zničehonic hdd bez oprávnění
zničehonic hdd bez oprávnění
Dobrý večer Lidičky.Už podruhé za měsíc se mi stal úkaz že nemám možnost zapisovat a mazat na hdd-je pouze pro čtení.Poprvé jsem restartovala pc a v biosu disk byl ale po naběhnutí systému ne,a systém,plocha i motiv byly jakoby cizí.Divné.Po asi pátém natvrdo restartu se disk znovu objevil.Udělala jsem novou instalaci LM 21.1. Asi po dvou týdnech se to stalo teď znovu.Prosím o radu nebo vysvětlení co mám podniknout aby se tak nedělo.Děkuji
Re: zničehonic hdd bez oprávnění
.
Dobry, mozno skontrolovat ci opravit suborovy system podobne jak sa pise v odkaze
viewtopic.php?p=49218&hilit=Disky+disks#p49218
.
Dobry, mozno skontrolovat ci opravit suborovy system podobne jak sa pise v odkaze
viewtopic.php?p=49218&hilit=Disky+disks#p49218
.
.
díky za radu,vyzkouším a napíšu jak to dopadlo
Ahojky,než se do toho pustím,nehrozí že příjdu o data ? Před časem jsem řešila podobný problém a repair filesystem mi tenkrát nedoporučovali.Ještě musím zmínit že na tom disku není nainstalován systém a ani když ho otevřu jako root mazat ani vytvářet nejde.Jedná se o 4 Tera z80% zaplněný disk a samozřejmě o data nechci přijít.Prosím o vyjádření než se do toho pustím.Děkuji
.
Aha, tak s datami opatrne. Bezpecnost dat nikto nezaruci, len skutocna zaloha na dalsom disku. Opravit som myslel systemovy disk. AK je to NTFS, tak mrknut na to cez windws radsej.
.
Aha, tak s datami opatrne. Bezpecnost dat nikto nezaruci, len skutocna zaloha na dalsom disku. Opravit som myslel systemovy disk. AK je to NTFS, tak mrknut na to cez windws radsej.
Ak je to linuxovy system suborov, manipulovat moze len uzivatel - skutocny vlastnik, ten prvy uzivatel.a ani když ho otevřu jako root mazat ani vytvářet nejde
.
.
no právě, je to ext4 a po nainstalování systému na jiný ssd disk bylo vše ok .Po asi 14 ti dnech už nejde nic,zapisovat ani mazat.Probíhaly jen aktualizace
tím nyslím že jsem aktualizovala co bylo nabídnuto
.zlamyska píše: 09 úno 2025, 20:17 no právě, je to ext4 a po nainstalování systému na jiný ssd disk bylo vše ok .Po asi 14 ti dnech už nejde nic,zapisovat ani mazat.Probíhaly jen aktualizace
Po nainstalovani systemu na jiny ssd disk tam bol uzivatel s rovnakym jmenem ?
Takze je to vnitrni / vnutorny disk v pc, mal by byt videt vo vypisoch z terminalu:
.
Kód: Vybrat vše
sudo blkid
Kód: Vybrat vše
cat /etc/fstab
.
.
no to mně taky napadlo,změnila jsem jméno.Jen nechápu proč to asi týden po instalaci systému bylo ok a teď už ne.Dalo by se to vyřešit tím převzetím vlastnictvi?
No taky - pokud je to SSD - může jít do kytek. Mám jeden 256 GB, jde normálně číst, ale nic jiného, je read-only. Nepomohlo ani nízkoúrovňové formátování utilitou výrobce. Dlouhým hledáním jsem nakonec zjistil, že odešel řadič v disku. U klasického HDD by to mohlo být obdobné, ale tam je teoretická možnost elektroniku vyměnit. Každopádně bych asi doporučil pořídit nový, stáhnout data - pokud to jde - a disk vyhodit.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce