nejde boot

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
toma0620
Příspěvky: 4
Registrován: 03 bře 2013, 09:08

nejde boot

#1 Příspěvek od toma0620 »

Ahojte
mám problém s bootovanim Windows-u a Mint-u ..... Windows som mal do teraz no chcel by som skúsiť LinuxMint. Nainštaloval som si ho z Live USB, inštalácia prebehla v poriadku no po reštarte sa hneď začal bootovať Windows a Mint mi na výber vôbec neponúka. Mám Windows 8 , HDD typu GPT a taktiež UEFI...... VEdeli by ste mi prosím vás pomôcť???? Vopred vďaka.

admin

Re: nejde boot

#2 Příspěvek od admin »

Ahoj,
a to máš na jednom HD nebo na dvou? Při instalaci si musíš nastavit nainstalování zavaděče OS(Grubu) do správné particie (nejčastěji je to sda1), teď to vypadá, že Grub ani není instalován. Při instalaci si dával "Nainstalovat Linux Mint vedle Windows? Nebo sis HD dělil sám? Trochu blíž nám to popiš.

toma0620
Příspěvky: 4
Registrován: 03 bře 2013, 09:08

Re: nejde boot

#3 Příspěvek od toma0620 »

HDD mám jeden - 1TB ..... mám ho rozdelený na partície a Mint som inštaloval na zvlášt particiu ( nedaval som nainštalovať vedla WIN ). Partíciu pre mint som si vytvoril s velkostou 70 GB a daval som jej typ ext4 a + som si vytvoril particiu o velkosti 10GB typu swap. Linux som potom inštaloval s live UBS na particiu ext4 samozrejme.

tomuto trochu nechapem - asi za to že som to ani nerobil :Při instalaci si musíš nastavit nainstalování zavaděče OS(Grubu) do správné particie (nejčastěji je to sda1)

admin

Re: nejde boot

#4 Příspěvek od admin »

No bez zavaděče OS (Grubu), ti to nepojede. Vzhledem k daným okolnostem všechny particie s LM odstraň, sjednoť a při instalaci dej nainstalovat vedle win. Velikost oddílu s LM si tam můžeš nastavit, vše ostatní už si to udělá samo. Jinak 10GB na swap je strašný.... nevím jakou máš paměť, ale 4GB je až až....

toma0620
Příspěvky: 4
Registrován: 03 bře 2013, 09:08

Re: nejde boot

#5 Příspěvek od toma0620 »

ok tka to skúsim tak .... viem že 10 GB je vela - pozrel som sa lepšie na navod podla ktoreho som to robil a zistil som to :D ..... a Ram v notebooku mam 8GB

toma0620
Příspěvky: 4
Registrován: 03 bře 2013, 09:08

Re: nejde boot

#6 Příspěvek od toma0620 »

Narazil osm na ďalší problém ... Mint mi nedetekuje Windows ... ponuka mi len moznost - zmazat disk a nainstalovat mint ... co teraz?

admin

Re: nejde boot

#7 Příspěvek od admin »

No, doufám jen, že instalačka na flešce je v pořádku..... Gparted ti widle vidí?? Jinak při takový paměti není pomalu swap potřeba a když už, tak stačí 500MB.

TH23
Příspěvky: 2
Registrován: 21 zář 2013, 19:33

Re: nejde boot

#8 Příspěvek od TH23 »

Jen bych také přidal svou zkušenost...

Při použití návodu popsaného výše se mi stejně LM nespouštěl (stejně tak jako u prvního příspěvku se rovnou spustil windows). Řešení jsem nakonec nalezl v použití programuboot-repair. Stáhnul jsem si celé CD, protože z terminálu mi to psalo nedostupnost souborů (viz jeden z postupů v odkazu na podporu Ubuntu: boot-repair). Pomocí Unetbootin jsem vytvořil Live Flash a spustil ho.

Při spuštění se rovnou otevře Boot-repair a zde stačí zvolit možnost: Recommended repair
O vše ostatní se už z větší části postaral samotný program. Ke konci bylo jen nutné opsat několik příkazů do terminálu a vše je hotovo. Nakonec stačí jen restart.

Výsledkem pak je. Že při se při startu zobrazí GRUB v2.0 se všemi "spustitelnými" efi soubory. Stačí pouze vybrat a systém se klasicky nabootuje.

UPOZORNĚNÍ: na mé sestavě se windows spouští přes Windows Boot UEFI loader a ne přes Windows 8 (loader), jak by se na první pohled mohlo zdát ze zobrazené tabulky. Píšu to jen proto, aby pak někdo nebyl překvapen, že se mu Windows nechce spustit a poohlédl se po jiné volbě...

Vše jsem provedl na sestavě: HP ProBook 4540s; originální systém Windows 8 Pro 64 (bez jakékoli změny rozložení disků - mimo instalace LM); a s doinstalovaným LM15 postupem popsaným výše (nainstalovat vedle Windows).

DOPORUČENÍ:
  • 1) Pokud je NB v záruce, tak než začnete cokoli upravovat (rozdělovat disky, instalovat další systémy ... ) důrazně doporučuji udělat bitovou kopii Windows (pro Windows8: Win+W; do vyhledávače napsat: obnovení; vybrat: Obnovení souborů systému Windows 7; postupovat podle instrukcí) a disk pro opravu systému. Tím si zajistíte, že když něco poděláte, tak pak uvedete NB do stavu při vytvoření bitové kopie (včetně rozdělení disků)
  • 2) Pokud máte Windows 8 a NB bez záruky, tak Windows rovnou smažte - je to děsnej sráč :)
  • 3) Pokud nepůjde instalovat LM z CD (při instalaci mi psal, že na CD je chybný sektor a následoval Kernel Panic), vytvořte si bootovací Flash a instalace proběhne bez problému (u mě to tak fungovalo)
Snad jsem to napsat dostatečně stručně a polopaticky. Pokud nebude něco jasné, určitě neváhejte reagovat.

admin

Re: nejde boot

#9 Příspěvek od admin »

TH23 - díky za vyčerpávající odpověď. S bodem 2 v Tvých doporučeních naprosto souhlasím a jen bych doplnil, že to platí o všech widlích, nejen o osmičkách :D

TH23
Příspěvky: 2
Registrován: 21 zář 2013, 19:33

Re: nejde boot

#10 Příspěvek od TH23 »

Není zač, rád se podělím ;) . Ono bohužel ty Windows potřebuje pořád hodně lidí k práci (včetně mě), ale to je na jinou debatu :geek: .

Jen bych ještě chtěl k tématu doplnit, že ta chyba při instalaci z CD mi nastala, ikdyž jsem zkontroval iso a pak i CD přes MD5. Na nějakém zahraničním fóru jsem našel cosi o tom, že by to mohla dělat integrovaná grafika v čipu procesoru. Jinde zase že to dělá UEFI .... Každopádně jsem to nevykoumal a z Live Flash mi vše šlo spustit bez problémů. To jen k upřesnění bodu 3). Dnes už mi přijde lepší používat Flash, než CD.

Zamčeno