu -> X.Org X server--AMDGPU display driver            -> 22.0.0-1ubuntu0.2

xserver-xorg-video-ati    -> X.Org X server--AMD/ATI display driver wrapper   -> 1:19.1.0-2ubuntu1
A zatím vše bez problému, uvidím jestli ještě nezkusím aktualizovat jádro, u tohohle mi to píše: nepodporováno, ale do těchto 7 aktualizací se mi už moc nechce, blbá volba znamená
začít od přeinstalace.
Lenovo-V145-15AST
Ventero1

#13 Příspěvek od Ventero1 »

Po jednom zkusit 7 kousku by slo a zjistis, ktera je to presne. Kdyby jsi chtel sichr, tak si uloz puvodni baliky tech sedmi (nebo zapis presny nazev baliku a verze) a v recovery navrat - jinak uz ale jen jedna preinstalace. Po kazde restart radeji.

initramfs-tools bych instaloval jako 1. - hodne bych se divil, kdyby to bylo tim
Jako druhy firmware-sof a pak intel- microcode - pokud se nebojis snizeni vykonu, jinak vynechat uplne.
Zbydou 4 (a tipuji, ze to bude jedna z nich) a poradi instalace asi tak
1.Intel-media
2. xorg-server
3. xserver -- amdgpu
4. xserver -- ati

Jinak tyhle 2 moduly by tam nemeli byt soubezne a rekl bych, ze ati je zastaraly - aktualni je amdgpu.

Take by se dal zkusit ten xserver -- ati dat na blacklist ..

Apropo - proc jsi vynechal ze zkousek xfce? - bude mit nejvyssi vykon z tech 3 prostredi a je hodne intuitivni ..
Naposledy upravil(a) Ventero1 dne 07 črc 2024, 10:06, celkem upraveno 1 x.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
Lucas

#14 Příspěvek od Lucas »

Proč chce Linux instalovat ovladače na Intel když mám AMD, to jsem trchu nepochopil.

Také myslíte, že na to může mít třeba vliv aktualizace jádra? Jak moc velký risk je to zkusit, a za předpokladu, že bych zůstal na tomto jádře jak velký dopad
by to mělo na zabezpečení počítače, používám ho čistě na kancelářské záležitosti jako banka a další věci, na hry mám bokem herní počítač s Win10 na něm na banku a další nechodím.

Co myslíš tím snížením výkonu, momentálně noťas lítá mnohem rychleji naž na Win10 a videa na YouTube pouštím v kvalitě 720p s perfektní plynulostí, je to víc než v co jsem doufal.
Ohledně xfce, zkoušel jsem Live a osobně mi vůbec nesedli. všechny 3 distribuce jsem zkoušel v Live, ale pro člověka který měl někdy před 15 monžná už dokonce 20 lety Ubuntu a jinak byl jen na
WinXP,WinVista,Win7,Win10, je Cinnamout prostě nejpřirozenější na orientaci, správu a práci + jako bonus že si i každý bez námahy snadno upravý prostředí dle svých potřeb a svého vkusu,
navíc Ubuntu je dnes náročnější než Mint na hardware a navíc jeho aktuální prostředí mi příde jako hybrid mezi Aplem a ChromeOS což se mi vůbec nelíbí, tak jako Win zmršil Win11.
Navíc nejsem zastánce Jabka. :D
Lenovo-V145-15AST
Ventero1

#15 Příspěvek od Ventero1 »

Nekoukal jsem predtim ns HW, ale ten notas ma sice CPU i GPU AMD, ale Intel-microcode muze byt bud optimalizace CPU nebo oprava nejake zranitelnosti, coz casto snizuje vykon (bylo onehda zaznamenano i kolem 40%), v tomto pripade to vsak tedy muze byt bud k jine periferii od Intel (sitovka napr.), tak klidne instalovat nebo haluz a pak neinstalovat.
No, tady to hlasi jen audio Intel, ale to bude stejne asi ve skutecnosti Realtek (Intel si jen brandoval pro chipsety)
Take Intel-microcode kaslat a vyloucit a Intel-media muzes zkusit ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
Lucas

#16 Příspěvek od Lucas »

Takže ve výsledku jsem nainstaloval vypsané aktualizace krom:

Kód: Vybrat vše

intel-microcode           -> Processor microcode firmware for Intel CPUs      -> 3.20240514.0ubuntu0.22.04.1

firmware-sof              -> Intel SOF firmware-signed                        -> 2.0-1ubuntu4.7

initramfs-tools           -> Generic modular initramfs generator (automation) -> 0.140ubuntu13.4

intel-media-driver        -> VAAPI driver for the Intel GEN8+ Graphics family -> 22.3.1+dfsg1-1ubuntu2
Tyto jsem zakázal příde mi zbytečné do AMD cpát Intel blbosti a vše funguje bez problémů a rychle.

Problém jsem objevil, že je v jádře systému, vyzkoušel jsem asi pět různých variant jáder od mého 5.15.0-41 po nejnovější a u všech
se vyskytla chyba s obrazem po přihlášení. Výsledkem tedy je, že všechna nová jádra jsou pro můj PC nepoužitelná.
Možná časem na další verzi už bude problém vyřešen, ale zatím si budu muset vystačit s aktuálním i když mi to píše že pro něj není podpora.
Lenovo-V145-15AST
Zamčeno