19.2 mrzne CAJA

Problémy s čtením, kopírováním, otevíráním a dalšími operacemi s obecnými soubory
Zpráva
Autor
klocek
Příspěvky: 87
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

19.2 mrzne CAJA

#1 Příspěvek od klocek » 31 srp 2019, 21:39

Zdravím
Zkusil jsem nainstalovat Mint 19.2 MATE na Notebook Lenovo IdeaPad 330-15ICH. 8GB RAM, GTX 1050(2GB RAM), 1TB HDD.

Zdá se, že vše běží jak má. Nicméně když pracuji se soubory v caja, tak mi NB celý zamrzne a musím restartovat natvrdo. Při zamrznutí lze pohybovat myší, ale nic nelze s NB vykonat.

Máte už někdo podobnou zkušenost? Dá se to nějak odstranit ta závada?

Problém se mi stal během několika hodin 3x a na nové instalaci OS.

děkuji

klocek
Příspěvky: 87
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: 19.2 mrzne CAJA

#2 Příspěvek od klocek » 01 zář 2019, 18:13

Takže další poznatky.
Mrzne to i při jakékoliv práci. Nemusí to být jen práce se soubory. Použití skype, Firefoxu...

Předtím jsem kopíroval z SD karty FAT32 na interní HDD 1TB. Ten je rozdělen na 100GB sda ext4 primár a 900GB sdb ext4 a taky primár(při instalaci OS na fungl nový HDD, jsem ten HDD rozdělil. Nejprve jsem zmenšil primár na 100GB a pak přidal nový oddíl 900GB. Tento nový oddíl bylo možné udělat jen jako primár).

Výpis inxi dodám zítra. Nejsem ted u toho NB.

Jinač, to přehřátí mě taky napadlo. Nicméně se mi nechce věřit, že by se fungl nový NB přehříval. Venku je sice horko(tak 30°C, doma tak 27), ale to není teplota, kdy by už NB neměl stíhat chladit.

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 253
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: 19.2 mrzne CAJA

#3 Příspěvek od alojz » 01 zář 2019, 18:37

...psensor... :mrgreen: :geek: :ugeek:
AMD Ryzen 5 2400G
AMD A9-9425 RADEON R5-prekliaté
AMD A6-5200 APU

klocek
Příspěvky: 87
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: 19.2 mrzne CAJA

#4 Příspěvek od klocek » 02 zář 2019, 18:16

děkuji oběma
Přeinstaloval jsem na 19.1. MATE. Problém je tentýž.
Zkusil jsem NB z flashky a ani jednou se mi to neprojevilo.

psensor ukazuje v řádku Temp1 511°C. Ostatní čidla ukazuji +- do 53°C.
Otevřel jem správce úloh a psensor(okna nad sebe) a zkoušel NB. Když se to seklo, 2 jádra z 8mi(virtualizace-ve zkutečnosti tam jsou jen 4 jádra) jela na100%. Zkusil jsem spustit .avi soubor(nějaký divx film) ve VLC. Přitom seznam spuštěných procesů ukazoval, že VLC má 11% CPU. Nicméně se to seklo.

Zjistil jsem, že na filmech avi a m2t(jiné v NB nyní nemám) se NB sekne i tehdy, když otevřu složku v Caja(nebo i Nautilus) s těmito filmy(každý film je v jedné složce). Rozhodně ty filmy nejdou spustit(na OS z flashky spustit, po naistalování codecu, šly).
Když jsem surfoval, používal YTube, facebook(flash hry na něm), tak NB jede i půl hodiny. Když používám jakékoliv kopírování jak přes Live, tak instalaci na HDD, tak se to neseká.
Zdá se mi, že to mělo tendenci se sekat i při spuštění Skype(jinou činnost jsem na tom nedělal, než ten Skype a seká se to)

výpis z inxi -F
Přílohy
P1510280.JPG
P1510278.JPG

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 808
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: 19.2 mrzne CAJA

#5 Příspěvek od Ventero1 » 02 zář 2019, 18:37

Test RAM, kontrola HDD, kontrola souboroveho systemu.

