Ahojte potreboval by som poradiť, chcel som na PC prejsť z Win10 na Linux Mint 22.1.
PC=MB GA-B75M D3H/i5-3570 /VGA GTX550Ti /8GB RAM.
Inštalácia cez USB klúč pomocou RUFUS (GPT), v biose som vypol SECURE BOOT, inštalácia -UEFI BOOT.
Všetko prebehne OK ale potom systém často padá a zamrzne, musím dať tvrdý reset. V LinuxMinte mi neviem prečo neponúkne nainštalovať na VGA kartu NVIDIA driver, ale iba NOUVEAU, čo by mi ani moc nevadilo, ale možno to s tým súvisí.
Nie som úplný nováčik, v minulosti som bežal na LinuxMinte 21.3 a Kubuntu a všetko bolo v pohode.
Neviem či netreba vypnúť aj UEFI Bootovanie, a používať klasický boot, či v RUFUSe inštalovať pomocou MBR a nie GPT, už si moc nepamatám, ako som to mal predtým nastavené.
Ďakujem, a sorry že otravujem, možno je to bežný problém aj iných.
CAW
Mint 22.1 instalce, pre GTX550Ti nvidia driver iba nouveau
Re: Mint 22.1 instalce, pre GTX550Ti nvidia driver iba nouveau
.
Cau, ked uz je disk s tabulkou GPT, instaloval si v UEFI mode, tak myslim, ze sa to neoplati menit. System ako taky funguje, novsie linuxove systemy ukoncuju podporu stareho HW.
Za prve - kolko grafickych kariet tam mas.
Za druhe - na tom Linux Minte 21.3, ci tam este ponukal Spravca ovladacov ovladac pre nvidiu a jaky to bol. Tipujem, ze tento HW potrebuje ovladac rady 390.
Mozes dat nejake info napriklad:
.
Cau, ked uz je disk s tabulkou GPT, instaloval si v UEFI mode, tak myslim, ze sa to neoplati menit. System ako taky funguje, novsie linuxove systemy ukoncuju podporu stareho HW.
Za prve - kolko grafickych kariet tam mas.
Za druhe - na tom Linux Minte 21.3, ci tam este ponukal Spravca ovladacov ovladac pre nvidiu a jaky to bol. Tipujem, ze tento HW potrebuje ovladac rady 390.
Mozes dat nejake info napriklad:
Kód: Vybrat vše
inxi -G
.
zdravim.
Je tam jedna graficka karta, GTX550Ti, grafický čip má asi aj procesor, ale keď som kukal cez príkazový riadok v LinuxMinte aká grafika ide v systéme tak išla GTX550Ti, len s tým NOUVEAU, aj keď popravde mi to až tak nevadí, veď ja na tom hry nehrám, len browsujem po nete, ale hlavne čo mi vadí, že často z ničoho nič zamrzne, a musím reštartovať. A myslel som že to môže spôsobovať ten NOUVEAU driver. Skúšal som nainštalovať aj KUBUNTU čo mi pred časom išiel úplne spoľahlivo ale tiež to zamŕzalo.
Keď spustím toho Správcu ovládačov, tak mi napíše, že nie je žiadny iný driver v ponuke, a tak ma napadlo, že vypnem v BIOSe SECURE BOOT, ktorý bol predtým zapnutý, lebo bežal na PC windows10. Reštartoval som PC a potom mi v správci ovládačov ponúklo nvidia myslím 390, ale keď som ho chcel zmeniť, tak to znovu všetko zamrzlo, tak som sa na to vykašlal, a dal tam naspäť windows10.
Škoda že si už nepamätám, ako som to mal predčasom všetko nastavené keď som bežal na Linuxminte 21.3, podľa mňa som to mal nainštalované nie cez UEFI BOOT ale klasicky BOOT z Biosu.
Ale neviem či to má nejaký vplyv na system.
Chcel som popravde prejsť na Linux iba preto lebo podpora windows10 končí onedlho, a win11 na ten PC nedám, a na veci čo robím na PC mi bohate Linux stačí.
CAWKO a dik.
Je tam jedna graficka karta, GTX550Ti, grafický čip má asi aj procesor, ale keď som kukal cez príkazový riadok v LinuxMinte aká grafika ide v systéme tak išla GTX550Ti, len s tým NOUVEAU, aj keď popravde mi to až tak nevadí, veď ja na tom hry nehrám, len browsujem po nete, ale hlavne čo mi vadí, že často z ničoho nič zamrzne, a musím reštartovať. A myslel som že to môže spôsobovať ten NOUVEAU driver. Skúšal som nainštalovať aj KUBUNTU čo mi pred časom išiel úplne spoľahlivo ale tiež to zamŕzalo.
