Problémy s první instalací [vyřešeno] Vyřešeno

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
bassnux

Problémy s první instalací [vyřešeno]

#1 Příspěvek od bassnux »

Zdravím, prosím poraďte - pokud mám v PC dva HDD, z nichž jeden chci rozdělit na 100 a 220 GB a druhý nechat celý - tj. 250 GB - jak je to v tomto případě s přípojnýma bodama a formátováním "použít jako"?

1. disk
100 GB - linux
220 GB - úložnej prostor

2. disk
250 GB - úložnej prostor

RAM mám 4 GB, takže asi to bude chtít i swap - a kolik ho?

Děkuji ;)
Linux Mint 17.3 Cinnamon zkouším s dcerou (12 let), docela se nám líbí. Výměna za starý XP. Pokud vše klapne a nebudou problémy, přejdu ze svých W10 také. Ale doteď řeším už dva dny zamrzání (většinou když hraje Minecraft a přitom má zapnutýho Skypa), špatné probouzení ze spánku - kdy jakoby zlobil ovladač GPU - někdy systém prostě nenajede... nevím. Ale hlavně si nejsem jistej tou instalací, jestli jsem něco nepohnojil hned na začátku.

V PC je GPU 8800GTS, 4GB RAM, CPU E6400 2,2Ghz
jirkasirka

Re: Problémy s první instalací

#2 Příspěvek od jirkasirka »

ahoj,

nevim co na tom hodlas vsechno delat, ale myslim ze plne postacujici by mohla byt treba tahle konfigurace:

na tom prvnim disku, vytvorit oddily:

1. formatovat EXT4, 18 GB, bod pripojeni / (system)
2. formatovat EXT4, 80 GB, bod pripojeni /home (domovsky adresar)
3. formatovat jako swap 2 GB (odkladaci prostor)

zavadec instalovat na ten prvni disk (sda)

zbytek volnyho mista na tomhle disku a i cely druhy disk muzes zformatovat na NTFS, at k nim muzes v pripade potreby pristupovat bez problemu treba i z Windows. Myslim, ze neni potreba jim pridavat bod pripojeni, budou v systemu pristupny i tak.

Jinak k upresneni, formatovanim prijdes o vsechna data na disku..cus
kamowski

#3 Příspěvek od kamowski »

jirkasirka píše:zbytek volnyho mista na tomhle disku a i cely druhy disk muzes zformatovat na NTFS, at k nim muzes v pripade potreby pristupovat bez problemu treba i z Windows. Myslim, ze neni potreba jim pridavat bod pripojeni, budou v systemu pristupny i tak.
... mladý manželský pár (s jediným príjmom) si na splátky kupuje auto, mikrobus, deti síce nemajú ale susedia áno, a čo ak pôjdu spolu na dovolenku?
Že hlúposť? Tiež si to myslím
Autor otázky nikde nepíše o dualboot-e s win, tak nie celkom rozumiem tomu odporúčaniu ntfs. Ak to má byť pc s linuxom, tak mám na výber niekoľko formátov špeciálne vyvíjaných pre linux a ak niekto chce pristupovať z win, nech si doinštaluje ich doplnok na čítanie ext2,3,4, keď už to ten super systém nezvláda sám.
---
Druhý disk by som pripojil ako napr.: /sklad alebo /home/sklad a v prehliadači súborov (caja, nemo, thunar, ...) vytvoril záložku. Áno, súhlasím, že "budou v systemu pristupny i tak" ale ako začínajúci užívateľ to bude mať zbytočne sťažené, dokonca aj pre skúseného je to maximálne nekomfortné a nakoniec aj tak ten prípojný bod vytvorí (napr. takto: http://www.linux-mint-czech.cz/pripojen ... ho-oddilu/)
---
takže moje skromné odporúčanie:
- všetko formátovať na ext4
- druhý disk pripojiť ako napr.: /sklad alebo /home/sklad (za sklad si dosaď, čo chceš)
- swap dávam 2xram, teda 8GB (možno už prekonaný názor ale pri >500GB ti to chýbať nebude a pri hybernácii to môžeš potrebovať, tu je prevencia na mieste)
segfault

#4 Příspěvek od segfault »

Já bych to viděl ještě trochu jinak. Na vícediskových stanicích je vhodné zvážit využití LVM, které dokáže vytvořit oddíl přes více disků.

Tedy na systém bych vyhradil 20 GiB v ext4 /, na swap dle potřeb, na home ~100GiB a zbytek nechat volný.

Volné místo lze dynamicky přidělovat dalším oddílům, nebo dynamicky zvětšovat stávající dle potřeb.

