Linux Mint Maya - změna oprávnění

Problémy s čtením, kopírováním, otevíráním a dalšími operacemi s obecnými soubory
Zpráva
Autor
klocek
Příspěvky: 68
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Linux Mint Maya - změna oprávnění

#1 Příspěvek od klocek » 07 úno 2016, 09:19

zdravím
Chci si překopírovat z NB do MP3 nějaké písničky. Systém mi však hlásí že:
"Cílové umístění je pouze pro čtení."
Tak jsem chtěl v cílovém zařízení změnit oprávnění ve vlastnostech na "čtení a zápis".
Jenže jsem dostal hlášku:
"Promiňte, nelze změnit oprávnění u „XXX“: Chyba při nastavování oprávnění: Systém souborů je pouze pro čtení
To samé se mi objeví, když to zkusím přes správce (root). A dělá to v Caja, tak i v Nautilu

OS mám Mint Maya. Na jiném PC s Mayou jsem to mohl nakopírovat to samé album bez problémů. Ale chci to rozchodit i na tom NB. Protože jindy mi zase nejde nakopírovat na kartu/čtečku na tom PC třeba fotky a na tom NB ano. (hlásí mi to stejný problém). Aktualizace mám instalované.

děkuji

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1701
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: změna oprávnění

#2 Příspěvek od juhele2014 » 07 úno 2016, 13:01

Není pc jako pc, jelikož dáváš minimálně údajů, to se nediv. LM Maya je verze 13, má podporu do dubna 2017. Takže OK. Pro začátek bys mohl postnout pár řádků z terminálu inxi -F , aby bylo jasné, co je to za počítač. Když přihodíš značku přehráhače mp3, věc výrazně usnadníš.
--------------------------------------
Pokud bys uvažoval o přechodu na novější LM, lze doporučit linuxmint-17.3-xfce-32bit odsud http://www.linux-mint-czech.cz/ke-stazeni/ , můžeš butovat z dvd nebo flešky a celý systém si v klidu vyzkoušet.

klocek
Příspěvky: 68
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: změna oprávnění

#3 Příspěvek od klocek » 07 úno 2016, 13:25

jasně
přehrávač je to Sandisk Sansa V02.03.33P

Kód: Vybrat vše

System:    Host: kw Kernel: 3.2.0-23-generic i686 (32 bit) Desktop: N/A Distro: Linux Mint 13 Maya
Machine:   System: Acer (portable) product: AOA150 version: 1
           Mobo: Acer model: N/A Bios: Acer version: v0.3310 date: 10/06/2008
CPU:       Single core Intel Atom CPU N270 (-HT-) cache: 512 KB flags: (sse sse2 sse3 ssse3) 
           Clock Speeds: 1: 800.00 MHz 2: 800.00 MHz
Graphics:  Card: Intel Mobile 945GSE Express Integrated Graphics Controller 
           X.Org: 1.11.3 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1024x600@60.0hz 
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel 945GME x86/MMX/SSE2 GLX Version: 1.4 Mesa 8.0.4
Audio:     Card: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: 1.0.24
Network:   Card-1: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller driver: r8169 
           IF: eth0 state: down mac: 00:1e:68:a7:1f:41
           Card-2: Qualcomm Atheros AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) driver: ath5k 
           IF: wlan0 state: up mac: 00:22:69:05:ea:9c
Drives:    HDD Total Size: 144.0GB (82.8% used) 1: /dev/sda ST9120817AS 120.0GB 
           2: USB /dev/sdb Sansa_Fuze_8GB 7.9GB 3: USB /dev/sdc Sansa_Fuze_8GB 16.0GB 
Partition: ID: / size: 16G used: 14G (92%) fs: ext3 ID: /home size: 95G used: 85G (95%) fs: ext3 
           ID: swap-1 size: 1.00GB used: 0.11GB (11%) fs: swap 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 60.0C mobo: N/A 
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A 
Info:      Processes: 157 Uptime: 1 day Memory: 775.8/1495.1MB Client: Shell inxi: 1.7.33

kamowski
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1068
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: změna oprávnění

