USB Hub

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zpráva
Autor
Teodor

USB Hub

#1 Příspěvek od Teodor »

Zdar,
koupil jsem si USB hub 3.0 od fir. AKASA, konkrétně model 4sv a mám problém s připojením externího HDD.
Když hdd připojím přímo do usb 3.0 na laptopu tak se načte bez problému, ale přes ten hub se mu nechce :-/
Externí hdd je formátován na NTFS, je to WD Elements Portable - 1TB. Byl bych rád kdyby se mi načítal automaticky, tak jak to dělá po připojení natvrdo do usb 3.0 v laptopu.

Dám sem ještě výpis z dmesg | tail:

Kód: Vybrat vše

[ 2996.708156] usb 2-1: Product: USB3.0 Hub
[ 2996.708163] usb 2-1: Manufacturer: GenesysLogic
[ 2996.709906] hub 2-1:1.0: USB hub found
[ 2996.710370] hub 2-1:1.0: 4 ports detected
[ 2996.830394] usb 1-1: New USB device found, idVendor=05e3, idProduct=0610
[ 2996.830407] usb 1-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[ 2996.830414] usb 1-1: Product: USB2.0 Hub
[ 2996.830420] usb 1-1: Manufacturer: GenesysLogic
[ 2996.832044] hub 1-1:1.0: USB hub found
[ 2996.833109] hub 1-1:1.0: 4 ports detected
výpis z mount:

/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
none on /sys/fs/pstore type pstore (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
systemd on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,noexec,nosuid,nodev,none,name=systemd)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=teodor)
a výpis lsusb:

Bus 004 Device 005: ID 0cf3:3004 Atheros Communications, Inc. AR3012 Bluetooth 4.0
Bus 004 Device 003: ID 0bda:579a Realtek Semiconductor Corp. 
Bus 004 Device 002: ID 0438:7900 Advanced Micro Devices, Inc. 
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller
Bus 003 Device 002: ID 0438:7900 Advanced Micro Devices, Inc. 
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 012: ID 05e3:0612 Genesys Logic, Inc. 
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 010: ID 05e3:0610 Genesys Logic, Inc. 4-port hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
juhele2014

Re: USB Hub

#2 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: Teodor
Takže: 1 - buď je to koupený v Alze, nebo 2 - je dlouhej USB kabel mezi PC x AKASA x HD, nebo usb noťasu nedá dost proudu pro pohon HD (nepíšeš, jestli je HD s příd. napájením). Má hub možnost příd. napájení 5V ?
Teodor

#3 Příspěvek od Teodor »

juhele2014 píše::arrow: Teodor
Takže: 1 - buď je to koupený v Alze, nebo 2 - je dlouhej USB kabel mezi PC x AKASA x HD, nebo usb noťasu nedá dost proudu pro pohon HD (nepíšeš, jestli je HD s příd. napájením). Má hub možnost příd. napájení 5V ?
Z Alza nenakupuji, jen czc.cz :)
No, kabel je delší. Laptop to hub má cca 50cm a hub to HDD má cca 20-30cm.
Ano hub má možnost napájení, adaptér chci objednat co nejdřív. HDD se nenapájí externě, jen přes port.
A priori, včera se disk načetl i přes hub, ale je pravda, že film, který jsem z něj měl se sekal. Ta délka kabelu mne nenapadla, ale adaptér k napájení hubu stejně chci koupit.
Teodor

