Ahoj,
koncem zimy mi na notebooku Dell Inspiron 11z(3147) Touch zkolabovaly Win10 pár týdnů po čisté reinstalaci a na doporučení kolegy jsem šel do Mintu, většina věcí spokojenost a i časté psoudonáhodné totální zamrzání OS se mi povedlo vyřešit přechodem na jádro 4.8. z původní 4.4.
Bohužel se mi ale nedaří i přes všemožné googlení najít fungující postup jak zprovoznit vývojové prostředí Lazarus. Programoval jsem kdysi v Delphi a ač v současnoti dělám v Pythonu3, tak by se hodilo moct využít občas nějaké ty věci, co mám vytvořené předtím v Delphi. Lazarus jsem nainstaloval podle návodu na https://unix.stackexchange.com/question ... in-mint-18 ...vše se nejdřív tvářilo že instalace proběhla OK, program se spustil a fungoval, ale při snaze spustit projekt se jeho kompilování zasekne na chybě:
"Přeložit projekt, Cíl: /home/dave/tmp/project1: Exit kód 256, Chyb:1
lazutf8.pas(194,3) Fatal: Nelze najít gettext užito LazUTF8 balíčku LazUtils."
Přitom vím, že ten gettext tam je a při najetí myší na zdroják se zobrazí správná cesta k němu jako odkaz, který když rozkliknu, tak to otevře ten modul gettext. Zkusil jsem všemožný, ale bohužel nic nezabralo. Co mě ale zarazilo o to víc, že když jsem vyhrabal přes 10 let starý notebook Amilo Pro 8210 od Fujitsu-Siemens a namísto WinXP do něj nainstaloval taky Linux Mint Mate 18.1. a naprosto stejným způsobem pak i ten Lazarus, tak se ta chyba neprojeví a vše šlape bez problému, jak se zatím zdá. Na domácím starém PC s Win7 funguje ta Win verze Lazaruse taky bez problému. Moc prosím o jakékoli rady a doporučení, jsem v Linuxu nováček a možná je to nějaká drobnost co jsem přehlídnul, nebo jiná moje blbost, ale už z toho začínám fakt šedivět :-/ Díky moc.
Lazarus-IDE, problém s funkčností na novém NTB
Re: Lazarus-IDE, problém s funkčností na novém NTB
Díky moc, ale právě to jsem zkoušel už předtím snad 3x(odinstalace balíčků přes Synaptic) a porát stejný problém. Podíval jsem se ale teď při odinstalaci(přes terminál), jestli jsem opravdu smáznul všecko. Smazal jsem navíc i ~/.fppkg kde byl konfigurák vztažený k fpc-3.0.2. Zato jsem ale vubec nenašel /usr/share/fpsrc. Bohužel po opětovné instalaci se opět opakuje i stejná chybaredhawk píše: 14 čer 2017, 20:20 a instalacia z balickov?
sourforge 64bit
3 balicky stiahnut.
Nasledne:
01. odinstalovat lazarus, fpc, fpc-src cez synaptic alebo v terminali
.....

Re: Lazarus-IDE, problém s funkčností na novém NTB
Ahaaaa!!! Díky moc!! To frprpc tam zůstalo jako složka a ještě jako skrytý soubor... po smazání a přeinstalaci už vše OKredhawk píše: 17 čer 2017, 15:48 a co verzia z repozitarov?
este je v usr/bin/fpcsubst a usr/bin/fprpc