Nízke hodnoty FPS
Nízke hodnoty FPS
Zdravím,
vedeli by ste mi prosím poradiť, čo mám nastaviť aby mi Minetest fungoval na dobré FPS? Lebo mám NVIDIU RTX 4060 na notebooku a aj tak, pri dohľade 300, vypnutých dynamických tieňoch, vypnutom antialiasingu a bez anizotropického filtrovania a zapnutom mipmapingu mi to na určitých miestach serveroch beží na 25 - 30 FPS. Celkom presne tomu nerozumiem prečo, lebo skúšal som aj Metro 2033 cez Wine. Ten mi spustil a dokonca sa mi zdá, že to išlo o niečo lepšie ako Minetest, ale furt to nebolo 60 FPS.
Pritom ale hrávam graficky náročnejšie hry na Windows 11, ako napr. Metro Exodus, Space Engineers, Elite Dangerous a Green Hell. Tam mi to funguje perfektne a je aj počuť ventilátory, čiže viem že tá grafika aj procesor sa snažia. Ale pri Mineteste mi to podáva takmer nulový výkon.
Či už mám režim NVIDIA na požiadanie alebo NVIDIA (výkonný režim), stále mi to ide na nižších hodnotách. Tak ja neviem, čím to je, že môj Mint jednoducho nemá rád moju grafickú kartu alebo čo. A áno, mám nainštalované aj drivery. Pôvodne som mal NVIDIA driver 535, teraz už dlhšie mám 550. A skúšal som aj xserver-xorg-video-nouveau. 535 ešte môžem skúsiť, ale pri 550 a pri nouveau boli hodnoty FPS v Mineteste rovnaké.
Viete mi prosím pomôcť? Alebo je to spôsobené NVIDIOU a mal by som prejsť na iný Linux?
Môj OS: Linux Mint 22 Wilma, dual-boot s Windows 11
vedeli by ste mi prosím poradiť, čo mám nastaviť aby mi Minetest fungoval na dobré FPS? Lebo mám NVIDIU RTX 4060 na notebooku a aj tak, pri dohľade 300, vypnutých dynamických tieňoch, vypnutom antialiasingu a bez anizotropického filtrovania a zapnutom mipmapingu mi to na určitých miestach serveroch beží na 25 - 30 FPS. Celkom presne tomu nerozumiem prečo, lebo skúšal som aj Metro 2033 cez Wine. Ten mi spustil a dokonca sa mi zdá, že to išlo o niečo lepšie ako Minetest, ale furt to nebolo 60 FPS.
Pritom ale hrávam graficky náročnejšie hry na Windows 11, ako napr. Metro Exodus, Space Engineers, Elite Dangerous a Green Hell. Tam mi to funguje perfektne a je aj počuť ventilátory, čiže viem že tá grafika aj procesor sa snažia. Ale pri Mineteste mi to podáva takmer nulový výkon.
Či už mám režim NVIDIA na požiadanie alebo NVIDIA (výkonný režim), stále mi to ide na nižších hodnotách. Tak ja neviem, čím to je, že môj Mint jednoducho nemá rád moju grafickú kartu alebo čo. A áno, mám nainštalované aj drivery. Pôvodne som mal NVIDIA driver 535, teraz už dlhšie mám 550. A skúšal som aj xserver-xorg-video-nouveau. 535 ešte môžem skúsiť, ale pri 550 a pri nouveau boli hodnoty FPS v Mineteste rovnaké.
Viete mi prosím pomôcť? Alebo je to spôsobené NVIDIOU a mal by som prejsť na iný Linux?
Môj OS: Linux Mint 22 Wilma, dual-boot s Windows 11
Re: Nízke hodnoty FPS
.
Mozno sa inspirovat v odkaze https://linuxos.sk/forum/25086/
Nouveau ovladac je len taky zakladny, od toho sa neda nic moc ocakavat.
.
Mozno sa inspirovat v odkaze https://linuxos.sk/forum/25086/
Nouveau ovladac je len taky zakladny, od toho sa neda nic moc ocakavat.
.
.
Ďakujem za odpoveď. Ale na tom fóru sú mi nejaké veci nejasné:
1. Kam to mám napísať, či do konzoly pri spúšťaní hry alebo ako?
2. Tam to riešia skôr pre hry cez Proton/Wine. Nie som si istý, či mi to pomôže aj s Minetestom, lebo primárne hrávam ten.
1. Kam to mám napísať, či do konzoly pri spúšťaní hry alebo ako?
2. Tam to riešia skôr pre hry cez Proton/Wine. Nie som si istý, či mi to pomôže aj s Minetestom, lebo primárne hrávam ten.
.
Je tam obrazok ako to ma vypadat pre steam, hadam sa nikto nenahneva, ked ho dam aj sem:
.
.
Ak to nepomaha, tak pardon.
Jednoducha kontrola pomocou programu glxgears, ci ukaze ine ako priblizne 60 FPS. :
Zastavis zavretim okna krizikom vpravo hore.
.
Ak vyrazne narastu FPS, tak spustaci prikaz pre minetest moze vypadat nejak takto:
.
Funguje jak na lutris tak steam.
Je tam obrazok ako to ma vypadat pre steam, hadam sa nikto nenahneva, ked ho dam aj sem:
.
.
Ak to nepomaha, tak pardon.
Este mi napadlo, ak to spustis v terminali, mozno skusit s vypnutou vertikalnou synchronizaciou,1. Kam to mám napísať, či do konzoly pri spúšťaní hry alebo ako?
Jednoducha kontrola pomocou programu glxgears, ci ukaze ine ako priblizne 60 FPS. :
Kód: Vybrat vše
DRI_PRIME=1 vblank_mode=0 glxgears
Zastavis zavretim okna krizikom vpravo hore.
.
Ak vyrazne narastu FPS, tak spustaci prikaz pre minetest moze vypadat nejak takto:
DRI_PRIME=1 vblank_mode=0 minetest
.
.
DRI_PRIME=1 vblank_mode=0 minetest
DRI_PRIME=1 vblank_mode=0 flatpak run net.minetest.Minetest
ATTENTION: default value of option vblank_mode overridden by environment.
glx: failed to create dri3 screen
failed to load driver: nouveau
Stále však neviem, čo s tým mám robiť. Linux používam len pol roka a moc sa do neho nevŕtam. Skôr som bežný uživateľ, čo ho využíva na prácu a občas na hranie, takže nejaké prelomové vedomosti odo mňa nečakaj.

