Při instalaci Linux Mint nevidí žádný diskový oddíl [vyřeš.]
Při instalaci Linux Mint nevidí žádný diskový oddíl [vyřeš.]
Ahoj,
mám PC se základovkou MSI ve kterém je 1TB HDD Western Digital, 200GB NTFS mám přiděleno pro OS Windows 10 a zbytek je jako datové uložiště. Z tohoto zbytku jsem ubral dalších cca. 200GB na které bych rád nainstaloval Linux Mint. Jenže po spuštění instalace to nenajde žádné diskové oddíly a celých 1000GB je "unallocated" co mám dělat?
Rád bych, abych měl v PC oba dva systémy a při spuštění se dalo vybrat.
Nemám s Linuxem příliš zkušeností. Potřebuji ho nainstalovat jenom proto, abych se pokusil zprovoznit dva konkrétní programy, které pro Windows nejsou. Kdysi jsem používal půl roku Ubuntu, ale víceméně jen uživatelsky, tedy potřebné nainstaloval z centra, který linux obsahoval + pár nejjednodušších příkazů. Nyní mám v provozu jako virtuální počítač, a zjistil jsem, že mi ubuntu nevyhovuje díky Unixům a také to s Windowsem dohromady ony programy neutáhne. Proto jsem se rozhodl pro plnou instalaci a právě Mintu, který jsem si nejprve taktéž bezproblému vyzkoušel na virtuálním počítači.
mám PC se základovkou MSI ve kterém je 1TB HDD Western Digital, 200GB NTFS mám přiděleno pro OS Windows 10 a zbytek je jako datové uložiště. Z tohoto zbytku jsem ubral dalších cca. 200GB na které bych rád nainstaloval Linux Mint. Jenže po spuštění instalace to nenajde žádné diskové oddíly a celých 1000GB je "unallocated" co mám dělat?
Rád bych, abych měl v PC oba dva systémy a při spuštění se dalo vybrat.
Nemám s Linuxem příliš zkušeností. Potřebuji ho nainstalovat jenom proto, abych se pokusil zprovoznit dva konkrétní programy, které pro Windows nejsou. Kdysi jsem používal půl roku Ubuntu, ale víceméně jen uživatelsky, tedy potřebné nainstaloval z centra, který linux obsahoval + pár nejjednodušších příkazů. Nyní mám v provozu jako virtuální počítač, a zjistil jsem, že mi ubuntu nevyhovuje díky Unixům a také to s Windowsem dohromady ony programy neutáhne. Proto jsem se rozhodl pro plnou instalaci a právě Mintu, který jsem si nejprve taktéž bezproblému vyzkoušel na virtuálním počítači.
Re: Při instalaci Mint nevidí žádný diskový oddíl
.
Mohol by si kuknut navod kde je to podrobne vysvetlene,
hlavne od bodu 6. Zmena nastavení Windows.
http://linuxos.sk/clanok/skusenost-s-du ... -pod-uefi/
Plati to i pre novsi windows.
.
Mohol by si kuknut navod kde je to podrobne vysvetlene,
hlavne od bodu 6. Zmena nastavení Windows.
http://linuxos.sk/clanok/skusenost-s-du ... -pod-uefi/
Plati to i pre novsi windows.
.
.
-

Jinak distribuce je ta hlavní a ještě mě utekl jeden obrázek, ten nejpodstatnější: 
Nedalo by se zmíněnou opravu provést i z Windows? Docela mi vadí pomalé spouštění z CD a hrozné reakce a taky to není tolik blbuvzdorný
...
No jednu zálohu mam Acronisem, tu celkovou, tedy když jsem vše nainstaloval, tak jak používám, ale bohužel bez dat. Stejně je ta záloha problémová. Soubor TIB má 8GB (volil jsem kdysi bez komprese) a zjistil, že se nenechá na externí disk uložit, že prý je pro "cílový systém souborů příliš velký"...

Nedalo by se zmíněnou opravu provést i z Windows? Docela mi vadí pomalé spouštění z CD a hrozné reakce a taky to není tolik blbuvzdorný

No jednu zálohu mam Acronisem, tu celkovou, tedy když jsem vše nainstaloval, tak jak používám, ale bohužel bez dat. Stejně je ta záloha problémová. Soubor TIB má 8GB (volil jsem kdysi bez komprese) a zjistil, že se nenechá na externí disk uložit, že prý je pro "cílový systém souborů příliš velký"...
.
Ak chces pouzivat GRUB na vyber medzi win a LM, tak je nutne v nastaveniach BIOS/UEFI vypnut Secure boot, ak neni taka moznost, zvolit nieco ako Legacy.
Zalezi ake moznosti tam mas.
Na tom nealokovanom mieste vytvorit oddil (partition) s ext4.
To je jedno ci vo windows alebo cez Live system ( cez program GParted).
.
Ak chces pouzivat GRUB na vyber medzi win a LM, tak je nutne v nastaveniach BIOS/UEFI vypnut Secure boot, ak neni taka moznost, zvolit nieco ako Legacy.
Zalezi ake moznosti tam mas.
Na tom nealokovanom mieste vytvorit oddil (partition) s ext4.
To je jedno ci vo windows alebo cez Live system ( cez program GParted).
.
.
.
Aby sme videli ci je naozaj poskodena tabulka s oddielmi, tak by bolo dobre spustit Live system (vyzkouset) z toho dvd,
spustit Terminal a zadat prikazy:
#Za pomlckou to je male el nie jednicka
Aby sme videli ci je naozaj poskodena tabulka s oddielmi, tak by bolo dobre spustit Live system (vyzkouset) z toho dvd,
spustit Terminal a zadat prikazy:
Kód: Vybrat vše
sudo parted -l
sudo fdisk -l
.
Prvni prikaz>
Druhy prikaz>
Druhy HDD je externi, toho si nevsimejte :-]
Warning: /dev/sda contains GPT signatures, indicating that it has a GPT table.
However, it does not have a valid fake msdos partition table, as it should.
Perhaps it was corrupted -- possibly by a program that doesn't understand GPT
partition tables. Or perhaps you deleted the GPT table, and are now using an
msdos partition table. Is this a GPT partition table?
Yes/No?
Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders, total 1953525168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0x96376db4
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 2048 1026047 512000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 1026048 409602047 204288000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 409604033 1458184191 524290079+ f W95 Ext'd (LBA)
Partition 3 does not start on physical sector boundary.
/dev/sda5 409604096 1458184191 524290048 7 HPFS/NTFS/exFAT
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xebe65f7a
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 63 976768064 488384001 c W95 FAT32 (LBA)
.
Teraz fakt mi neni jasne ci tam mas GPT alebo msdos partition table s pokazenym MBR.
Vypada to ze lombardo1981 ma pravdu a bude nutne pouzit program fixparts na opravu MBR.
Na tvojom mieste by som kukol sem na odkaz:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=68579.0
A pouzil prikaz zo spusteneho Live systemu na opravu:
.
Teraz fakt mi neni jasne ci tam mas GPT alebo msdos partition table s pokazenym MBR.
Vypada to ze lombardo1981 ma pravdu a bude nutne pouzit program fixparts na opravu MBR.
Na tvojom mieste by som kukol sem na odkaz:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=68579.0
A pouzil prikaz zo spusteneho Live systemu na opravu:
fixparts /dev/sda
.