Nelze nainstalovat GRUB- Nedokončení instalace (LM 17.3)

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Odpovědět
Zpráva
Autor
jakub-k
Příspěvky: 3
Registrován: 03 bře 2020, 22:05

Nelze nainstalovat GRUB- Nedokončení instalace (LM 17.3)

#1 Příspěvek od jakub-k » 03 bře 2020, 22:14

Ahoj, nabootuji LM z USB, pustím instalaci, kopíruje se a instaluje na HDD. Pak (cca 75%) napíše hlášku:

"Nelze nainstalovat GRUB na /dev/sda
Příkaz grumb-instal /dev/sda selhal
Toto je kritická chyba ... "

kliknu na "budiž" - pak se nainstaluje jinam a napíše, že instalace úspěšne dokončena (ale chybí těch 25% instalace).

Po restartu nic nenaběhne (bliká podtržítko)

Předpokládám, že je to nějaký "zavaděč" a chyba bude někde v poli na HDD ... potvrdí mi to někdo? děkuji

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2252
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Nelze nainstalovat GRUB- Nedokončení instalace (LM 17.3)

#2 Příspěvek od juhele2014 » 03 bře 2020, 23:39

Zkus sem zkopírovat zpočátku příkaz z terminálu df -h , jak máš rozdělené disky ...

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 546
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Nelze nainstalovat GRUB- Nedokončení instalace (LM 17.3)

#3 Příspěvek od alojz » 04 bře 2020, 09:36

...toto robilo na acer...abrakadabra BIOS,a fungovalo.bola 18.x...len som poznamenal.
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD A9-9425 Stoney Ridge :roll:

jakub-k
Příspěvky: 3
Registrován: 03 bře 2020, 22:05

Re: Nelze nainstalovat GRUB- Nedokončení instalace (LM 17.3)

#4 Příspěvek od jakub-k » 04 bře 2020, 18:45

@alojz: jenom něco v BIOSu - tj. HDD jsi neměnil? U mě toto totiž vypadá spíše na ten HDD, protože jsem to předtím zkoušel bootování z DVDčka a nějak se to přehřívalo a napsalo to:

---
Při kopírování souborů na pevný disk oznámil instalátor chybu:
(Error 5) input/output error
Toto je pravděpodobně způsobeno chybou CD/DVD disku, mechaniky nebo pevného disku. Může
pomoci vyčištění CD/DVD dsiku, opětovné vypálení CD/DVD nižší rychlostí, vyčištění čočky CD/DVD
mechaniky... kontrola, zda pevný disk není starý a nepotřebuje vyměnit, případně přesunutí počítače do chladnějšího
prostředí. "

Takže pak jsem to zkusil z USB a seklo se to až na tom GRUBu...

@juhele2014: zvolil jsem "vyčistit disk a nainstalovat Linux Mint" - rozdělené by to nemělo být...

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 546
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Nelze nainstalovat GRUB- Nedokončení instalace (LM 17.3)

#5 Příspěvek od alojz » 04 bře 2020, 19:53

...ano,ten acer bol novy...a instaloval som z USB...napriek tomu vypis z terminalu mozes dat sem,a dopln este inxi -F...a HDD velmi jednoducho kontrolujes s programom HDD sentinel,pre linux zadarmo,netreba ani instalovat... :o :o :o
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD A9-9425 Stoney Ridge :roll:

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2252
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Nelze nainstalovat GRUB- Nedokončení instalace (LM 17.3)

#6 Příspěvek od juhele2014 » 04 bře 2020, 21:31

Dáváš málo informací. Odkud jsi stahnul iso a čím si to nahrál do flešky? Jakej to je počítač? (dej výpis z inxi -F) Proč nezkoušíš nový LM 19.2 nebo LM 19.3? Když butuješ z dvd, tak se to nemůže přehřívat.

jakub-k
Příspěvky: 3
Registrován: 03 bře 2020, 22:05

Re: Nelze nainstalovat GRUB- Nedokončení instalace (LM 17.3)

#7 Příspěvek od jakub-k » 04 bře 2020, 23:17

Takže vyřešeno - píši z nově instalovaného LM 17.3 "ROSA"
Vytáhl jsem HDD a dal SD kartu do slotu, přičemž jsem bootoval z USB flashky jako minule = problém byl tedy zcela jistě na tom HDD.

Takže pokud se s tou hláškou někdo setkáte, může to být HDD.

Jinak děkuji pisatelům "juhele2014" a "alojz" za snahu pomoci a pro juhele2014 ještě přidávám:

- 19.3 mi skončilo chybou hned při pokusu nabootovat.
- na flashku jsem to nahrál přes YUMI
- nainstaloval jsem to do HP Compaq 6730, čímž se vysvětluje i to přehřívání, protože to topilo jak kamna...

Děkuji za pozornost a přeji všem ostatním úspěchy při instalacích Linux Mint... !

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2252
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Nelze nainstalovat GRUB- Nedokončení instalace (LM 17.3)

#8 Příspěvek od juhele2014 » 05 bře 2020, 19:21

Tak to může taky fungovat, že se vynechá HDD a jede se z esdéčka. Já takto měl před léty na Asusu eee 1000H linux na kartě, a celkem to šlo ... :) LM 17.3 není tak náročný na výkon CPU jako nová distra, tak snad to poběží v pořádku. Pokud bys použil SSD, tak to taky zrychlíš, ale je to investice tak 500.- Co je grátis, to jsou naše rady a porady ... :)

https://www.linux-mint-czech.cz/2012/11 ... inuxmintu/
https://www.linux-mint-czech.cz/2016/03 ... nux-mintu/

Tak ať se daří ... :idea:

Odpovědět