VIA Graphics Drivers

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zamčeno
Zpráva
Autor
ocasek

VIA Graphics Drivers

#1 Příspěvek od ocasek »

Dobrý den/ahoj,

včera jsem si na Aspire 1360 nainstaloval linux mint 17.2 Xfce. A narazil jsem na dva problémy, wifi a grafika.

Ač absolutní nováček v linuxu, tak s wifi jsem si poradil, bylo nutné doinstalovat ovladač. Ale s tou grafikou ne a ne. Tedy myslím, že to bude ovladači grafiky, protože videa se "trhají". S původním Win xp, takové potíže nebyly.

Poprosil bych o radu, jak do linux mint 17.2 doinstalovat ovladače grafiké karty.

toto mi vypisuje lspci

Kód: Vybrat vše

01:00.0 VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc. K8M800/K8N800/K8N800A [S3 UniChrome Pro] (rev 01)
snad to pomůže.

Zde na fóru jsem našel už jednou řešený podobný problém, ale bohužel, pro mne jako úplného začátečníka není dostatečně podrobný (návod krok po kroku, napiš do terminálu toto a pak toto). Pouze bylo uvedeno aktualizuj DRI a nainstaluj Openchrome ovladače. Ale není tam popsáno jak se aktualizuje, isntaluje. Prostě bych potřeboval podobný navod, jako je pro instalaci nvidii ovladačů.

Velmi děkuji.
milhouse

Re: VIA Graphics Drivers

#2 Příspěvek od milhouse »

VIA grafika je šílenost. Měl jsem ji a fungovaly jen svobodné ovladače a to ještě nic moc. Obávám se, že to lepší nebude. Co vím, poslední ovladače byli pro W XP, pak už nic...
"...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
kamowski

#3 Příspěvek od kamowski »

nikdy som nemal iné ako slobodné ovládače a stále to bolo v pohode
otázka je, čo človek očakáva od neslobodných
ocasek

#4 Příspěvek od ocasek »

Taky souhlasím se svobodnými ovladači, ale jak na to? Jak je stáhnout jak je nainstalovat jak je nastavit?

Omlouvám se, opravdu v tomto tápu...do konce srpna jsem byl pouze uživatelem win XP - win 7 a jak jistě víte, zde jsou postupy s ovladači jiné. Bohužel návody, které jsem dohledal, jsou jen pro jiné grafiky. Takže mne zkuste navést, odkaz, detailnější postup (do terminálu zadej sudo apt..... to a to) Nebo to funguje stejně jako pro Nvidie?

Děkuji
kamowski

#5 Příspěvek od kamowski »

slobodné ovládače sa ti nainštalovali s operačným systémom, teda nič nemusíš riešiť
v linuxe sa ti všetky ovládače pre hw detekovaný pri inštalácii OS nainštalujú hneď bez nutnosti tvojho zásahu
ak je tam hw, ktorý nebol spoľahlivo detekovaný (napr. wifi), až tu nastupuje práca užívateľa, ktorý si to môže doinštalovať cez synaptic (ak tam daný balíček je) alebo to potom musí riešiť...., povedzme inak
---
ak máš nejaký konkrétny problém s grafikou, tak ho čo najpodrobnejšie popíš, kedy, ako sa prejavuje, pri akej činnosti
---
ja by som ti odporúčal odinštalovať všetko, čo si si do systému pridal ako snahu o nejaké zlepšenie
napr. v menu >> ovládací panel >> správca ovládačov sa pozri, či tam máš niečo, čo si si sám inštaloval a daj to preč
ak je tam niečo, čo ti ponúka správca k inštalácii, tak to môžeš vyskúšať, prejaví sa to po reštarte (ak sa podarí :D )
milhouse

#6 Příspěvek od milhouse »

kamowski píše:nikdy som nemal iné ako slobodné ovládače a stále to bolo v pohode
otázka je, čo človek očakáva od neslobodných
A v pohodě bylo i přehrávání videa? Jaké rozlišení, flash nebo z disku? To jsou důležité věci...
"...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
kamowski

#7 Příspěvek od kamowski »

milhouse píše:A v pohodě bylo i přehrávání videa? Jaké rozlišení, flash nebo z disku? To jsou důležité věci...
pre koho ako?
ako som písal vyššie, otázka je, čo od toho človek očakáva

pre mňa prehratie náročného videa nie je podmienka
na yt si viem prehrať všetko, v opere 12 je to niekedy "o držku" ale s ff bez problému
čo mám na hdd. je všetko .avi, pravdu povediac, na full hd si nepotrpím, nie som taký náročný divák :D
som bežný užívateľ, povedal by som, ukážkový :mrgreen:
internet, hudba, office a iné kancelárske práce, pidgin, a ďalšie nenáročné aplikácie (jednotky, desiatky aplikácií? stovky ich asi nepoužívam :D )
žiadne renderovanie videa, cad, ..... a podobné obľúbené "čerešničky na torte" slúžiace ako argument proti linuxu :D :D :D
a čuduj sa svete, všetko funguje ;)
netvrdím, že s propietárnymi ovládačmi by to nemohlo byť lepšie, možno by som bol milo prekvapený
ale po niekoľkých podobných pokusoch ako urobil "ocasek" (ati, intel), som to vzdal už veľmi dávno ako pre moje potreby "zbytočná strata času"
nemienim bojovať proti výrobcom ovládačov, ak nemusím
dosť sa vyšantím pri takom canon -e a inom hw, ktorý potrebujem :mrgreen:
ps:súhlasím s tvojím prvým príspevkom :D
Zamčeno