Zrazu nemôžem zapisovať na disk [ne-VYŘEŠENO] Vyřešeno

Problémy s čtením, kopírováním, otevíráním a dalšími operacemi s obecnými soubory
Zpráva
Autor
hal_sk
Příspěvky: 72
Registrován: 25 kvě 2020, 17:50

Zrazu nemôžem zapisovať na disk [ne-VYŘEŠENO]

#1 Příspěvek od hal_sk » 06 bře 2021, 11:03

Ahoj,
Ako odstránim ochranu proti zapisovaniu na jeden z mojich diskov (mám na ňom Windows)? Môžem len čítať.
Je to divné, lebo to fungovalo vyše roka. Len posledné cca 2 týždne nemôžem zapisovať na ten disk.

Obrázek
Naposledy upravil(a) hal_sk dne 03 dub 2021, 18:26, celkem upraveno 3 x.

alfisko
Příspěvky: 119
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Zrazu nemôžem zapisovať na disk

#2 Příspěvek od alfisko » 06 bře 2021, 11:45

A vo windows zapisuje ? Ak nie, a disk nie je plny, tak to mozu byt plne inody. Co je ale malo pravdepodobne.

Kód: Vybrat vše

df -i

to ukaze ako su zaplnene. Ak je 100% treba ich vycistit.
tu som nieco nasiel https://www.interserver.net/tips/kb/sol ... ng-inodes/

Ten disk je pripojeny cez /etc/fstab ?

Kód: Vybrat vše

/dev/sda1	/media/****		NTFS	defaults  	 0	 0 

sasa.chetan
Poradce Mintu
Příspěvky: 296
Registrován: 29 kvě 2020, 20:21

Re: Zrazu nemôžem zapisovať na disk

#3 Příspěvek od sasa.chetan » 06 bře 2021, 14:46

fastboot vo windows treba deaktivovat a pc vypnut nie uspat

hal_sk
Příspěvky: 72
Registrován: 25 kvě 2020, 17:50

Re: Zrazu nemôžem zapisovať na disk

#4 Příspěvek od hal_sk » 07 bře 2021, 01:41

alfisko píše: 06 bře 2021, 11:45 A vo windows zapisuje ? Ak nie, a disk nie je plny, tak to mozu byt plne inody. Co je ale malo pravdepodobne.

Kód: Vybrat vše

df -i

to ukaze ako su zaplnene. Ak je 100% treba ich vycistit.
Vo Windows zapisuje.
A disk nevyzerá byť plný:

Kód: Vybrat vše

hal@hal-N752VX:/media/hal/DAE60144E60121FD/_Data_exchange$ df -i
Filesystem        Inodes  IUsed     IFree IUse% Mounted on
udev             1508360    642   1507718    1% /dev
tmpfs            1519845   1065   1518780    1% /run
/dev/sdc3        2444624 847094   1597530   35% /
tmpfs            1519845      1   1519844    1% /dev/shm
tmpfs            1519845      5   1519840    1% /run/lock
tmpfs            1519845     18   1519827    1% /sys/fs/cgroup
/dev/sdc1              0      0         0     - /boot/efi
/dev/sdc4      119463936 161362 119302574    1% /home
tmpfs            1519845     57   1519788    1% /run/user/1000
/dev/sda1       42116712 434931  41681781    2% /media/hal/DAE60144E60121FD
alfisko píše: 06 bře 2021, 11:45 Ten disk je pripojeny cez /etc/fstab ?

