problém s inštaláciou "NOT OPTIMUM MODE"

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
131313

Re: problém s inštaláciou "NOT OPTIMUM MODE"

#11 Příspěvek od 131313 »

Kód: nouveau.noaccel=1 nepomohlo, dtto, ale

pri bežnom spustení hneď po start linux hodí jednu hlášku:
/číslo/nouveau 0000.01.00.0 unknow chipset /číslo/
čísla sa menia

a potom ešte niečo: ... no such file or directory...

ako sa dá pozastaviť inštalácia, klávesa pause nefunguje
menom

#12 Příspěvek od menom »

131313 píše:skúsil som, vidieť ako sa inštaluje, všade OK,zapýta login, a potom opäť vyskočí okno not optim.... , a prestane ťahať z dvd
Z tohto neni jasne kde sa to zasekne, dostane sa to na pracovnu plochu (ako Live system) a potom das instalovat, alebo ...

Ak nabehne na pracovnu plochu, tak spustit program Terminal a zadaj

Kód: Vybrat vše

inxi -xxG
A vysledok kopiruj sem.

Ak sa to nepodari spustit ako Live system na pracovnu plochu, tak tam kde davas nomodeset, vymaz quiet splash a nechaj len nomodeset.

Potom pri spusteni ked sa to zasekne, tak treba to odfotit, aby sa to dalo precitat, uploadnut niekam a sem dat odkaz, nech
to moze viac ludi posudit ....

A este skusit tu intel grafiku povolit v UEFI/BIOS.

.
.
131313

#13 Příspěvek od 131313 »

pracovná plocha nenabehne nikdy, "vymaz quiet splash a nechaj len nomodeset" - nefunguje,

skúsim popísať čo sa robí:
pri bootovaní, je jedno , čo vyberiem ( štart normal, compatibility, nomodeset,...) vidím ako sa zavádzajú ovládače, systém, hardvér,... až po stránku, kde sa objaví len mint login: ten nedávam. Po pár sekundách nabehne čierny monitor, po ktorom pláva malý obdlžník (tu by asi mala nabehnúť pracovná plocha) a v ňom

not optimum mode
recommandend mode
1920x1080 60Hz Digital

dvd ešte pár sekúnd beží a potom ticho. Tu už nefunguje žiadna klávesa len reset

http://vnseries.com/wp-content/uploads/ ... 7355-1.jpg
video:
https://www.youtube.com/watch?v=SmTYU2WIiRM

link ako to vyzerá, nie je to moje
131313

#14 Příspěvek od 131313 »

nie je napevno nastavene rozlisenie monitoru?

to neviem a neviem ani kde sa to nastavuje. Tlačítkami na monitore viem vyvolať OSD, je tam aj záložka "information" a rozlíšenie 1920*1080*60. Max rozlíšenie monitora je 1920*1080. Ak mením vo windows rozlíšenie, tak sa mení aj info z OSD monitora. V menu, priamo z monitora sa nedá dať napevno rozlíšenie ani meniť rozlíšenie.
menom

#15 Příspěvek od menom »

.

Mohol by si v UEFI/BIOS zakazat nvidiu a povolit Intel graficku kartu, ak by potom nabehol Live system na pracovnu plochu,

tak by sa dal instalovat OS a potom natahat aktualizacie a znova vyskusat, neskor s nvidiou (zmenit ovladac).

Ak to nepojde ani s intel grafikou, tak to vypada na vlastnost monitora, ze nedokaze pouzivat EDID a poskytnut linuxu o sebe
informacie.

Alebo pozivas kabel, ktory tie informacie nevie preniest, teda - skusit zohnat lepsi kabel.

.
.
vxmery

#16 Příspěvek od vxmery »

Stiahni si Mint 17.3 Cinnamon 64bit, urob LiveUSB a skúšaj v Live (bez inštalácie). Ak bude všetko chodiť, inštaluj aj pod Uefi aj dualboote s W10, secure boot bude treba asi vypnúť. 17.3 je LTS podporované do 2019.
Linux Mint 21.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať
131313

#17 Příspěvek od 131313 »

netušil som, že pre linux treba lepší kábel ako pre windows, (čo má viac žíl?)

ak nainštalujem linux s iGPU, dá sa potom nainštalovať v linuxe ovládač na nvidiu?, uvidí linux nvidiu? keď v biose bude nastavená iGPU? teda ju aj nabootuje

vxmery: chcel som mint18 len vyskúšať, bez inštalácie, secure boot mám teraz vypnutý. Nerátal som s toľkými problémami, všade sa píše o jednoduchej inštalácii,...a toto mi pripomína staré auto, pod ktorým stále ležíš a nejazdíš . Ešte porozmýšľam o 17.3
menom

#18 Příspěvek od menom »

.

Takze vypnut nvidiu a boot Live s Intel si neskusal.

Ak je to ako som pisal , tak "cierny peter" je u vyrobcu monitora, ktory pre windows dodava tie informacie o rozliseni a

frekvenciach na ktorych je ten monitor schopny fungovat.

V linuxe sa to riesi cez ten EDID ale ked tie informacie linux nedostane ci uz z dovodu (1.monitor nemusi pracovat s EDID, 2.kabel neprenesie info, 3.Ak je pouzita redukcia, ta neprenesie info)

tak linux si rozlisenie a frekvencie tipne.

Ak sa netrafi, tak monitoru sa to nepaci a vyhodi tu hlasku ... a nespolupracuje ...

.
.
131313

#19 Příspěvek od 131313 »

Vďaka, teraz som skúsil verziu 17.3, to isté. Cez igpu to nabehlo. Teraz nasleduje otázka: aj po inštalácii linuxu to bude problém?
menom

#20 Příspěvek od menom »

131313 píše:Vďaka, teraz som skúsil verziu 17.3, to isté. Cez igpu to nabehlo. Teraz nasleduje otázka: aj po inštalácii linuxu to bude problém?
Tak sa mozes oboznamit so systemom, po instalacii to funguje rychlejsie.

Nemam taky HW aby som to mohol vyskusat, ci to bude problem.

Ak sa rozhodnes pre instalaciu, potom treba aktualizovat, restart.

A ked uz nevydrzis, tak povolis nvidiu a potom sa uvidi ako to dopadne ...

Potom ak to znovu skape, tak sa da zpustit v Recovery mode a nainstalovat iny ovladac ako nouveau s ktorym to blblo.

.
.
Zamčeno