Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

WiFi, drátové sítě atd.
Zpráva
Autor
roman2001
Příspěvky: 5
Registrován: 17 srp 2021, 18:33

Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#1 Příspěvek od roman2001 »

Zdravím,
nedá sa mi pripojiť do admin rozhrania na routeri cez LAN kábel. (192.168.1.1.)
Na noteboku s windovs sa dá bez problémov.
Na noteboku s linux mint fugnuje iba wifi.

Len si tak tipnem, že asi treba ísť do sieťového manažéra a v IPV4 nastaviť z DHCP auto na manuálne a zadať
vymyslím si adresu notebooku = 168.162.1.111 -
maska 255.255.255.0
brána, sem asi zadám IP routru 192.168.1.1.

nefungovalo :D

vie ma prosím niekto nasmerovať? ďakujem

PS: router má šifrovanie aj WPA3, notebooku nemá, Ak ale na routeri nastavím WPA2 - WPA3 a na notebooku WPA1-WPA2 je to kompatibilné? Alebo treba aj na routeri nastaviť WPA1- WPA2. Neviem to otestovať zatiaľ som vymknutý :D

RadekD
Poradce Mintu
Příspěvky: 294
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova

Re: Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#2 Příspěvek od RadekD »

"vymyslím si adresu notebooku = 168.162.1.111 " je nesmysl, NB musí být ve stejné síti, tedy 192.168.1.# (2 až 255) v případě routru na 192.168.1.1. Některé (starší) routery taky umožňují přístup k "admin" jen přes první port (LAN1).
HDCP ti adresu přidělí? Pak klidně použij tu stejnou... nebo použij některou z rozsahu 2 až 99, DHCP obvykle přiděluje od 100 výš.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 10 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 10 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce

alfisko
Poradce Mintu
Příspěvky: 215
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#3 Příspěvek od alfisko »

v terminali: inxi -F
ukaze aka je sietova karta. Treba pohladat driver na nu. Pri odpojenej wifi skus v terminali ako root : dhclient -v. To vypise kde zamrzne prihlasenie cez dhcp.

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 2188
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#4 Příspěvek od Ventero1 »

Setkal jsem se se zařízením, které mělo výchozí IP s nulo v třetím řádu - pak se musel opravdu nastavit ručně adresa síťového adaptéru, která tam má běžně automaticky přidělenou jedničku ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

alfisko
Poradce Mintu
Příspěvky: 215
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#5 Příspěvek od alfisko »

Ventero1 píše: 17 srp 2021, 22:01 Setkal jsem se se zařízením, které mělo výchozí IP s nulo v třetím řádu - pak se musel opravdu nastavit ručně adresa síťového adaptéru, která tam má běžně automaticky přidělenou jedničku ...
No to je siet typu B maska 255.255.0.0. Pre vnutorne pouzitie 172.17.0.0 alebo 10.10.0.0 . Ale dhcp to prideli automaticky. Ide tu le o pocet pripojenych pocitacov do siete.

172.17.0.1 a 172.17.100.25 su v jednej sieti.
192.168.1.25 a 192.168.2.25 nie su v jednej sieti.

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 2188
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#6 Příspěvek od Ventero1 »

To nechapu - ty prvni 2 adresy maji jiny 3. rad a jsou v jedne siti a ty druhe dve adresy tez maji jiny 3. rad a nejsou v jedne siti?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

alfisko
Poradce Mintu
Příspěvky: 215
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#7 Příspěvek od alfisko »

Ventero1 píše: 18 srp 2021, 09:26 To nechapu - ty prvni 2 adresy maji jiny 3. rad a jsou v jedne siti a ty druhe dve adresy tez maji jiny 3. rad a nejsou v jedne siti?
Do siete typu B ide 255 × 255 ip adries. Posledná je x.x.255.255 broadcast určená pre všetky počítače v sieti.
Typ C má 255 ip. 192.168.1.0 je typ C.
Záleží akú masku si nastavis.
Tie siete 172.17.0.0 10.10.0.0 a 192.168.x.x su dohodnuté na pouzitie vo firemnych a domacich sietiach aby v tom nebol chaos.

roman2001
Příspěvky: 5
Registrován: 17 srp 2021, 18:33

Re: Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#8 Příspěvek od roman2001 »

alfisko píše: 17 srp 2021, 20:00 v terminali: inxi -F
ukaze aka je sietova karta. Treba pohladat driver na nu. Pri odpojenej wifi skus v terminali ako root : dhclient -v. To vypise kde zamrzne prihlasenie cez dhcp.
Ahoj, ďakujem za odpoveď

