materiály ke studiu:
bash: http://linuxconfig.org/bash-scripting-tutorial
linux batery bar
Re: linux batery bar
viz
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
asi není šance aby se ten skript zapínal hned po spuštění linuxu,co?
zkoušel jsem to přidat do programů při spuštění, ale nefungovalo to
zkoušel jsem to přidat do programů při spuštění, ale nefungovalo to
Nakopíruj ho s root právy do adresáře /etc/init.d a pak v terminálu zadej příkaz:
Kód: Vybrat vše
sudo update-rc.d jmeno_tveho_scriptu defaults
LinuxMint 17.3 KDE (64b) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 8 GB, ATI Radeon HD4350
LinuxMint 17.3 KDE (32b) - DELL Latitude D530
LinuxMint 17.3 KDE (32b) - DELL Latitude D530
bohužel to nefunguje a objevil se problém s vypínáním
po odstranění z adresáře se to opět vypíná normálně
do terminálu jsem zadal
sudo update-rc.d baterie.sh defaults
to je správně, že?
tím příkazem by se ten skrip měl začlenit do systému?
do terminálu jsem zadal
sudo update-rc.d baterie.sh defaults
to je správně, že?
tím příkazem by se ten skrip měl začlenit do systému?
Tak a dost! 
Dal jsem to normálně do programů po spuštění přes klikací menu a funguje to, takže nevymýšlejte prosím složitosti.

Dal jsem to normálně do programů po spuštění přes klikací menu a funguje to, takže nevymýšlejte prosím složitosti.
máš pravdu! na podruhé to už fungovalo
a zjistil jsem proč to nefungovalo poprvé, já mám totiž disk na více částí, na jedné je jenom linux a další funguje jako datový oddíl, no a poprvé jsem to zkoušel z datového a podruhé z linuxového oddílu, problém je vtom že po spuštění se datový oddíl chová jako odpojený a tím pádem nefungují na složky v něm ani odkazi, musím do něj vztoupit přes počítač
můžeš my ještě napsat co v tom skriptu znamená a kčemu tam je tohle? :
PERCENTAGE=`echo "$CURR_PWR.0 $MAX_PWR.0" | awk '{printf "%0.0f %", 100 * $1 / $2}'`
zbytek jsem tak trochu pochopil, ale tohle ne
a zjistil jsem proč to nefungovalo poprvé, já mám totiž disk na více částí, na jedné je jenom linux a další funguje jako datový oddíl, no a poprvé jsem to zkoušel z datového a podruhé z linuxového oddílu, problém je vtom že po spuštění se datový oddíl chová jako odpojený a tím pádem nefungují na složky v něm ani odkazi, musím do něj vztoupit přes počítač
můžeš my ještě napsat co v tom skriptu znamená a kčemu tam je tohle? :
PERCENTAGE=`echo "$CURR_PWR.0 $MAX_PWR.0" | awk '{printf "%0.0f %", 100 * $1 / $2}'`
zbytek jsem tak trochu pochopil, ale tohle ne
To je jenom výpočet procent nabití baterie. Echo pošle dvě reální čísla do awk, které je vynásobí a formátovaně vypíše číslo.
Ale asi to jde napsat ještě lépe:
Ale asi to jde napsat ještě lépe:
Kód: Vybrat vše
PERCENTAGE=`awk "{printf "%0.0f %", 100 * $CURR_PWR.0 / $MAX_PWR.0}"`
"%0.0f %" tohle určuje kde se to zobrazí? google cosi našel, ale nevím jistě
bylo třeba možné ten skript nastavit tak, aby se zvuková výstraha spustila jen jednou? zkoušel jsem to pomocí hodnoty u DELAY, ale funguje to tak nějak všelijak, jednou je to jedenkrát, pak dvakrát, zas jednou,...
bylo třeba možné ten skript nastavit tak, aby se zvuková výstraha spustila jen jednou? zkoušel jsem to pomocí hodnoty u DELAY, ale funguje to tak nějak všelijak, jednou je to jedenkrát, pak dvakrát, zas jednou,...
http://www.cplusplus.com/reference/cstdio/printf/
Bylo, přidej proměnnou a v tom cyklu jí po zaznění zvuku shoď třeba z jednotky na nulu. V ifu testuj její hodnotu a podle toho spouštěj zvuk.
Bylo, přidej proměnnou a v tom cyklu jí po zaznění zvuku shoď třeba z jednotky na nulu. V ifu testuj její hodnotu a podle toho spouštěj zvuk.