Kód: Vybrat vše

/dev/sda1	/media/****		NTFS	defaults  	 0	 0 
Možno som nepochopil otázku, ale takto to vyzerá:

Kód: Vybrat vše

hal@hal-N752VX:~$ df
Filesystem      1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
udev              6033440         0   6033440   0% /dev
tmpfs             1215880      1760   1214120   1% /run
/dev/sdc3        38186548  20221576  15995464  56% /
tmpfs             6079380         0   6079380   0% /dev/shm
tmpfs                5120         4      5116   1% /run/lock
tmpfs             6079380         0   6079380   0% /sys/fs/cgroup
/dev/sdc1          143155     33493    109663  24% /boot/efi
/dev/sdc4      1880327244 947023932 837718136  54% /home
tmpfs             1215876        24   1215852   1% /run/user/1000
/dev/sda1       125033468  83473812  41559656  67% /media/hal/DAE60144E60121FD

hal_sk
Příspěvky: 72
Registrován: 25 kvě 2020, 17:50

Re: Zrazu nemôžem zapisovať na disk

#5 Příspěvek od hal_sk » 07 bře 2021, 01:45

sasa.chetan píše: 06 bře 2021, 14:46 fastboot vo windows treba deaktivovat a pc vypnut nie uspat
To pozriem, ale bežne Windows neuspávam, používam ho len občas a zvyčajne vypínam, alebo reštartujem a idem znova na Linux.
To skôr v Linuxy mám problém s uspaním - často sa z tej kómy nezobudí, aj na to mám založenú tému.

alfisko
Příspěvky: 119
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Zrazu nemôžem zapisovať na disk

#6 Příspěvek od alfisko » 07 bře 2021, 08:13

To prve som hned povazoval za nepravdepodobne. A ten zapis do /etc/fstab je rucne nastavenie kam sa pripoji disk pri starte pocitaca. Napriklad v /media si urobis adresar DISK a tam sa to, ak to zapises do fstab, pripoji. Samozrejme ze sa da trvale pripojenie naklikat ale toto sa mi zda cistejsi sposob nastavovania.

Uživatelský avatar
zeleno
Poradce Mintu
Příspěvky: 275
Registrován: 09 úno 2020, 09:04

Re: Zrazu nemôžem zapisovať na disk

#7 Příspěvek od zeleno » 07 bře 2021, 08:24

Predpokladám, že máš Windows10 a ten sa aj pri vypnutí prevedie do dlhodobého spánku a z tohto dôvodu aj disk je akoby používaný. Nemalo by to urobiť, ak windows reštartuješ a prejdeš hneď do linuxu, alebo ten fastboot, ktorý túto hibernáciu používa, deaktivovať.

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 1803
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Zrazu nemôžem zapisovať na disk

#8 Příspěvek od Ventero1 » 07 bře 2021, 10:43

Ani to bohuzel uz nepomaha a vsechny oddily ntfs si Win privlastni maji nejakou ochranu/nejaky atribut a nelze na nej zapisovat. Nechapu, proc ho linux respektuje, ale je to tak.
Je treba pomoci prikazu vynutit.
Prvni, co se da vyzkouset je remount

Kód: Vybrat vše

sudo mount -o remount,rw /dev/diskoddil /pripojny/adresar
O zbytku je pojednano nekde i na ceskem foru Ubuntu - zkusim dohledat.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

alfisko
Příspěvky: 119
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Zrazu nemôžem zapisovať na disk

#9 Příspěvek od alfisko » 07 bře 2021, 11:54

No dual s windows je niekedy nevyspytatelny. Preinstaloval som v duali windows 7 a servis pack mi nainstalovalo az som fyzicky na doske odpojil disky s linuxom. Pekne dlho som to googlil. Mozno by fakt pomohlo to nastavenie v fstab.

hal_sk
Příspěvky: 72
Registrován: 25 kvě 2020, 17:50

Re: Zrazu nemôžem zapisovať na disk

#10 Příspěvek od hal_sk » 07 bře 2021, 12:24

Už to funguje.
Najprv som skúsil command od Ventero1

Kód: Vybrat vše

sudo mount -o remount,rw /dev/diskoddil /pripojny/adresar
Už som sa tešil, keď sa mi "odšedila" možnosť "vytvoriť nový priečinok" na danom disku, ale po kliknutí sa zobrazila chyba.
Tak som to skúsil riešiť vypnutím fastboot vo Windows (fast start up v power options). To pomohlo.
Díky.

Odpovědět