Take se da zkusit nainstalovat jine distro, jestli to bude delat taktez - Mint z jinym prostredim, Ubuntu Mate apod.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

klocek
Příspěvky: 87
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: 19.2 mrzne CAJA

#6 Příspěvek od klocek » 02 zář 2019, 19:04

Ještě jedna věc. Může mít vliv to, že tabulka na HDD je msdos? Ta má z nějakého důvodu přes 500MB. To jsem ještě neviděl. HDD mám rozdělen na 2 oddíly.
Přílohy
P1510281.JPG

klocek
Příspěvky: 87
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: 19.2 mrzne CAJA

#7 Příspěvek od klocek » 02 zář 2019, 20:05

nainstaloval jsem teď na zkoušku Ubuntu 18.04 a zatím se nesekl. Jenže Ubuntu mi moc nevyhovuje.

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 253
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: 19.2 mrzne CAJA

#8 Příspěvek od alojz » 02 zář 2019, 20:44

...instaluj ubuntu mate,v mate tweak zvolis redmond,a vsetko bude ako v mint-panel dole-......
AMD Ryzen 5 2400G
AMD A9-9425 RADEON R5-prekliaté
AMD A6-5200 APU

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1846
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: 19.2 mrzne CAJA

#9 Příspěvek od juhele2014 » 02 zář 2019, 20:51

:arrow: klocek
Tak sem se kouk na to tvoje pseudoinxi (výpis zkopíruj z terminálu do hran. závorek) a je mě divný tohle: kde si nabral 227 procesů? Když pustim inxi a mrknu do terminálu, vidím tohle:

Kód: Vybrat vše

Info:      Processes: 163 Uptime: 49m Memory: 2.82 GiB used: 1.16 GiB (41.3%) Shell: bash inxi: 3.0.32
To je 163 procesů v LM 19.2 xfce. Kdes je nabral, to je divočina. Dej do terminálu top a podívej se, co ti tam běží. V Nastavení systému - Relace a spouštění je položka Autom. spouštění aplikace. Mám zaškrtnuto cca 10 položek. Taky doufám, že ti nezlobí ta geforce grafika, a že nemáš přetaktovanou mašinu. Zkus i novej kernel 5.xx, mě to běhá naprosto v pohodě s jádrem 5.1.2. Co se týká grafiky, máš tam Intel UHD Graphics 630, to já tam nemám, mám

Kód: Vybrat vše

Graphics:  Device-1: Intel HD Graphics 510 driver: i915 v: kernel 
           Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
           resolution: 1920x1080~60Hz 
Takže nemáš extra graf. ovladače? Jinak noťas by měl přepnout na nvidii jen když paříš hry (3D režim), jinak by to mělo jet na ten Intel. Jo a taky abgrejduj, tzn.

Kód: Vybrat vše

sudo apt-get update 
sudo apt-get upgrade
8-)

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1641
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: 19.2 mrzne CAJA

#10 Příspěvek od menom » 03 zář 2019, 00:44

klocek píše:
02 zář 2019, 19:04
Ještě jedna věc. Může mít vliv to, že tabulka na HDD je msdos? Ta má z nějakého důvodu přes 500MB. To jsem ještě neviděl. HDD mám rozdělen na 2 oddíly.
.

Mas hezky stroj vykonny, podla uvedenych parametru to musi ficat jak blesk

Mas v tom trochu zmatek, na obrazku neni rozdeleni msdos, dos
ale je tam GUID co je prve slovo zo skratky GPT,
teda Guid Partition Table

No a ta partition 537 MB fat oznacena EFI je typicky spravne pre tabulku rozdelenia GPT, kam su instalovane zavadzace systemu
V tom neni zadny problem.

K tomu ze zamrzne system:

V poslednom case som zaznamenal podobne spravanie po prehravani viacerych suborov .mp4 vo VLC,
kedy mi system vytuhol okrem sipky kurzora cim slo pohybovat, no nic ine

Ako riesenie doporucujem po ukonceni prehravania filmu vo VLC nezatvorit okno VLC krizkom vpravo hore,
ale klik na ponuku vlavo hore Medium a dolu Konec

Mozno to suvisi s tym co pisal juhele2014
ze vela procesov tam ostava viset.

Tak kazdy prehraty film / video vo VLC ukonci klik Medium a dolu Konec

.

Odpovědět