Displej nezobrazuje [vyřešeno]

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
svatahorak

Displej nezobrazuje [vyřešeno]

#1 Příspěvek od svatahorak »

Zdravím,
nainstaloval jsem Linux Mint 17.3 na starší notebook Acer, 3GB RAM, procesor Turion X2, grafická karta Nvidia 9400M.
Instalace proběhla bez problému, ale při prvním spuštění po instalaci displej nezobrazuje. Disk běží, bliká, pak přestane, takže to vypadá, že systém naběhne.
Opakoval jsem instalaci několikrát a vždy stejný problém.
Zkusil jsem vyndat grafickou kartu aby systém použil integrovanou, to systém naběhne, displej ale bliká a po několika minutách provozu se notebook sám vypne.
Prosím o radu jak bych měl dál postupovat.
Děkuji Sváťa
Allconius

Re: První spuštění po instalaci - displej nezobrazuje

#2 Příspěvek od Allconius »

Ahoj,
instaloval jsi to z flashky nebo z DVD? Podle mě to vypadá spíš něco z diskem, když to live naběhlo OK. Zkus tam dát jinej disk jestli to bude dělat to samý
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64
svatahorak

#3 Příspěvek od svatahorak »

Ahoj, děkuji za odpověď.
Instaloval jsem z flashky.
Jiný disk bohužel nemám, ale zkusím nějakou jinou flashku, uvidíme co se stane.

Odesláno z mého D5803 pomocí Tapatalk
svatahorak

#4 Příspěvek od svatahorak »

Tak po instalaci na flashku se to chová stejně. Zobrazí se tabulka zavaděče, po potvrzení první volby bliká fashka jako když se systém spouští (i doba přibližně odpovídá), ale displej nic nezobrazí. Vypnout musím natvrdo.
Stále si myslím, že je problém v grafické kartě, jak jsem uvedl v prvním příspěvku.
Neumím to ale otestovat ani vyřešit [CRYING FACE]
Kdyby to byly Windows (které mi už domů nesmí, co jsem čichnul k Linuxu) spustil bych je v nouzovém režimu a zkusil změnit ovladače.
Pochopil jsem, že v Linuxu to tak snadné není. Našel jsem, že existuje něco jako nouzový režim, ale moudrý jsem z toho nebyl [CRYING FACE]

segfault

#5 Příspěvek od segfault »

Nejvíc prozradí logy, které se nacházejí v adresáři /var/log
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
svatahorak

#6 Příspěvek od svatahorak »

V kern.log jsem našel error:
Dec 27 22:39:03 holky-Aspire-7530G kernel: [ 6.514304] EXT4-fs (sdb5): re-mounted. Opts: errors=remount-ro

V auth.log
Dec 27 22:39:25 holky-Aspire-7530G dbus[480]: [system] Rejected send message, 7 matched rules; type="method_return", sender=":1.12" (uid=0 pid=1217 comm="/usr/sbin/dnsmasq --no-resolv --keep-in-foreground") interface="(unset)" member="(unset)" error name="(unset)" requested_reply="0" destination=":1.5" (uid=0 pid=889 comm="NetworkManager ")

Jinak nikde nic, co bych měl hledat?

Díky
juhele2014

#7 Příspěvek od juhele2014 »

Vadná (nenastavená) síťová karta? Vyjmi jí z pc a znova nabutuj. Teda jestli to jde.
svatahorak

#8 Příspěvek od svatahorak »

Síťovou kartu jsem sice nevyndal, ale napadlo mě něco jiného :-)
Při instalaci se mi nenačetl ovladač integrované WiFi, tak jsem použil USB WiFi TP-Link TL-WN722N.
Myslel jsem, že pomocí něj stáhnu při instalaci aktualizace a dál ho používat nebudu. Nakonec mi TP-Link posloužil jen k tomu, že integrovaná WiFi začala při instalaci fungovat. Přes TP-Link se připojit nešlo - byl k dispozici, ale nešel zapnout.
Tak jsem ho dnes strčil do USB portu a systém naběhl :-) Wifi běží integrovaná stejně jako při instalaci, TP-Link je k dispozici, ale stejně jako při instalaci nejde zapnout.
Notebook naběhne jen se zastrčeným TP-Linkem.
Nějaký nápad, jak tento problém vyřešit?
Opakovaná instalace nepomůže, instaloval jsem 3x a vždy byl výsledek stejný. Ještě bych mohl natáhnou kabel od routeru a instalovat s ním a uvidím, jestli wifi pojede.
juhele2014

#9 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: Jak se již mnohokrát psalo - ovladače pro wifi jsou věcí kernelu, takže i když máš "nový" LM, kernel k němu lze zvolit starší nebo aktuální. Mrkni sem http://www.linux-mint-czech.cz/category ... e_systemu/ a tady můžeš zvolit jiné jádro.
svatahorak

#10 Příspěvek od svatahorak »

Po instalaci nejnovějšího jádra startuje notebook normálně.
Jsem zase o něco málo chytřejší :-)
Děkuji všem za spolupráci.

Zamčeno