#4 Příspěvek od kamowski » 07 úno 2016, 14:24

začal by som tým, že to naformátujem na fat(32)
ono je to trochu divné ale nie je fat ako fat a nemyslím rozdiel medzi 16 a 32
žiaľ, je to smutné a divné zároveň, že linuxové distrá majú dosť často problém s takýmito zariadeniami
mal som už v ruke flashdisk, ktorý dostal rozum až po naformátovaní na win stoji :roll:

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1701
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: změna oprávnění

#5 Příspěvek od juhele2014 » 07 úno 2016, 14:53

:arrow: Aha. Když koukám na ty usb (sdb + sdc), tak používáš asi dvě karty, že ano. Na stránce podpory http://kb.sandisk.com/app/answers/detai ... e-firmware se jednak píše o abgrejdu fimweru (u tebe proběhl?) a tady http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/42 je něco málo o připojení kabelem + proč to nejde. O podpoře linuxu ani čárka, pouze widle + Mac. Koukám, že adresář Home máš plný, 95%, předpokládám, že jakákoliv přeinstalace by byla bolestivá záležitost. Počítač Acer AOA150 neznám, ale když na to na webu koukám, připadá mi, že se příliš neliší od mého Ašusu eee 1000, který má téměř totožné parametry. Je to můj záložní noťas a momentálně na něm běží právě LM 17.2 xfce 32bit s jádrem 3.13.6. Tento stroj umí nabutovat z interní čtečky SD karty, takže by stálo za uvážení i to, že bys mohl instalovat systém na SD kartu, např. 16Gb, a odtud pak nabutovat systém. Stávající LM 13 zůstane neporušen. Teda pokud uživatel neudělá někde při instalaci chybu ... ;)
-----------------------------------

lombardo1981
Vezír Mintu
Příspěvky: 546
Registrován: 25 lis 2014, 19:06

Re: změna oprávnění

#6 Příspěvek od lombardo1981 » 07 úno 2016, 16:09

:poop:
Naposledy upravil(a) lombardo1981 dne 24 lis 2017, 18:26, celkem upraveno 1 x.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1701
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: změna oprávnění

#7 Příspěvek od juhele2014 » 07 úno 2016, 16:27

:arrow: lombardo
No jo, to je málo platný - já to "okecávám", jak to jde, ale pro profíka je to zívačka ... ;) Ale zase mě omlouvá to, že sem trochu nachcípanej a pomalejc mě to myslí. Takže si jdu do špajzu pro lék - pro whísky ... :mrgreen: :roll:

lombardo1981
Vezír Mintu
Příspěvky: 546
Registrován: 25 lis 2014, 19:06

Re: změna oprávnění

#8 Příspěvek od lombardo1981 » 07 úno 2016, 17:27

:poop:
Naposledy upravil(a) lombardo1981 dne 24 lis 2017, 18:26, celkem upraveno 1 x.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1575
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: změna oprávnění

#9 Příspěvek od menom » 07 úno 2016, 21:10

OS mám Mint Maya. Na jiném PC s Mayou jsem to mohl nakopírovat to samé album bez problémů. Ale chci to rozchodit i na tom NB. Protože jindy mi zase nejde nakopírovat na kartu/čtečku na tom PC třeba fotky a na tom NB ano. (hlásí mi to stejný problém). Aktualizace mám instalované.
Mal som podobny problem s externym diskom u dvoch uplne rovnakych (aktualizovanych) systemov na dvoch strojoch.

Mohlo by pomoct vytvorit na notebooku ucet uzivatela s rovnakymi parametrami ako mas na PC teda (nazov uctu,typ, heslo)

aby boli zhodne ako v PC s uzivatelom u ktoreho to funguje.

A prihlasit sa a kopirovat cez tento rovnaky ucet uzivatela.

Teda napriklad mas v PC uzivatela klocek u ktoreho to funguje a takeho isteho uzivatela so vsetkym aj heslom

vytvorit v notebooku.


.

kamowski
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1068
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: změna oprávnění

#10 Příspěvek od kamowski » 08 úno 2016, 06:08

ak som dobre pochopil prvý príspevok, tak klocek má problém s externým zariadením, do ktorého nevie pridať súbory
preto som ako prvé navrhol formátovanie
nepíše, či už formátoval,
takto si tu "púšťame motýle do hmly" :D

Odpovědět