Keď spustím toho Správcu ovládačov, tak mi napíše, že nie je žiadny iný driver v ponuke, a tak ma napadlo, že vypnem v BIOSe SECURE BOOT, ktorý bol predtým zapnutý, lebo bežal na PC windows10. Reštartoval som PC a potom mi v správci ovládačov ponúklo nvidia myslím 390, ale keď som ho chcel zmeniť, tak to znovu všetko zamrzlo, tak som sa na to vykašlal, a dal tam naspäť windows10.
Škoda že si už nepamätám, ako som to mal predčasom všetko nastavené keď som bežal na Linuxminte 21.3, podľa mňa som to mal nainštalované nie cez UEFI BOOT ale klasicky BOOT z Biosu.
Ale neviem či to má nejaký vplyv na system.
Chcel som popravde prejsť na Linux iba preto lebo podpora windows10 končí onedlho, a win11 na ten PC nedám, a na veci čo robím na PC mi bohate Linux stačí.
CAWKO a dik.
.
Na niektore tieto nejasne veci by mohli dat odovede vypisy z terminalu po zdani prikazov.
Mohol by si kopirovat ci napisat jednotlive prikazy a spolu s odpovedou to cele dat sem...
ked nechces dat
Ak to robi intel, tak na LM 22.x by som skusil toto v odkaze viewtopic.php?p=49264&hilit=blik%C3%A1n%C3%AD#p49264
Ak to robi nouveau, tak by som nainstaloval svojpomocne ovladac 390, ktory sice uz neni oficialny ale moze pomoct.
Postup je v principe rovnaky ako pre ovladac nvidia-340, len 390 je rozdeleny na viac balikov.
Odkaz na nasej stranke https://www.linux-mint-czech.cz/2022/08 ... pre-lm-21/
Akurat na tej stranke na launchpade https://launchpad.net/~kelebek333/+arch ... /+packages
je potrebne kliknut na toto - nvidia-graphics-drivers-390 - 390.157-0ubuntu+klbknoble1.1
. .
A tam nizsie by som vybral, stiahol a manualne nainstaloval tieto baliky:
Ak si pouzival linuxove systemy, tak by si to mal zvladnut.
.
Na niektore tieto nejasne veci by mohli dat odovede vypisy z terminalu po zdani prikazov.
Mohol by si kopirovat ci napisat jednotlive prikazy a spolu s odpovedou to cele dat sem...
xrandr --listproviders
glxinfo | grep -i "opengl renderer"
ked nechces dat
inxi -G
Ak to robi intel, tak na LM 22.x by som skusil toto v odkaze viewtopic.php?p=49264&hilit=blik%C3%A1n%C3%AD#p49264
Ak to robi nouveau, tak by som nainstaloval svojpomocne ovladac 390, ktory sice uz neni oficialny ale moze pomoct.
Postup je v principe rovnaky ako pre ovladac nvidia-340, len 390 je rozdeleny na viac balikov.
Odkaz na nasej stranke https://www.linux-mint-czech.cz/2022/08 ... pre-lm-21/
Akurat na tej stranke na launchpade https://launchpad.net/~kelebek333/+arch ... /+packages
je potrebne kliknut na toto - nvidia-graphics-drivers-390 - 390.157-0ubuntu+klbknoble1.1
. .
A tam nizsie by som vybral, stiahol a manualne nainstaloval tieto baliky:
- libnvidia-compute-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (20.0 MiB)
libnvidia-decode-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (1.2 MiB)
libnvidia-encode-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (56.1 KiB)
libnvidia-fbc1-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (43.8 KiB)
libnvidia-gl-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (15.2 MiB)
nvidia-compute-utils-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (72.1 KiB)
nvidia-dkms-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (15.8 KiB)
nvidia-driver-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (388.7 KiB)
nvidia-kernel-common-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (11.1 KiB)
nvidia-kernel-source-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (9.5 MiB)
nvidia-utils-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (341.3 KiB)
xserver-xorg-video-nvidia-390_390.157-0ubuntu+klbknoble1.1_amd64.deb (1.7 MiB)
Ak si pouzival linuxove systemy, tak by si to mal zvladnut.
.
.