#4 Příspěvek od Teodor »

redhawk píše:
1. mam rovnaku skusenost s kupou v BGs v BA :-) 4 veci 4 reklamacie do 5 tyzdnov
2. Skor napajanie. alebo "lacny kabel"
Teodor píše: Ano hub má možnost napájení, adaptér chci objednat co nejdřív. HDD se nenapájí externě, jen přes port.
A priori, včera se disk načetl i přes hub, ale je pravda, že film, který jsem z něj měl se sekal. Ta délka kabelu mne nenapadla, ale adaptér k napájení hubu stejně chci koupit.
Do toho hubu ide nejaky tensi USB kabel?
No ja som musel kvoli USB3 boxu kupit 5V adapter do hubu, daval malo stavy
HUB LCpower
Nn, do hubu má kabel velký přůřez, v podstatě jak kdyby tudy měly téct velké proudy. Ale kabel od hdd má docela malý průřez. No, já adaptér objednám ještě dneska. Akorát teda najít 5V/2A a souosý konektor 3,5 x 1,35 mm bude docela oříšek, na czc jsou vyprodané :-/
Teodor

#5 Příspěvek od Teodor »

redhawk píše:
Teodor píše:
redhawk píše:
1. mam rovnaku skusenost s kupou v BGs v BA :-) 4 veci 4 reklamacie do 5 tyzdnov
2. Skor napajanie. alebo "lacny kabel"
Teodor píše: Ano hub má možnost napájení, adaptér chci objednat co nejdřív. HDD se nenapájí externě, jen přes port.
Do toho hubu ide nejaky tensi USB kabel?
No ja som musel kvoli USB3 boxu kupit 5V adapter do hubu, daval malo stavy
HUB LCpower
Nn, do hubu má kabel velký přůřez, v podstatě jak kdyby tudy měly téct velké proudy. Ale kabel od hdd má docela malý průřez. No, já adaptér objednám ještě dneska. Akorát teda najít 5V/2A a souosý konektor 3,5 x 1,35 mm bude docela oříšek, na czc jsou vyprodané :-/
skusit vymenit kabel (tenky do hubu hruby do hdd.
a co gme.cz ? ja mam tento https://www.gme.cz/napajeci-adapter-sit ... -1mm-vigan

Hmm, výměna kabelu nepomohla. Na ten adaptér se mrknu, potřebuji, aby byl malý a skladný. Už takhle nosím v brašně, kdom hubu, HDD ještě switch a jeho adaptér,který není nejmenší :)
Teodor

#6 Příspěvek od Teodor »

Provedl jsem menší výzkum na tom USB hubu..
Port 1-3 připojí hdd bez problémů, ale port 4 ho vůbec nedetekuje, tudíž je buď chyba ve vnitřní elektronice hubu a nebo je opravdu slabé napájení z portu v laptopu. Nicméně, externí napájení hubu jsem stejně objednal.
Jen je divný, že 3 porty jdou a 4 nereaguje.
Teodor

#7 Příspěvek od Teodor »

redhawk píše:
Teodor píše:Provedl jsem menší výzkum na tom USB hubu..
Port 1-3 připojí hdd bez problémů, ale port 4 ho vůbec nedetekuje, tudíž je buď chyba ve vnitřní elektronice hubu a nebo je opravdu slabé napájení z portu v laptopu. Nicméně, externí napájení hubu jsem stejně objednal.
Jen je divný, že 3 porty jdou a 4 nereaguje.
a do 4 portu ked das cosi ine ide to?
Respektive, ked je vHDD v hube, a do dalsieho sa zapoji usb flashka ide ?
toto sa dialo na prvych huboch pre usb 3. lebo ntb nevedel dat dost stavy.
Do 4 portu v hubu jsem dal usb flashku a jede vše bez problémů. Takže to fakt vypadá na to, že ntb nedává dostatek napětí. Což mne nepřekvapuje, protože z jednoho usb 2.0 napájím chladící podložku a kolikrát se ani neroztočí. Takže hledám nějakou s externím napájením. Jen pro pořádek, mám LENOVO IdeaPad, 14" bez optiky.
Teodor

#8 Příspěvek od Teodor »

redhawk píše:
Teodor píše: Do 4 portu v hubu jsem dal usb flashku a jede vše bez problémů. Takže to fakt vypadá na to, že ntb nedává dostatek napětí. Což mne nepřekvapuje, protože z jednoho usb 2.0 napájím chladící podložku a kolikrát se ani neroztočí. Takže hledám nějakou s externím napájením. Jen pro pořádek, mám LENOVO IdeaPad, 14" bez optiky.
STacilo na zaciatok napisat ze je to Lenovo :D
Jedine externe napajanie pre hub.
A z neho sa da napajat potom aj podlozka.