EDIT:
A tento príkaz som tiež spustil. Sprvu mi to ukázalo cez nejakých 160 FPS. Tesne pred týmto editom som tu spustil znova. Dostal som rovnaký výpis "ATTENTION", ale FPS mi to rátalo. Som mal že 1900 - 3200 FPS.Jednoducha kontrola pomocou programu glxgears, ci ukaze ine ako priblizne 60 FPS. :
.
Teraz som skusil glxgears s vblank_mode=0 a pise to podobne:
A hra ide lepsie _?
.
.
.
Nic si z toho nerob, ten text v terminali s tymto problemom nesuvisi, ja tu mam profil Nvidia na poziadanie. ako vidno vykon FPS je k dispozicii.
Akurat mam staru nvidia kartu a ovladac 550 robil problemy, tak mam 535.
Tak mas asi vyssiu obnovovaciu frekvenciu Obrazovky.
.
U mna bez vblank_mode=0:
Vlado Iks píše:S týmto je tak trochu problém, lebo ja mám Minetest ako flatpak verziu. Hoci som skúsil:
DRI_PRIME=1 vblank_mode=0 flatpak run net.minetest.Minetest
a tú hru mi to spustilo, terminál mi napísal toto
Teraz som skusil glxgears s vblank_mode=0 a pise to podobne:
DRI_PRIME=1 vblank_mode=0 glxgears
35088 frames in 5.0 seconds = 7017.433 FPS
35699 frames in 5.0 seconds = 7139.649 FPS
36580 frames in 5.0 seconds = 7315.940 FPS
A hra ide lepsie _?
.
.
.
Vlado Iks píše:Pričom nechápem, prečo tam píše, že nenašiel nouveau driver, keď mám akurát NVIDIA 550, ale OK.
Stále však neviem, čo s tým mám robiť.
Nic si z toho nerob, ten text v terminali s tymto problemom nesuvisi, ja tu mam profil Nvidia na poziadanie. ako vidno vykon FPS je k dispozicii.
Akurat mam staru nvidia kartu a ovladac 550 robil problemy, tak mam 535.
Vlado Iks píše: Jednoducha kontrola pomocou programu glxgears, ci ukaze ine ako priblizne 60 FPS. :
A tento príkaz som tiež spustil. Sprvu mi to ukázalo cez nejakých 160 FPS
Tak mas asi vyssiu obnovovaciu frekvenciu Obrazovky.
.
U mna bez vblank_mode=0:
DRI_PRIME=1 glxgears
Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
36875 frames in 5.0 seconds = 7374.928 FPS
38707 frames in 5.0 seconds = 7741.260 FPS
37379 frames in 5.0 seconds = 7475.638 FPS
.
No, singleplayer ide dobre, tam mám stabilných 60 FPS.
Ale s multiplayerom je to horšie. Keď sa pripojím na jeden server a som na určutých miestach a pozerám sa určitým smerom, padá mi na 30 - 35 FPS. Občas aj 25 FPS.
Ale s multiplayerom je to horšie. Keď sa pripojím na jeden server a som na určutých miestach a pozerám sa určitým smerom, padá mi na 30 - 35 FPS. Občas aj 25 FPS.
...mam tam driver 550...a slabsiu nvidiu...

Gaming3:~$ DRI_PRIME=1 vblank_mode=0 glxgears
Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
73554 frames in 5.0 seconds = 14710.652 FPS
75414 frames in 5.0 seconds = 15082.785 FPS
75214 frames in 5.0 seconds = 15042.680 FPS
74721 frames in 5.0 seconds = 14944.138 FPS
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual
RADEON RX 6400 dual
...ano,som spokojny...hrám the colonist,settlers s robotmi...odporucam...

AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual
RADEON RX 6400 dual