reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a ovladači
Zpráva
Autor
juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1843
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#1 Příspěvek od juhele2014 » 20 říj 2019, 23:40

Nedávno jsem pořídil k PC tyto bedničky https://www.alfa.cz/product.php?eid=105140085000000SAK Nutno dodat, že po mnoha letech, spíš jen k nějakýmu filmu, nebo tv, nebo jen tak obecně. Co čert nechtěl, v práci má kolega ty samý - a nebruměj. Moje - bruměj. Takže co s tím, na webu sem si přečetl, že někomu to brumí, někomu ne. Nejde se do nich jednoduše dostat, jsou lepené. Pár týdnů jsem to vydržel, ale pak jsem přikročil k rozlousknutí bedny pomocí dvou plochých šroubováků - a co nevidim? Uvnitř je dole tišťák se zesilovačem s integráčem, dobře odstíněný, dva repráky a napájecí transformátor. Příčina všeho zla. Číňan, když to vyráběl, tak aby snížil cenu co nejníž, vypustil výrobní kontrolu. Napájecí 230V trafo je velice blízko "basáku" a indukcí se tam ten brum naindukuje. Takže první co bylo, sem odšrouboval trafo a trochu ho prozkoumal. Neuniklo mi, že plechy jsou tam docela volný, jako by 2 až 3 vrsty chyběly. Lemování kolem dokola má vůli, takže jsem vzal sikovky a ono plechové lemování jsem secvaknul na plechy, aby tam nebyla žádná mezera. Ze všech 4 stran pěkně dokola. Pomohlo to. Trafo jsem nově připevnil co nejdál od "basáku" do horní části vedle trubky pseudosubwoferu. Při zapnutí bedniček nyní nebrumí, jsou naprosto potichu, takže kdo se nebojí to rozlousknout, tak tato úprava nic nestojí a vaše nervy budou v klidu ... :idea:
Obrázek

takyradejianonymne
Příspěvky: 123
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#2 Příspěvek od takyradejianonymne » 21 říj 2019, 09:02

Varování a poučení. Jak za krále Klacka i v roce 2019? Tj. když se ještě za totáče vystála fronta, načekalo se než tu Škodovku vyrobí no a potom se braly v práci 3 dny dovolené ve stylu dodělej si (tj. doutahuj a dostříkej) doma sám.
Takže než to o utahování plechů trafa a před tím prznění beden tak to je o tom, že vyhnout se zn. Genius už zdaleka obloukem a předem. Dělat se už nic zpětně ve tvém případě nedá, ale kdybys sobě přidal 244 Kč mohl jsi mít příkladem a od (nejen) stejného dodavatele toto už od Logitechu:
https://www.alfa.cz/product.php?eid=105 ... archType=1
To že bylo (pořád je) v popisu u Genius první slovo "vynikající" tak přece už to mělo být dostatečným varováním ;)

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 801
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#3 Příspěvek od Ventero1 » 21 říj 2019, 09:22

Tak osobne jsem bedny od Genius docela preferoval - asi nejlepsi pomer zvuk,cena,design. Posledni dobou vsak mam podobne zkusenosti s ruznymi brumy ci zvuky odrazejici praci samotneho PC (jak pred 20 lety). Take pouzivaji dost mizerne kondenzatory a zvuk se behem 2-3 let zacne zacne dosti zhorsovat. Na jednom foru bastlir popisuje, jak u Geniusek 5.1 menil vsechny kondiky za japonce, nekolik drobnychc uprav a je velmi spokojen. To vsak neni volba pro kazdeho.
Bohuzel u Logitech jsem jeste nedavno nic srovnatelnyho nevidel, co by vypadalo dobre a melo takove vykonostni a uzitkove spektrum. Jinak by to byla jasnejsi volba.
Osobne si koupim radeji minivez od Panasonicu a pichnu to na ni. Vyjde to draz, vsak ale prijatelne, kvalita je vyssi, zvuk stabilni a charakteristiku zvuku u tehle znacky mam nejradeji ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1843
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#4 Příspěvek od juhele2014 » 21 říj 2019, 16:58

že vyhnout se zn. Genius už zdaleka obloukem Nějak extra to neřeším, jestli Petr nebo Pavel, Genius nebo Logitech nebo Panasonic, to máš v tomhle věku celkem jedno ... :lol: Bejt to moje první bedničky, byl bych zhnusen a šel to vrátit, ale je to jen krám na hraní zvuků, od kterýho fakt nic nečekám. Podstatný je, že se nebojim do toho šáhnout, co se může taky stát, že jo ... 2+1 by asi hrálo líp, ale touhle cestou nejdu, pro subwofr bych neměl ani pořádný využití, doba, kdy jsem v jednom pokoji pustil gramec a trochu to vočoudil a na druhý straně v obejváku drnčely sklenice v baru, to už je pryč ... :lol: Když už, tak na "vážný" poslech mám sluchátka Sennheiser HD 515, to docela de ... Ještě se dokopat k sluchátkovýmu zesíku, a budu ouplně spokojenej. Pouštím si Röyksopp - a po tvrdé práci odpočívám ... 8-)

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 801
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#5 Příspěvek od Ventero1 » 21 říj 2019, 22:23

Subace jenom kurvi zvuk - to je pro vylizanou omladinu, aby jim dunelo auto a nevadi jim ani, ze kapota rezonuje a vyluzuje ruzne dalsi rusive zvuky. Vlastne proc by jim to vadilo - stejne poslouchaj nemuziku. :D Mozna tak na filmy je dobrej, kdyz se rozume nastavi ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

takyradejianonymne
Příspěvky: 123
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#6 Příspěvek od takyradejianonymne » 22 říj 2019, 10:51