Já jsem se poučil a už bych Lenovo nechtěl, pracuji jako vývojář, takže při spuštění IDE to laptop nedává. Nehledě na to, že mi ještě běží BOINC manager, výkon toho procesoru od AMD je docela mizivý, asi 1,7 GHz.
Jinak jsem se snažil najít příkaz na terminál, který by mi ukázal napětí na USB a našel jsme jen příkaz co mi zobrazil proud, u dvou 100mA a u jednoho(asi 3.0) 500mA.
Adaptér na napájení hubu už jsem objednal :)
No, podložku bych chtěl asi s externím napájením, ženu si z USB dost věcí.
juhele2014

#9 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: a už bych Lenovo nechtěl Tak sem si vyhledal recenzi na Lenovo Yoga, přečet, pak i diskuzi https://mobilenet.cz/clanky/recenze-len ... 51/diskuze a mám z toho tento závěr: nejen Lenovo, ale i HP (mám HP 650 probook) jdou s kvalitou do kopru. Je to fakt loterie, ale aby dnes noťas za 25 000 .- +- vydržel celou záruku bez problému, je trochu malej zázrak. Před časem jsem četl rozhovor s dovozcem na náše trhy + zbytek vých. Evropy, a měl od asiatů jasně deklarováno, že sem míří kvalita B, na záp. trhy míří kvalita A. Pomalu tomu začínám věřit ... :?
Teodor

#10 Příspěvek od Teodor »

redhawk píše:
juhele2014 píše::arrow: a už bych Lenovo nechtěl Tak sem si vyhledal recenzi na Lenovo Yoga, přečet, pak i diskuzi https://mobilenet.cz/clanky/recenze-len ... 51/diskuze a mám z toho tento závěr: nejen Lenovo, ale i HP (mám HP 650 probook) jdou s kvalitou do kopru. Je to fakt loterie, ale aby dnes noťas za 25 000 .- +- vydržel celou záruku bez problému, je trochu malej zázrak. Před časem jsem četl rozhovor s dovozcem na náše trhy + zbytek vých. Evropy, a měl od asiatů jasně deklarováno, že sem míří kvalita B, na záp. trhy míří kvalita A. Pomalu tomu začínám věřit ... :?
no v poslednom case HP Paviliony, Lenovo okrem ThinkPadov maju problemy, a ci to je rozdiel netusim, v Bruseli sa predavaju rovnako "kvalitne" takze skor to bude setrenim na plastoch.
Taktiez Dell a Acer zacinaju sklzavat do stensovania plastov.

Problem s napajanim USB portov maju ale iba Lenova, udajne to bol pokus o setrenie energie.... (blbost)
Napriklad z USB 2.0 na ASUS X200CA alebo HP G1270ec mi napajaju Raspberry pi bez problemu. ACER ES1-111M a Lenovo ThinkPad E550 sice raspi nabehne ale svieti symbol nizkeho napatia (Raspi B+ napojeny na LCD monitor + lan na ntb)
Já tedy z usb portů ženu co hnát jde, podložku, lampičku, chci si pořídit tu malou usb ledničku na lahváče :)
Ale je to fuk, je to už offtopic. Ještě se vrátím k HP, HP jsem měl 6 let, drželo bez poruchy, až na to, že se asi po třech měsících teplem zkroutili plasty u výduchu horkého vzduchu. Jinak tělo je hliníkové u HP a u IdeaPad jez hliníku jen část, zbytek z tvrdého plastu.
Zamčeno