LM 18.1 nefunkční zvuk Intel Realtek [vyřešeno] Vyřešeno

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
horalzvysociny

LM 18.1 nefunkční zvuk Intel Realtek [vyřešeno]

#1 Příspěvek od horalzvysociny »

Dobrý den,
mám potíže se zvukem na svém starším notebooku, kde nejde po instalaci a následné aktualizaci systému v úrovni 1 a 2. V Mint 17.3 všechno běželo dobře. No chtěl jsem upgradeovat na 18. To sem neměl dělat, tak sem musel z usb live načisto novou instalaci. Tady sem objevil příkaz do zvukového alsamixeru, kde jsem vytáhl kromě mikrofonu vše na slyšitelnou úroveň, ale nepomohlo to. Zvukovka je integrovaná. Posílám detailní výpis paramatrů pc. Díky za případné rady.

Kód: Vybrat vše

Host: jaroslav-A3AC Kernel: 4.4.0-53-generic i686 (32 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.1) dm: mdm Distro: Linux Mint 18.1 Serena System: ASUSTeK (portable) product: A3AC v: 1.0 Chassis: type: 10 v: 1.0
Mobo: ASUSTeK model: A3AC v: 2.1 Bios: American Megatrends v: 209 date: 01/26/2006
Single core Intel Pentium M (-UP-) cache: 2048 KB
flags: (nx pae sse sse2) bmips: 3458 speed/min/max: 1729/798/1729 MHz
Card: Intel Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:2592
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1400x1050@60.02hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel 915GM x86/MMX/SSE2
GLX Version: 1.4 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
Card-1 Intel 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:2668
Card-2 Syntek 1.3MPixel Web Cam - Asus A3A A6J A6K A6M A6R A6T A6V A7T A7sv A7U
driver: USB Audio usb-ID: 001-002 chip-ID: 174f:a311
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-53-generic
Card-1: Realtek RTL-8100/8101L/8139 PCI Fast Ethernet Adapter
driver: 8139too v: 0.9.28 port: d800 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8139
IF: enp1s0 state: down mac: <filter>
Card-2: Intel PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection
driver: ipw2200 v: 1.2.2kmprq bus-ID: 01:03.0 chip-ID: 8086:4220
IF: wlp1s3 state: up mac: <filter>
HDD Total Size: 32.0GB (20.2% used)
ID-1: /dev/sda model: TS32GPSD330 size: 32.0GB serial: C366013F223577000001
ID-1: / size: 28G used: 4.6G (18%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
ID-2: /boot size: 472M used: 59M (14%) fs: ext2 dev: /dev/sda1
ID-3: swap-1 size: 1.59GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/dm-1
Naposledy upravil(a) horalzvysociny dne 16 bře 2017, 12:26, celkem upraveno 1 x.
horalzvysociny

Re: zvuk v linux mint 18

#2 Příspěvek od horalzvysociny »

Anabáze/řešení
--- vše níže doplněné se týká poznatků s prácí v distribuci LINUX MINT CINNAMON ---

Ještě musím upřesnit, že zvuk funguje v sluchátkovém výstupu, takže hardware by měl být v pořádku. Předpokládám, že bude někde přepnuté nastavení, ale s terminálem se moc nekamarádím. No hledám ještě na zahraničních fórech, podívám se i na wikipedii Ubuntu s návody a uvidíme.

doplnění 1:
* nastavil jsem všechny parametry alsamixeru na "oo" ---> zvuk stále nefunguje
* stáhnul sem si aplikaci "Pavucontrol" na ovládání zvuku, která je doporučená na více fórech ---> všechno nastavení je podle standartních parametrů (nikde není vypnutý zvuk ani snížená hlasitost, přiřazen jediný ovladač v digitálu a analogu) ---> zvuk nefunguje i přesto že v nastavení vidím graficky při testu sílu zvuku
* při hledání jsem našel zajímavý zdroj informací, kde se dá optimalizovat spousty hardwareových i softwareových záležitostí: https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject

doplnění 2:
* zkoušel jsem podle návodů z prací s kódy v terminálu reinstalovat PulseAudio scripty ---> nepomohlo
* zjistil jsem že čipset Intel Realtek ALC 880 je se zaváděním zvuku v novějších Linuxech problematický ----------> proto pokud používáte PC s tímto čipsetem s linuxovou distribucí, kde vám zvuk funguje, nedoporučuju přecházet na vyšší verze systému ( i verze Qiana 17.0 je podporovaná až do dubna 2019)
* stáhnul jsem si iso Mint 17.1 na které jsem na notebooku začínal a v live módu z usb zvuk funguje (je zajímavé, že alsamixer je ve stejné verzi jako v 17.3, ale ve vyší verzi zvuk funguje jen přes sluchátkový výstup)
* ještě vyzkouším iso 17.2, jinak nainstaluju 17.1 a zkusím postupné povyšování systému přes aktualizační software systému

doplnění 3:
* po instalaci Mint 17.2 na disk notebooku ---> ZVUK V INERNíCH REPRO FUNGUJE! /přímo se startem systému/
* chci se ale vrátit do bodu, od kterého jsem se rozhodl upgradeovat v Mint 17.3 na 18.0, kdy mi zvuk fungoval i ve verzi 17.3
* v live usb mi zvuk v Mint 17.3 nefunguje /iso staženo ze zdroje na tomto webu/
* stáhnu ještě iso včetně codecu z globální podpory, odkud jsem stáhl i verzi 17.1 (kde zvuk fungoval po klinutí na analogový ovladač) i verzi 17.2 (kde zvuk funguje hned při startu systému jak v live modu tak po instalaci na disk). Odkaz na zdroj iso souborů je zde https://linuxmint.com/download_all.php
* pokud bude funkční zvuk z iso souboru staženého z uvedeného zdroje, reinstaluju verzi 17.3 z usb, pokud nebude funkční, zkusím povýšení ze systému 17.2 aktuálně naistalovaného
* z možností serverů nabízených na linuxmint.com jsem volil český server Nic.cz

doplnění 4:
* po načtení dalších zajímavých návodů o Linux Mint a potažmo následném zjištění, jak funguje repozitář, instalační balíčky a správce aktualizací a další správci v systému ---> jsem se rozhodl místo čisté instalace z usb povýšit systém ze 17.2 na 17.3
* po nainstalování všech aktualizací v 17.2 na urovni 1,2,3 (trojky už se nebojím :-)), jsem zvolil povýšení ---> vše se zdařilo a běží tak jak má i se zvukem po startu

závěr:
* zůstávám na verzi LM 17.3 Rosa a ještě si pohraju s vylepšením nastavení systému podle návodů, co jsem našel na zdroji, který jsem uvedl výše v doplnění 1
* LM 17.3 Rosa Cinnamon pokládám z aktuální mojí zkušenosti za velmi stabilní, podporovanou a krásnou a to i pro notbooky starší 10 let i pro čipset od Intelu
* zvuk v LM 18 s čipsetem od Intel Realteku by se pravděpodobně vyřešil přepsáním starších balíčků s ovladači v repozitáři nebo stojí za to vyzkoušet instalaci LM 18 v rozhraní MATE, která je podle všeho lépe optimalizovaná na širší rozhraní hardwaru (nezkoušel jsem, chci fungovat s Cinnamonem)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
poznámka k vytváření butovacího live usb:
* v LM 17.x stačí otevřít a použít "usb zapisovač obrazu iso" --->vyzkoušel jsem a funguje skvěle
* v systémech Windows doporučuji program "Rufus" ---> nezkoušel jsem, ale dle uživatelů na fórech jednoznačně nejlepší a nejspolehlivější
* v systému macOS stačí otevřít a použit "diskovou utilitu" ---> vybrané usb nadefinujete tak, že kliknete na "smazat" nebo raději doporučuji aplikaci "Etcher" (vyzkoušeno a funguje skvěle)
lumeer

Re: nefunkční zvuk v LM 18.1 Intel Realtek -->anabáze/řešen

#3 Příspěvek od lumeer »

Měl jsem podobný problém se starým notebookem Fujitsu. Připojené repra skoro neslyšitelné. Po změně výstupního hardvare v mintu o.k. Po restartu zpět sluchátka. Nepomohl pavucontrol, alsamixer, paprefs, alsactl. Po velmi dlouhém hledání pomohla instalace alsa-tools-gui a nastavení jediného výstupního jacku na repra. l.b.
Zamčeno