OK, zdá se, že vše zatím běhá v pohodě.
Ještě proběhla změna v instalaci - dal jsem tam 17.3 MATE 64bit.
Rozchodil jsem i compiz, takže dcerka docela čumí (než se opět něco po*ere, to pak budu prozměnu čumět zase já...

)
Až to zamrzne nebo padne, budu potřebovat asi opět poradit...
Je možný, že teplota CPU je díky tomu 3D prostředí (compiz) docela vysoká - kolem 55st. v klidu... ? Je to už starší PC, skříň je naprd, normální teplota v klidu bejvala kolem 40 stupňů na XP.
Doplňuji po hodině:
Je to špatný, opět to zamrzlo, pomůže jen restartovací tlač. na skříni.
Jsou tam instalovány pouze tři jednoduchý hry typu tučňák - vše přes správce software.
Potom Skype a Minecraft taky odtamtud. Povolenej firewall. Ovladač GPU svobodný - ten noaveau, bo tak nějak.
Holka hraje s kámoškou Minecraft, domlouvají se přes Skype a vydrží jim to cca 30 minut - potom to zmrzne...
Zítra rozeberu skříň a asi přepastuji chladič na procíku, tam už je to potřeba, ale problém to asi nevyřeší.
Dá se nějak zjistit, která aplikace je tak nestabilní, že to zamrzá - zjistit to zpětně po restartu? Nebo na něco zapomínám v nastavení? Co jsem četl, tak nejdůležitější je snad ten firewall a to je asi všechno ne? Samozřejmě hned po instalaci systému jsem chvíli počkal na stažení aktualizací, to tam taky bylo... začínám být zoufalej... plíz, help