1. skúsim tie príkazy vyššie, ale v rámci systému mi doteraz hlásilo, že všetky aktuálizácie sú nainštalované

2. Skúsim tú otázku ale preformulovať ešte raz, keďže linux používam ešte veľmi krátko.
router má adresu 192.168.1.1
normálne by som sa mal pripojiť do admin rozhrania zadaním tejto adresy do prehľadávača a zapojením kábla do LAN (preventívne LAN1)
automaticky to nefunguje
otázka znie ako sa pripojím manuálne? (ak sa to nedá vyriešiť cez bod 1)

Len predpokladám, že asi musím ísť do sieťového manažéra a tam niekde správne nastaviť adresy, brány a atď ... ale tam už viac menej tápam,

alfisko
Poradce Mintu
Příspěvky: 215
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#9 Příspěvek od alfisko »

Ak ti ide wifi, tak na routri bezi dhcp.
pri odpojenej WIFI :
klikni na ikonu siete pravym tlacitkom, upravit pripojenia. Ak tam mas Wired connection 1, otvor ho a na karte nastavenie IPv4 daj automaticke (DHCP). To iste aj na karte IPv6.
Ak tam nic nemas, tak urob nove pripojenie ethernet na karte ethernet vypln MAC adresu ( tu najdes vo vypise ifconfig -a v tvare napriklad ether 08:08:27:f9:89:c4
Neviem ci v minte ide aj prikaz nmcli ten je prehladnejsi.

MTU automaticky
prebudenie pomocou LAN predvolene
link negotiation ignorovat
no a nastav karty IPv4 a IPv6
uloz a potom dhclient -v

Ak chces rucne, pozri aku mas adresu vo windowse, tu daj do manualneho nastavenia IPv4. Pre siet 192.168.1.0 je maska 255.255.255.0. Brana je IP routra.
nastartujes to : sudo ifconfig enp0s3 up kde to enp0s3 je nazov sietoveho rozhrania vypisu ifconfig -a (moze byt ine)
Kontrola je jednoducha : ping 192.168.1.1 ak odpoveda, je to ok.

roman2001
Příspěvky: 5
Registrován: 17 srp 2021, 18:33

Re: Nefunguje pripojenie do routru cez LAN kábel

#10 Příspěvek od roman2001 »

Ahoj Alfisko,
díky za predchádzajúce info, mal som to trošku sťažené, lebo som vymknutý z wifi a nemal som iný NB. Skúsil som najprv automatické pripojenie, potom manuálne, ale tam som skončil pri nastavovaní IPv6 nastavení. Dávam tu celý postup a aj dostupné info:

Wifi vypnutá, kábel zapojeý do LAN1, toto vyhodilo po zadaní príkazov:

**********

inxi -F

System:
Host: xxxxxxxxxx Kernel: 5.4.0-81-generic x86_64 bits: 64
Desktop: Cinnamon 5.0.5 Distro: Linux Mint 20.2 Uma
Machine:
Type: Laptop System: Wortmann_AG product: TERRA_MOBILE_1529H v: N/A
serial: <superuser/root required>
Mobo: Clevo model: W550SU1 serial: <superuser/root required>
UEFI: American Megatrends v: 4.6.5 date: 11/26/2013
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 25.5 Wh condition: 25.5/62.2 Wh (41%)
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i5-4200M bits: 64 type: MT MCP
L2 cache: 3072 KiB
Speed: 798 MHz min/max: 800/3100 MHz Core speeds (MHz): 1: 798 2: 798
3: 799 4: 798
Graphics:
Device-1: Intel 4th Gen Core Processor Integrated Graphics driver: i915
v: kernel
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 driver: modesetting
unloaded: fbdev,vesa resolution: 1366x768~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4600 (HSW GT2)
v: 4.5 Mesa 21.0.3
Audio:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio
driver: snd_hda_intel
Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
driver: snd_hda_intel
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-81-generic
Network:
Device-1: Intel Wireless 3160 driver: iwlwifi
IF: wlp2s0 state: down mac: a0:88:69:62:a3:6d
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
driver: r8169
IF: enp3s0f1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 00:90:f5:f5:4a:19
Drives:
Local Storage: total: 232.89 GiB used: 45.20 GiB (19.4%)
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 840 EVO 250GB size: 232.89 GiB
Partition:
ID-1: / size: 226.04 GiB used: 44.70 GiB (19.8%) fs: ext4 dev: /dev/dm-1
ID-2: /boot size: 704.5 MiB used: 508.1 MiB (72.1%) fs: ext4
dev: /dev/sda2
ID-3: swap-1 size: 976.0 MiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/dm-2
Sensors:
System Temperatures: cpu: 48.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 216 Uptime: 4d 1h 12m Memory: 7.70 GiB used: 3.40 GiB (44.1%)
Shell: bash inxi: 3.0.38
***************************************

dhclient -v

Internet Systems Consortium DHCP Client 4.4.1
Copyright 2004-2018 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

can&apos;t create /var/lib/dhcp/dhclient.leases: Permission denied
RTNETLINK answers: Operation not permitted
RTNETLINK answers: Operation not permitted
Open a socket for LPF: Operation not permitted

