Dobrý den,
potřeboval bych poradit s nastavením českého rozložení klávesnice. Jsem v podstatě začátečník (co se týče desktopového Linuxu), ale nějak jsem se dokázal propracovat do stavu, že mám prostředí v češtině, nicméně se mi nepodařilo zprovoznit přepínání rozložení klávesnice. Jako vstupní metodu jsem zvolil SCIM, podařilo se mi vypátrat zmínku o tom, že se layouty přepínají pomocí CTRL+SPACE, ale v nabídce klávesnic čeština chybí - místo toho jsou tam spousty jiných exotických layoutů, které bych rád pokud možno odstranil ...
Díky předem za jakoukoliv radu.
Česká klávesnice
Re: Česká klávesnice
ahoj
prezraď nám prosím, aké máš prostredie? cinnamon, mate, xfce?
podľa toho ťa vieme navigovať k nastaveniam
---
pri inštalácii OS si si mal zvoliť češtinu aj českú klávesnicu a nie s k tomu "nejak dopracovať"
ale aj tak sa dá
prezraď nám prosím, aké máš prostredie? cinnamon, mate, xfce?
podľa toho ťa vieme navigovať k nastaveniam
---
pri inštalácii OS si si mal zvoliť češtinu aj českú klávesnicu a nie s k tomu "nejak dopracovať"
ale aj tak sa dá

Díky za odpověď. Jedná se o verzi 17.3 Cinnamon 32-bit, instalace pomocí Universal USB Installer přímo na 32 GB flash drive, s 2 GB souborem pro persistentní data. Je to dočasná nouzovka pro kamaráda na jeho postarší notebook.
Nastavení systému>Klávesnice>Rozložení , přes + přidáš rozložení, jaké chceš a v oznamovací oblasti se ti objeví ikona s vlajkou státu aktuálního rozložení, pomocí ní můžeš přepínat. Jen je třeba dodržet, aby US byla poslední, to co je pod ní ignorováno.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce
SCIM můžeš klidně odinstalovat, pokud nejsi nadšeným studentem třeba korejštiny a nebo jiného obrázkového asijského jazyka. Přepínání si můžeš zvolit jako samotné layouty podle tvého uvážení, viz http://michal.borek.sweb.cz/fora/keyboard.png.evil twin píše:Dobrý den,
potřeboval bych poradit s nastavením českého rozložení klávesnice. Jsem v podstatě začátečník (co se týče desktopového Linuxu), ale nějak jsem se dokázal propracovat do stavu, že mám prostředí v češtině, nicméně se mi nepodařilo zprovoznit přepínání rozložení klávesnice. Jako vstupní metodu jsem zvolil SCIM, podařilo se mi vypátrat zmínku o tom, že se layouty přepínají pomocí CTRL+SPACE, ale v nabídce klávesnic čeština chybí - místo toho jsou tam spousty jiných exotických layoutů, které bych rád pokud možno odstranil ...
Díky předem za jakoukoliv radu.
Co je pod US není ignorováno, alespoň u mě ne a nedomnívám se, že by to tak mělo být.RadekD píše:Nastavení systému>Klávesnice>Rozložení , přes + přidáš rozložení, jaké chceš a v oznamovací oblasti se ti objeví ikona s vlajkou státu aktuálního rozložení, pomocí ní můžeš přepínat. Jen je třeba dodržet, aby US byla poslední, to co je pod ní ignorováno.
Restaurant na konci ynternetu: https://www.gnulinux.cz/hlavni/chat/