Já mám pc s IC2Q, grafiku řady HD 5000 a v pohodě. Ovladače používám svobodné a není problém. Mint mám samozřejmě Cinnamon 64 bitů.
Určitě neinstaluj jiný než 64 bitový systém.
HW máš dostatečně silný na to, abys nainstaloval jakékoliv prostředí jakékoliv běžné distrbuce. Pokud použiješ SSD, tak věřím, že budeš ještě léta spokojený.
Mnohem závažnější je hlavně, abys nám napsal, co vlastně chceš s počítačem dělat. V čem spatřuješ jeho využití.
Pokud chceš lézt na internet, stahovat poštu, sledovat filmy, vypalovat dvd apod,. tak je Linux bez problémů. Prostě klasický multimediální pc. Pokud chceš server, platí to samé.
Na Linuxu jdou hrát i hry, některé mají nativní verze pro Linux, některé mají zvládnutý běh v emulátorech (DOSbox, Wine, PlayonLinux). Také fungují (a někdy velmi dobře) některé platformy (např. Steam). Ale musíš se smířit i s tím, že je dost her, které prostě pod Linuxem nepojedou.
V Linuxu se dají i střihat filmy nebo upravovat fotografie či tvořit grafika. Ale nepůjdou třeba programy, na které jsi zvyklý, jsou místo nich v Linuxu různé alternativy.
Základem je napsat nám tady, jaké využití pc si představuješ.