Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 1648
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#11 Příspěvek od Ventero1 » 31 srp 2020, 11:39

No - on byl právě problém i ten, že customizer jaksi nestihl změny v syntaxi grubu a pravděpodobně jsou nové verze grubu i nějak zabugované a tím pádem neneslo výsledky jeho použití. Na Ubu-fóru jsme to řešili opravdu dlouho a některé věci se podařilo vyřešit jen ruční změnou konfigurace, dle syntaxe uvedené na stránkách GNU.
Ale je možné zkusit, jestli kustomizér nevydal novější verzi, která s tím už počítá ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 663
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#12 Příspěvek od alojz » 31 srp 2020, 14:32

...mam na nb ubuntu mate 18.04 a 20.04...starsi a novy grub...po aktualizacii kernelu vzdy sa to pomiesalo,nasledne som nainstaloval grub customizer,nepomohlo,odinstaloval,a rucne upravil konfiguraciu v oboch systemoch...zatial funguje,tak ako chcem mat ja...asitaknijakkk :evil: :evil: :evil:
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD Ryzen 3 3200U Raven Ridge

Uživatelský avatar
menom
Guru Mintu
Příspěvky: 2050
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#13 Příspěvek od menom » 31 srp 2020, 22:32

.
alojz píše:rucne upravil konfiguraciu v oboch systemoch

..... mozno by bolo zaujimave, keby si dal odkaz na daky navod, alebo napisal ako si postupoval .....

A este k teme :
Ak ma novy grub, tak spravnym riesenim bude asi tak, ako si mu napisal ty,
ze stiahnut temu pre grub .....

:D

.

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 663
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#14 Příspěvek od alojz » 01 zář 2020, 15:39

...skusim...
.nainstaloval som mate 20.04-nepacilo sa my,tak som ako druhy os nainstaloval povodny mate 18.04...šecko fungovalo,ako prvy botoval 18.04,az po aktualizaciu kernela,potom uz velenie prebrala 20.04,botovala ako prva...trosku som to trpel,akoze vybrat os...po case som nainstaloval grub customizer...nastavil som poradie,ono to aj fungovalo s chybamy pri botovani,pokial som zas nebotnul 20.04,a zas nastavovat customizer...tu som uz to maksimalne zunoval,a odinstaloval customizer...18.04-ku som rucne nastavil na predvolene,a nastavenie 20.04-ky vidite na obrazku...pri upgrade grubu terminal vypisal,co este mam do 20.04-ky doplnit aby to fungovalo s old grub...citoval som terminal...a na poslednej fotke vidite vysledok grubu,co je podla mojho ocakavania...asitaknijak... :roll: :roll: :roll:
Snímka obrazovky 2020-09-01 14-57-07.png
18.04
Snímka obrazovky 2020-09-01 14-52-10.png
20.04
Snímka obrazovky 2020-09-01 15-31-18.png
vysledok......
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD Ryzen 3 3200U Raven Ridge

Uživatelský avatar
menom
Guru Mintu
Příspěvky: 2050
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#15 Příspěvek od menom » 01 zář 2020, 18:23

.

Diky, takze si menil len ten riadok :
GRUB_DEFAULT=0
na
GRUB_DEFAULT="Advanced options for Ubuntu 18.04.5 LTS (18.04) (on /dev/sdb3) ...........

Ja mam teraz grub Version: 2.02-2ubuntu8.17
vsetko funguje a uz vidim ponuku povysit na Version: 2.02-2ubuntu8.18

Povysim a hadam to nabehne ....

.

janpavel
Příspěvky: 6
Registrován: 29 srp 2020, 19:20

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#16 Příspěvek od janpavel » 01 zář 2020, 22:37

Zkoušel jsem na notebooku s LM20 použít ten grub-customizer 5.1.0 ale po restartu zase černá obrazovka. To grafický menu tam nejsem schopen dostat.
Jediná bezpečná volba, jak tam dostanu alespoň textový menu je v /etc/default/grub toto:
GRUB_TERMINAL="console"

Přitom na mém stolním počítači, kde mám také LM20, mě grafické menu normálně běží i po upgradu z LM19.3. Ale ani tady grub-customizer nezabral. Zkoušel jsem v něm různá rozlišení, volby fontů apod. ale vůbec to nereaguje.

Co se týká obrázku, tak jsem přišel na to, že když na tom stolním kompu sem:
/boot/grub/themes/linuxmint
nakopíruju jakýkoliv obrázek ve formátu PNG a přejmenuju ho na "background.png", tak se normálně při startu zobrazí.
Mám tam grub verze 2.04-1ubuntu 26.3.

Ale na notebooku vůbec tento adresář neexistuje. Přitom by to měly bejt stejné instalace... Něco je tady špatně.
Ještě na LM19.2 mě to normálně fungovalo a jakákoliv moje změna v /etc/default/grub se projevila.
Blbnout to podle mě začalo po upgradu na LM19.3. Tam se najednou objevil cizí obrázek místo toho mého, který jsem měl ale stále nastavený /etc/default/grub a po vybrání položky tam na sekundu jen probliknul...

Uživatelský avatar
menom
Guru Mintu
Příspěvky: 2050
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#17 Příspěvek od menom » 01 zář 2020, 23:53

.
janpavel píše:Mám tam grub verze 2.04-1ubuntu 26.3
Ale na notebooku vůbec tento adresář neexistuje.

Tak zo stolniho kompu kopiruj cely adresar s obsahom na notebook.

Potom bude asi potreba dopisat na spodok /etc/default/grub

Kód: Vybrat vše

GRUB_THEME="/boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt"

Ulozit, update-grub a restart

.

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 663
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#18 Příspěvek od alojz » 02 zář 2020, 19:55

...info-dnes sa kernel aktualizoval,šecko funguje ako ma...aleee som zvedavy,co je v grubu v 20.04-ke......asitaknijak......20.04-ka neziskal moj priazen,takze len pri nutnosti butnem,ale nutnosti nie su zatial... :oops: :oops: :oops:
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD Ryzen 3 3200U Raven Ridge

Odpovědět