If you think you have received this message due to a bug rather
than a configuration issue please read the section on submitting
bugs on either our web page at www.isc.org or in the README file
before submitting a bug. These pages explain the proper
process and the information we find helpful for debugging.

Exiting.
************************
nmcli (ano, funguje aj v minte)

enp3s0f1: pripojené to Drôtové pripojenie 1
"Realtek RTL8111/8168/8411"
ethernet (r8169), 00:90:F5:F5:4A:19, hw, mtu 1500
ip4 default
inet4 192.168.1.11/24
route4 0.0.0.0/0
route4 192.168.1.0/24
route4 169.254.0.0/16
inet6 fe80::56fc:4391:54ca:da25/64
route6 fe80::/64

wlp2s0: nedostupné
"Intel 3160"
wifi (iwlwifi), A0:88:69:62:A3:6D, sw disabled, hw, mtu 1500

p2p-dev-wlp2s0: nedostupné
"p2p-dev-wlp2s0"
wifi-p2p, sw disabled, hw

lo: nespravované
"lo"
loopback (unknown), 00:00:00:00:00:00, sw, mtu 65536
*******************************
odpojená wifi

skúsime najprv automatické pripojenie,

drôtové pripojenie 1
stav:
IPv4: 192.168.1.11
Ipv: fe80::56fc:4391:54ca:da25
hard. Adresa: 00:90:F5:F5:4A:19
Predvolené smerovanie: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1

bezpečnosť: vypnuté

Totožnosť:
názov: Drôtové prpipojenie1
MAC: 00:90:F5:F5:4A:19 (enp3s0f1)
klonovaná: 00:90:F5:F5:4A:19
MTU: automatik

Pripojiť automaticky a sprístupniť ostatným používateľom – ano, ano

IPv4:
Adresy: Zistiť automaticky (DhCP)
DNS:automaticky
Smerovania: automaticky
Všetky kolonky sú prázdne / Použiť toto pripojenie iba na zdroje v jeho sieti – zapnuté

IPv6:
adresy: automatic (DHCP only) ostatné to isté ako pri IPv4

variant 2
Adresy: automatic

variant 3 a 4
Použiť toto pripojenie iba na zdroje v jeho sieti – vypnuté - (automatic a automatic only DHCP)

Výsledok = negatívny

***************************
manuálna konfigurácia cez rozšírené nastavenia:

všeobecné: všetci uživatelia a pripojiť automaticky – ano, ano

ethernet:
zariadenie: enp3s0f1 (00:90:F5:F5:4A:19)
klonovaná MAC: 00:90:F5:F5:4A:19
MTU: automaticky
prebudenie pomocou LAN: predvolené
Link negotiation: automaticky

zaezpečnie / DCB / proxy : vypnuté

IPv4:
metóda: ručne
adresy:
adresa: 192.168.1.11 / maska podsiete: 255.255.255.0 / brána: 192.168.1.1

Servery DNS / domény hľadania – prázdne / vyžadované adresovanie IPv4 – OFF


IPv6
ručne
adresy:
adresa: fe80::56fc:4391:54ca:da25 / prefix: / brána:

tu som skončil, nie som si istý čo tam zadať a ani mi tam nešlo vpisovať nič okrem čísiel

***********
ešte som zadal:

sudo ifconfig enp3s0f1 up

nič sa nestalo, potom som omylom zadal bez „up“

sudo ifconfig enp3s0f1
enp3s0f1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet 192.168.1.11 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
inet6 fe80::56fc:4391:54ca:da25 prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
ether 00:90:f5:f5:4a:19 txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 511 bytes 49148 (49.1 KB)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 332 bytes 35834 (35.8 KB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0
-**********************

ping 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená
ping: sendmsg: Operácia nie je povolená

asi som už spomínal, mám aj statickú IP, ale s prístupom k routru by to nemalo mať nič spoločné. Router je Sagecom 5670

Zamčeno