Instalace vedle win10, vytváření oddílů "/" "/home" "swap"

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
Ventero

Instalace vedle win10, vytváření oddílů "/" "/home" "swap"

#1 Příspěvek od Ventero »

Zdravím,

našel jsem si tento návod jak nainstalovat Mint 18 32bit vedle windows 10
http://linuxbsdos.com/2015/08/18/how-to ... -firmware/

a mám nasledující problém:
"volné místo" má velikost 107612 MB
1) vyberu "volné místo" a vytvořím primální partition "/" (root) o velikosti např. 30000 MB)
2) nyní má volné místo o 30GB méně, a nyní chci vytvořit "/home" stejným způsobem, jenže už nejde kliknout na + (+ - Změnit) > je to šedivé (neaktivní) a zbývající volné místo už nelze přidělit přičemž v tutoriálu i ve videu na YT https://www.youtube.com/watch?v=vxepmtjmilQ jim to jde.

Zkošel jsem i nejdříve vytvořit "/home" ale další volné místo stejně nešlo přiřadit.

Nabootováno mam z USB.

Díky za pomoc.
kamowski

Re: Instalace vedle win10, vytváření oddílů "/" "/home" "swa

#2 Příspěvek od kamowski »

problém bude v tom, že máš asi 3 win oddiely, ktoré sú (samozrejme) primárne a ty chceš vytvoriť ďalšie
môžeš ich mať však max 4 !
preto ti dovolí vytvoriť ten 30GB a nič viac
tento 30 GB zmaž a z celého toho 107 GB (107612 MB) vytvor najprv "rozšírený" oddiel (extended) a potom v ňom laboruj ako chceš
voľbu na vytvorenie primárneho alebo rozšíreného máš hneď v prvom dialógu, keď klikneš na ten 107 GB a dáš "+ Zmeniť"
janek-m

Re: Instalace vedle win10, vytváření oddílů "/" "/home" "swa

#3 Příspěvek od janek-m »

Ak je Windows 10 nainštalovaný na tabuľke oddielov msdos, tak je tomu tak, ako píše kamowki. Ale v takom prípade inštalátor väčšinou sám navrhne vytvorenie logických oddielov. Čiže nie je potrebné vytvárať rozšírený oddiel, ale hneď v inštalátore zadať tých 30 GB ako logický oddiel, prípojný bod: / a Použiť ako: ext4 a podobne postupovať pri vytváraní /home.

Ak je ale Win 10 na tabuľke oddielov GPT, je potrebné vytvárať primárne oddiely. Ale to tiež inštalátor zvyčajne rozozná.

V prípade pretrvávania problému by nebol zlý terminálový výpis z Live systému:

Kód: Vybrat vše

sudo fdisk -l   # malé L
a

Kód: Vybrat vše

sudo parted -l   #malé L
Zamčeno