Parafrázuji a nechci být osobní tj. "Genius je asi nejlepsi pomer zvuk,cena,design" ... jenže jak já jsem zjistil to je žel až příliš často u zn. Genius jen teoreticky, tj. i já jsem si se zn. Genius (a přes varování) právě proto několikrát naběhl :evil:

Ku příkladu a abychom nebyli jen u reprobeden tak s jinak velmi slušnou (vzhled, stisk) malou klávesnicí Genius a na které píšu tento příspěvek, jenže ouha, asi už po 2- 3 měsících jsem měl setřená vícerá písmena a číslice.
Kdybych nepsal spíše už po paměti tak bych musel klávesnici vyhodit a protože "snižovat" se k vlastním (pře)malůvkám nebo pokusům o přelepy já odmítám. Jako bych určitě odmítl vrtat se s novými(!) repráky s brumem a kvůli uvolněným plechům v trafu. Buď okamžitě vrátit nebo reklamovat,

- rozdíl mezi popsanou reprobednou Genius a příkladem od Logitechu je v (udávaném) důležitém min. frekvenčním rozsahu kde Genius je pouze na 100 Hz a Logitech je na 48 Hz a to je setsakra a i pro neškolené ucho a ve prospěch Logitech (jako příklad) znát, no a aby subwoofer neduněl ale hrál tak je přece otázka nastavení,
- dalším rozdílem je (udávaný) výkon pravých a levých reproduktorů a opět ve prospěch příkladu Logitech, protože ten je téměř dvojnásobný: opět nikoho nikdo přece nenutí hrát na ten plný výkon, ale v případě když na těch od Genius a od Logitechu se bude hrát doma stejně tak, důležité, s velmi vysokou pravděpodobností u Logitechu bude menší zkreslení!
*** Takže doslova nachytat někoho (jako se žel stalo) na dřevěné (dle testu v odkazu dole ale dřevotřískové) bedničky a jako to udělal Genius a přitom bručí trafo (jako v testovaném vzorku popsané za uši tahající šumění?!) je právě příklad takového až přímo pouťového šlendriánu a který jsem měl na mysli. Rozhodně nechci zde provádět výběr reprobeden natož dodatečně. Zarazila mne absurdnost hlášky o tzv. opravě, přitom jistě ještě v záruce a navíc v roce 2019, nikoli v roce 1969 :roll: ... ale fakt nechci být osobní 8-) 8-) 8-)

https://pctuning.tyden.cz/hardware/mult ... kc?start=5

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1843
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#7 Příspěvek od juhele2014 » 22 říj 2019, 15:56

Buď okamžitě vrátit nebo reklamovat No právě, taky sem o tom samozřejmě uvažoval, ale ta pakárna s reklamací mě od toho odradila. Přijedu a vrátim je na prodejně jako reklamaci, a když mě to uznaj, tak mají 1 měsíc na vyřízení té reklamace. (jestli se tedy nějak nezměnily rekl. pravidla). Že by mě na ten měsíc obdarovali náhr. bednama, to asi nee ... Takže sem si srovnal, že 1+1=2 a za necelou hodinu bylo po brumu. V testu na pctuningu recenzent píše o šumu, ten jsem nezaznamenal. Bedny mě nešumí, ani při regulaci hlasitosti to nijak neprská, takže z tohoto pohledu je to OK. Ale pánové - nejsme na hifi portálu, kde se řeší kdejaký uprdnutí na trase zdroj signálu - bedna, a kdo nemá kabely za desetitisíce, je lama první kategorie ... Viz např. https://www.htpshop.cz/signalove/telos- ... rence-xlr/ :shock:
Ale jestli chcete někdo takový vlákno založit, proč ne, může to bejt sranda ... :mrgreen:

takyradejianonymne
Příspěvky: 123
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#8 Příspěvek od takyradejianonymne » 22 říj 2019, 19:56

... no nakonec jak píšeš tak já to právě znám, na jednu stranu lituješ obchodníka a třeba to je i známý v kamenný prodejně a důvodně dovodíš že 1 měsíc budeš bez repráků a potom stejně asi reklamaci neuznají protože oni slyší že je vše v pořádku ... nebo tě fakt systém nutí nakupovat přes internet, odkázán na recenze kterým také nemůžeš dnes plně věřit, tam přes internet je ta možnost vrácení a bez cavyků no ale zase zkus si to celé tj. to s posíláním balíku a je to otrava. Takže ode mne to byl tady takový spíše výkřik počínající mé beznaděje. Proto to také, opakuji, neber osobně. Je to jen můj povzdech.

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 801
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#9 Příspěvek od Ventero1 » 22 říj 2019, 21:31

No, je to skoda, ze ten Genius jde takhle do kopru, ze uz muze clovek rovnou kupovat nejale Defendery apod. a Logitech ci Creative nemaji srovnatelne spektrum modelu zrovna prave ve dreve a nejakem rozumnem designu :(
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West
Poradce Mintu
Příspěvky: 151
Registrován: 20 kvě 2017, 11:02

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#10 Příspěvek od West » 22 říj 2019, 21:53

Genius je pouze na 100 Hz a Logitech je na 48 Hz ...
To je pekný marketingový údaj, ale vieme to porovnať aj podľa poklesu hlasitosti (alebo akustického tlaku) pri tých frekfenciách?

Odpovědět