Intel grafická karta [vyřešeno]

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
JaneCk

Intel grafická karta [vyřešeno]

#1 Příspěvek od JaneCk »

Dobrý den, ahoj.
Omlouvám se, pokud jsem přehlédl řešení svého problému a problém opakuji.
Jsem linuxový začátečník, chtěl bych si zprovoznit nějaký fileserver. Jako základní desku jsem použil ASRock N3150 itx, která má integrovaný cpu včetně grafické karty v cpu. Odkaz zde:
http://www.asrock.com/mb/Intel/N3150-ITX/
Dále je použito 4GB RAM a starší 120Gb sata hdd.
Nainstaloval jsem Mint 17.2 Cinnamon 64bit.
Problém byl již při instalaci, to jsem vyřešil dopsáním parametru nomodeset. Systém jsem nainstaloval a hlásí mi, že jede pouze přes sw rendering u grafické karty. To by mi ani tak nevadilo, přistupoval bych na něj stejně vzdáleně apod. Nicméně je to problém, protože systém nejde nabootovat, pokaždé musím dopisovat parametr nomodeset. Předpokládám, že toto by řešila nějaká trvalá úprava zavaděče, na kterou jsem prozatím krátký a touto cestou bych to řešit moc nechtěl.
Mohl by mi někdo prosím poradit, jak rozchodit správně drivery (zda vůbec existují) na tuto distribuci? Grafika je pro mě taková anonymní, píše se, že je to intel 8. generace, v BIOSu je nastaveno, že si má "šahat" na onboard grafiku.
Moc díky za případnou pomoc
JaneCk

Re: Intel grafická karta

#2 Příspěvek od JaneCk »

Tak se mi to nakonec podařilo. Našel jsem drivery 01.org a ono to naštěstí jede. :mrgreen:
JaneCk

#3 Příspěvek od JaneCk »

Tak jsem se vychválil příliš brzo. Párkrát najede, pak opět black screen při startu. Hledal jsem všude možně, obecné řešení jsem prozatím nenašel. Takže závěr je, že je to prozatím takové nestabilní.
Věděl by někdo, na co bych se měl podívat?
RadekD

#4 Příspěvek od RadekD »

S grafikou neporadím, ale pokud potřebuješ jen vzdálený přístup, nainstaluj systém bez grafického rozhraní. Nevím jestli existuje LM - server, určitě je pro Ubuntu nebo Debian. Vše pak řešíš v terminálu nebo vzdáleně přes SSH.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce
juhele2014

#5 Příspěvek od juhele2014 »

Ježiš, ten Firefox je votravnej :? Už jsem měl napsané 2/3 příspěvku, a pak klik - a je to v háji. Zkrátím to - abgrejduj všechno, co jde (bios, kernel, aktualizace). Na něm. ubunt foru se to probírá, taky s tím bordem je problém. Takže prolézt fora a hledat.
Zamčeno