při práci pro jednoho klienta se připojuji na jeho server pomocí VPN a pak na jeho serveru pracuji. Ve Windows 7 mám možnost nastavit si volbu, která mi zachová místní připojení k internetu i během doby, kdy mám připojenou VPN - můžu tedy na internet přes síť klienta (přes VPN, ale je to děsně pomalé) a současně můžu na internet i ze svého počítače. Ve Windows 7 se zachování místního připojení řeší zrušením zaškrtnutí políčka, viz níže.

Před pár měsíci jsem zkoušel přejít komplet na Ubuntu, ale nakonec z toho sešlo, protože se mi nepodařilo dosáhnout stejného nastavení. Buď šla VPN a místní internet nešel nebo obráceně. Pak to sice chvíli chodilo, ale z neznámého důvodu zase přestalo.
Teď bych tomu chtěl dát ještě šanci, ale trochu se obávám, že u Linux Mintu bude toto nastavení podobně komplikované jako v případě Ubuntu.
Existuje někde popsaný návod, jak docílit popsaného stavu (funkční VPN a současně funkční místní připojení k internetu)?
Musím ještě doplnit, že ačkoli si dost věcí dokáži nastavit sám, jsem spíše klikací uživatel a bohužel nerozumím sítím. Většina pojmů kolem sítí mi nic neříká, což samozřejmě může iritovat lidi, kteří se mi snaží poradit a může to dokonce vyvolat dojem, že jsem trol, který si jen dělá srandu (stalo se na fóru Ubuntu).
V zásadě potřebuji informaci typu "IP adresu zadej to pole XY, zaškrtni volbu" apod. Nebo třeba odkaz na článek, kde někdo již tento problém úspěšně zvládl.
Děkuji předem za nasměrování!