1) SSD by mě stál 3× tolik než za kolik jsem koupil ten počítač

Mám tam nějakou praverzi EFI, ještě bez secure bootu - tedy BIOS ovládám myší ...
BIOS je trochu jiné téma, které s OS myslím moc nesouvisí.
Spíš teď mám na mysli tu část bootu po POSTu (restart/studený start - tedy NE hibernace):
předchozí PC: IBM S51 Celeron D 2.80 GHz, 512 MB DDR RAM:
- XPPro upravený nLitem - cca 10 sec.
současný PC: Dell Optiplex 380 Core2Duo E7500 2.93 GHz, 4 GB DDR3 RAM (koupeno vyřazené z práce):
- Win7 Pro 32bit - ovladače od Dellu - cca 20 sec.
- Win10 Pro 64 bit (Media Creation Tool, čistá instalace) - cca 10 sec. (smazáno - bolely mě z toho oči a neměl jsem nějak trpělivost hledat nějaký classic shell nebo tak něco a nějak to bastlit ...)
- Mint Xfce 64 bit - cca 1 minuta (v dual bootu s Win7 Pro - Mint byl ovšem na konci disku až za "oddílem na data, takže to mohlo mít taky vliv - datový oddíl zmenším a Linux půjde někam na začátek 2. třetiny disku tak snad to pak bude o něco rychlejší)
5) Taky jsem používal Firefox ESR, ale je pomalejší než Pale Moon
6) Ve Windows byla hibernace v pohodě - tak za 10 sec., ale pokud by se to nechalo zrychlit natolik, že by hibernace neměla význam, tak by to bylo asi lepší
U těch vylepšení - jako snížení swapování apod. jsem se vždy divil, že to už není automaticky v systému nastavený na správnou hodnotu ... ale asi záleží dost na tom, jak se ten počítač používá, což ten systém nemůže dopředu vědět ...
Btw. - daly by se ty čistící příkazy dát do nějakého skriptu? Docela by mě zajímalo, jak by takový skript vypadal ...
Ano - a to indexování - to je stejný případ jako na Win7 - tam se to zakáže typicky vypnutím služby, případně změnou parametru u souborů ...
Jinak třeba tom Xfce počítám, že už bude spousta služeb, co se radí zakazovat, tak jako tak chybět ...
Pak se často ještě uvádí jeden tip - nějaké načítání s využitím obou jader procesoru ...