OMLOUVÁM SE ZA DLOUHÝ PŘÍSPĚVEK!
Otci (85 let, píše vědecké knihy - psaní textů, jednoduchá úprava fotek, internet, mail, počínající demence) dosloužilo 8 let staré PC s WXP. Koupili jsme tedy levný počítač u Mironetu

Rezolutně jsem rozhodla, že OS bude Linux

Mé pokusy:
- Ubuntu 14.04 64-bit, které trochu znám, jenže dodatečně jsem zjistila, že MB nepodporuje 64-bit (překreslování oken bylo zoufale pomalé, zamrzání při bootu)
- Ubuntu 14.04 32-bit (překreslování oken stále zoufale pomalé)
- zjistila jsem, že grafika Intel GMA 3600 je jedna z mála výjimek, na které Intel nevydal Linux driver
- Linux Mint 13 Cinnamon, jenže to OBČAS (závisle na USB periferiích) zamrzalo při bootu
- Zorin 8.1 - zase blbla grafika, ale jinak
- pokorně jsem se vrátila k LM 13 Cinnamon, že to zkusím odladit... pořád je pomalejší překreslování oken, ale vlastně by to stačilo!
Jenže mi pořád vrtá hlavou, jestli budu odlaďovat správné distro ve správné verzi a správném pracovním prostředí!?!?!?
Gůglím, hledám a učím se několik týdnů - a už jsem z toho opravdu zoufalá, protože stále vyvstávají další a další neznámé termíny a kombinace a permutace

Končím po probděných nocích s desítkami záložek ve Firefoxu, aniž bych byla schopná najít jednoduchou odpověď.
Poraďte, prosím, jaký Linux (MINT!

Určitě se nezvládne učit každý rok něco nového a stačí mu základní fce (nepotřebuje průhledná okna, ale uvítal by např. tmavé písmo na světlém pozadí).
Bojím se LM 17, kvůli Aktivní roh a HUD, protože to otec nikdy nevyužije, naopak mu to budu muset neustále znovu a znovu vysvětlovat

Nebo by byl někdo ochotný to řešit za peníze? Rodiče mají peněz málo, ale něco by určitě vyškrábli

DĚKUJI