Kód: Vybrat vše

# před instalací si připravit oddíly
fdisk /dev/sda #zde vytvořit jeden oddíl přes celý disk s typem 8e
fdisk /dev/sdb #zde vytvořit jeden oddíl přes celý disk s typem 8e

pvcreate /dev/sd[ab]1
vgcreate vgmint /dev/sd[ab]1
lvcreate -L 20G -n root vgmint
lvcreate -L 4G -n swap vgmint
lvcreate -L 100G -n home vgmint   # alternativně lze použít druhý příkaz
#lvcreate -l 100%FREE -n home vgmint   # zabere zbytek volného prostoru

mkfs.ext4 -L root /dev/vgmint/root
mkfs.ext4 -L home /dev/vgmint/home
mkswap /dev/vgmint/swap

# spustit instalátor a systém standardní cestou nainstalovat na připravené oddíly
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
bassnux

#5 Příspěvek od bassnux »

Děkuji mockrát, ale je toho moc rozdílného, nevím, čeho se chytnout...
Pokusím se to shrnout:

320 HDD
1. 20 GB, formát ext4, / (system)
2. 80 GB, formát ext4, /home
3. 8 GB, swap
4. zbytek cca 200 GB, formát ext4, /home/archiv01

250 HDD

1. 250 GB, formát ext4, /home/archiv02

Pokud to takto popíšu před instalací, tak můžu žít s pocitem, že je všechno v cajku a systém je naistalován tak jak má být?

Ještě něco - kam Linux defaultně instaluje aplikace, programy...? Není to v tomhle případě těch vyčleněných 20 GB? Já že s holkou jsme hráli docela rádi Portal2, instalačka má kolem 10 GB, tak jestli se takový balíky instalujou na oddíl se systémem, tak to bude chtít asi větší základ, ne?

Ještě jednou díky ;)
jirkasirka

#6 Příspěvek od jirkasirka »

ten swap 8 GB je zbytecne moc, to tech par GB pridej radsi pro / . Jinak je to tvoje rozvrzeni Ok.
Zadnej kloudnej nastroj pro spravu LVM pro deb systemy neni, tak bych to doporucil, jen pokud jsi schopnej to konfigurovat pres prikazovej radek.
bassnux

#7 Příspěvek od bassnux »

OK, zdá se, že vše zatím běhá v pohodě.
Ještě proběhla změna v instalaci - dal jsem tam 17.3 MATE 64bit.
Rozchodil jsem i compiz, takže dcerka docela čumí (než se opět něco po*ere, to pak budu prozměnu čumět zase já... :D )
Až to zamrzne nebo padne, budu potřebovat asi opět poradit...

Je možný, že teplota CPU je díky tomu 3D prostředí (compiz) docela vysoká - kolem 55st. v klidu... ? Je to už starší PC, skříň je naprd, normální teplota v klidu bejvala kolem 40 stupňů na XP.

Doplňuji po hodině:
Je to špatný, opět to zamrzlo, pomůže jen restartovací tlač. na skříni.
Jsou tam instalovány pouze tři jednoduchý hry typu tučňák - vše přes správce software.
Potom Skype a Minecraft taky odtamtud. Povolenej firewall. Ovladač GPU svobodný - ten noaveau, bo tak nějak.
Holka hraje s kámoškou Minecraft, domlouvají se přes Skype a vydrží jim to cca 30 minut - potom to zmrzne...
Zítra rozeberu skříň a asi přepastuji chladič na procíku, tam už je to potřeba, ale problém to asi nevyřeší.

Dá se nějak zjistit, která aplikace je tak nestabilní, že to zamrzá - zjistit to zpětně po restartu? Nebo na něco zapomínám v nastavení? Co jsem četl, tak nejdůležitější je snad ten firewall a to je asi všechno ne? Samozřejmě hned po instalaci systému jsem chvíli počkal na stažení aktualizací, to tam taky bylo... začínám být zoufalej... plíz, help :(
jirkasirka

#8 Příspěvek od jirkasirka »

Logy systemu jsou v adresari var/log

Zkusil bych memtest v nabidce grubu, tim zkontrolujes operacni pamet

pak bych se mrknul na SMART status disku, napriklad grafickym klikatkem Gsmartcontrol

a pak bych zkusil dat pryc ten Compiz
bassnux

#9 Příspěvek od bassnux »

Mám nainstalovanej Linux na tom druhým PC asi tak od úterý - nevím, jak pročíst ty logy natož v "nabídce grubu zkusit memtest..." Max. ten SMART bych snad dal dohromady ;)
menom

#10 Příspěvek od menom »

.
K memory testu sa dostanes tak, ze pri nabehu systemu budes mackat klavesu Shift cim zobrazis GRUB.

Potom vyberes ten test.

Mohol by si skusit vymenit ovladac pre graficku kartu nouveau za doporuceny.

.
.
Zamčeno