Rozbité balíčky/repozitáře

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Zpráva
Autor
Mates

Rozbité balíčky/repozitáře

#1 Příspěvek od Mates »

Tak mi napadlo že bych tu založil první téma, jelikož zrovna včera se mi povedla taková nepěkná věc.
"Hrál" jsem si tak různě s repozitáři (sám už nevím přesně s kterými, nějaký vývojové verze Kdenlive, nějaký od Cinelerra apod.) a pak jsem je zase různě mazal, mezitím jsem zkusil kompilovat Kdenlive ze zdrojáku (resp. některé jeho závislosti), přičemž mi aptitude během toho smazal i spoustu různých jiných balíčků, kvůli nesplněným závislostem. No a nyní jsem ve stavu ve kterém ačkoli to vypadá jako předtím, už neinstaluju spoustu z původních balíčků zpátky :-( Pokoušel jsem se např. znovu nainstalovat Waking Mars (hra z Humble Bundle packu), ale dostávám tohle:

Rozbaluji náhradu waking-mars:i386 …
dpkg: nesplněné závislosti zamezily konfiguraci balíku waking-mars:i386:
waking-mars:i386 závisí na libsdl1.2debian (>= 1.2.10-1); avšak:
Balík libsdl1.2debian:i386 není nainstalován.
waking-mars:i386 závisí na libvorbisfile3 (>= 1.1.2); avšak:
Balík libvorbisfile3:i386 není nainstalován.
dpkg: chyba při zpracovávání waking-mars:i386 (--install):
problém se závislostmi - nechávám nezkonfigurované

Pokud se některý z těchto balíků pokusím nainstalovat, vede to k ohromným výpisům podobného rázu, spousta nesplněných závislostí. Budu rád za každou radu, vyjma přeinstalace ;) Nějaké nápady jak toto jednoduše vyřešit?
admin

Re: Rozbité balíčky/repozitáře

#2 Příspěvek od admin »

Nejdříve bych zkusil sudo apt-get -f install .... pak se když tak ozvi :)
Mates

#3 Příspěvek od Mates »

To jsem už zkoušel, problém je že to mi nabídne instalaci asi 7 balíčků, ale 114 jich chce odstranit, z nichž většinu intenzivně používám a potřebuji ;) Napadá mě jedině zkopírovat si seznam balíčků které chce odstranit a po odstranění a instalaci těch sedmi nových je zkusit zpětně zase nainstalovat...

EDIT: Aptitude je většinou ještě přísnější a chce odinstalovávat ještě větší množství balíčků.
admin

#4 Příspěvek od admin »

Tak zkus ještě tohle: sudo dpkg --remove -force --force-remove-reinstreq wine - to by mělo ukázat poškozený balíček.
Nebo v tomto pořadí: apt-get clean, apt-get update apt-get safe-upgrade a pak apt-get install -f no a uvidíme. Dej vědět. Mohl by to dělat i Adobe Flash player, nedělal si s ním něco??
Mates

#5 Příspěvek od Mates »

Ten první příkaz vyhodí následujicí:

Kód: Vybrat vše

dpkg: error: odporující si akce -f (--field) a -r (--remove)

Napište dpkg --help k získání nápovědy o instalaci a odinstalaci balíků [*];
Pro uživatelsky přívětivou správu balíků použijte dselect nebo aptitude;
Napište dpkg -Dhelp pro seznam ladících příznaků dpkg;
Napište dpkg --force-help k získání seznamu vynucovacích přepínačů;
Napište dpkg-deb --help k získání nápovědy o zacházení se soubory *.deb;

Volby označené [*] produkují obsáhlý výstup - použijte „less“ nebo „more“!
A u druhého zase

E: Neplatná operace safe-upgrade
S Flash playerem jsem nic nedělal, používám Google Chrome a ten pokud vím má vlastní verzi flash playeru přímo v sobě a sám si jí aktualizuje.
admin

#6 Příspěvek od admin »

a před tím jsi dal sudo apt-get clean?? popř. co to napsalo? Jinak samo, že před všemi příkazy musí být sudo.....
Mates

#7 Příspěvek od Mates »

Před tím jsem dal normálně sudo apt-get clean (to nevypsalo nic) a sudo apt-get update (standardní výpis, žádná chyba). Ale apt-get nic jako safe-upgrade nezná, jen samotný upgrade, což si stěžuje na nevyřešené závislosti a navrhuje zmíněný sudo apt-get -f install.
admin

#8 Příspěvek od admin »

Tak to už jsem v koncích, ale snad se tu někdo najde, rád se přiučím... :)
Mates

#9 Příspěvek od Mates »

Pravděpodobně to prostě risknu jak jsem říkal, zkopíruju si seznam těch balíčků co chce apt-get odinstalovat a necham to proběhnout a následně se pokusim ty který potřebuju zase zpětně nainstalovat a uvidí se.
ulo

#10 Příspěvek od ulo »

Ten safe-upgrade umí jen aptitude, apt-get ne. Takže pokud máš nainstalovaný aptitude zkus:

sudo aptitude safe-upgrade
Tak to ještě zkus, co to udělá...
LinuxMint 17.3 KDE (64b) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 8 GB, ATI Radeon HD4350
LinuxMint 17.3 KDE (32b) - DELL Latitude D530
Zamčeno