Web kamera na Skype [vyřešeno]

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zpráva
Autor
menom

Re: Web kamera na Skype

#11 Příspěvek od menom »

.

Ani nevieme od teba ci sa ten pokus dako prejavil ci nie.

Pan Peter to mysli dobre, ale este ostavaju 2 moznosti podla toho aku verziu cipu (chipset) ma kamera (WDM, alebo UVC).

http://www.arakhne.org/ricoh/index.html

.
.
petertomasy

#12 Příspěvek od petertomasy »

Je mi trápne, ale: nerozumiem tomu pojmu úložisko. Ako pridám to úložisko PPA? Nehnevajte sa p. Peter...
Takto : ...
Možno by nebolo od veci naštudovať niečo o Linux/Unix, aspoň to najzákladnejšie. Bez toho nemáš šancu vyriešiť túto triviálnu úlohu... Svet Windows a svet Linuxu . To sú dve rozdielne veci. Každý z nich má svoju históriu, každý má inú filozofiu, ale cieľ je rovnaký.
Úložisko (repozitár) je internetový zdroj softvéru, niekto (konkrétny) ho udržuje aktualny, je bezpečný (podpísaný jeho kľúčom) atd. ...

napísal som ti 4 príkazy, ktorými by si mal vyriešiť Tvoj problém.

Kód: Vybrat vše

1. sudo add-apt-repository ppa:r5u87x-loader/ppa  # pridáš si do pc nový zdroj PPA software
tu je jeho adresa : https://launchpad.net/~r5u87x-loader/+a ... ubuntu/ppa

2. sudo apt-get update  # aktualizuješ svoju databázu software

3. sudo apt-get install r5u87x  # nainštaluješ "r5u87x" ovládač pre tvoju kameru

4. sudo /usr/share/r5u87x/r5u87x-download-firmware.sh  # pomocou tohoto scriptu stiahneš z internetu ucode (firmware), takto zložito je to kvôli licencii ...
prejdi si miestnu wiki, je veľmi dobrá pre začiatočníka.
kingjan

#13 Příspěvek od kingjan »

Ďakujem pekne p. Peter, kamera už funguje - po tých štyroch vami uvedených príkazoch. Dnes som po dlhšom čase znova uvidel na notebooku bez externej videokamery svoju vnučku, dcéru a zaťa v Austrálii (Canberra). Pracuje to aj v programe Chesse. Po ukončení príkazov to najprv odmietalo pracovať, ale aj napriek tomu že som sa v základnej teórii LINUX-u kdesi dočítal, že na rozdiel od Windows to nie je potrebné, PC som reštartoval a potom sa ukázala užitočnosť vašich príkazov. Konečne už viem čo v tomto význame znamená úložisko. Ďakujem aj pánovi ktorý ma podporil nabádaním k trpezlivosti v súkromnej správe (nemôžem mu však poďakovať priamou odpoveďou, pretože som vraj "mladý" užívateľ a možnosť posielania SZ ešte na mňa len čaká). Sľubujem vám, že idem študovať všetko okolo LINUX-u, čo mi budú sily stačiť, aj keď po tej nešťastnej mozgovej príhode vlani, som nejaký "pribrzdený". Celý život som pracoval v rádiotechnike (aj ako zamestnanie aj ako koníček dodnes) a pravdupovediac závidím vám mladším že máte PC súčasných generácií, internet, Google a iné vymoženosti. Na LINUX som "presedlal" z Windows preto, že licenčná politika Microsoftu (najmä odkedy kúpil Skype) je maximálne nezlučiteľná s výškou môjho dôchodku - prestával mi tam fungovať Skype na W XP, čo bolo najdôležitešie pre mňa pokiaľ ide o rodinu v Austrálii. Ešte raz ďakujem vám všetkým a prosím nebuďte z mojich budúcich otázok nervózni - robím čo sa dá..., aj keď je jasné že tie takmer 20-ročné zvyky z W XP sú hlboko zakorenené a tam som sa o "open source" nemusel zaujímať. Napriek tomu čo tu píšem a sľubujem je mi jasné, že väčšinu vecí okolo LINUX už nedobehnem, ani keď by mi utekali oproti...

Ján Pálka
Banská Bystrica
Zamčeno