integrovaná grafika Intel 82865G [vyřešeno]
integrovaná grafika Intel 82865G [vyřešeno]
Zdravím,
stařičkej HP DX2000 a na něm nově nainstalovanej Linux Mint MATE 15 v dualbootu vedle Win XP.
- zkoušel jsem LIVE CD z USB, při normálním bootu byly na tapetě plochy znatelné přechody barev, jakoby snížená barevná hloubka.
- pokud jsem nabootoval v kompatibilním módu, tak vše OK.
- po vyzkoušení jsem nainstaloval, při nabootování opět snížená barevná hloubka
- následoval restart a nabootování s recovery módem, ale nic jem neměnil, pouze po najetí obrazovky s možnostmi jsem potvrdil tu první možnost = spustit standardně (nebo tak nějak), opět barvy v pořádku.
Kde může být potíž?
V podstatě mám stejný problém jako ve vlákně
http://forum.linux-mint-czech.cz/viewto ... fika+intel,
navštívil jsem i tam doporučenou stránku, ale nevím jak ovladač nainstalovat - v Linuxu jsem lama, ale když mi to někdo napíše polopatě, snad to zvládnu.
V čem je rozdíl při startu normálním a přes recovery mód? I když v recovery nic neprovedu po dokončení startu je vše OK, tak proč při normál startu ne.
Googlil jsem "intel 82865G linux" a zjistil jsem, že se problémy s touto grafikou objevují, ale moje angličtina na to nestačí a v češtině jsem nic kloudnýho nenašel.
Zvládne někdo pomoct? Díky
stařičkej HP DX2000 a na něm nově nainstalovanej Linux Mint MATE 15 v dualbootu vedle Win XP.
- zkoušel jsem LIVE CD z USB, při normálním bootu byly na tapetě plochy znatelné přechody barev, jakoby snížená barevná hloubka.
- pokud jsem nabootoval v kompatibilním módu, tak vše OK.
- po vyzkoušení jsem nainstaloval, při nabootování opět snížená barevná hloubka
- následoval restart a nabootování s recovery módem, ale nic jem neměnil, pouze po najetí obrazovky s možnostmi jsem potvrdil tu první možnost = spustit standardně (nebo tak nějak), opět barvy v pořádku.
Kde může být potíž?
V podstatě mám stejný problém jako ve vlákně
http://forum.linux-mint-czech.cz/viewto ... fika+intel,
navštívil jsem i tam doporučenou stránku, ale nevím jak ovladač nainstalovat - v Linuxu jsem lama, ale když mi to někdo napíše polopatě, snad to zvládnu.
V čem je rozdíl při startu normálním a přes recovery mód? I když v recovery nic neprovedu po dokončení startu je vše OK, tak proč při normál startu ne.
Googlil jsem "intel 82865G linux" a zjistil jsem, že se problémy s touto grafikou objevují, ale moje angličtina na to nestačí a v češtině jsem nic kloudnýho nenašel.
Zvládne někdo pomoct? Díky
Re: integrovaná grafika Intel 82865G
Ahoj, nejprve si musíš nainstalovat ze stránek: https://01.org/linuxgraphics/downloads buď Linux Graphics Installer for Ubuntu* 13.04, 64-bit nebo Linux Graphics Installer for Ubuntu* 13.04, 32-bit, záleží jestli máš 32 nebo 64bit. Potom se ti objeví v Ovládací centrum -> Ostatní -> Intel Graphics Driver. Po spuštění se ti pravděpodobně objeví tato chyba:
je pak třeba postupovat podle návodu co je zde: http://lordamit.blogspot.nl/2013/04/ins ... er-in.html
zeditovat takto:
Kód: Vybrat vše
Checking if Intel graphics card available… OK
Retrieving information from 01.org… OK
Checking distribution… Failed
sudo cp /etc/lsb-release /etc/lsb-release.bak
sudo nano /etc/lsb-release
pak už by to mělo jít spustit a nainstalovat ovladače, po instalaci je třeba vrátit zpět původní soubor:DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=13.04
DISTRIB_CODENAME=raring
DISTRIB_DESCRIPTION="Linux Mint 15 Olivia"
sudo mv /etc/lsb-release /etc/lsb-release.ubuntu
sudo mv /etc/lsb-release.bak /etc/lsb-release
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64
Ahoj, díky za bezvadně popsaný postup.
Postupoval jsem přesně podle něj.
- stáhnul jsem instalátor pro 32-bit, poklepem na balíček se spustila instalace, proběhla OK
- Intel Graphics Driver jsem spusti, nastala tebou popsaná chyba
- zavřel jsem ho a do terminálu zkopíroval postupně oba příkazy, upravil jsem lsb-release jak bylo posáno
- následně jsem znovu spustil Intel Graphics Driver - vše OK, ovladače se stáhly, program skončil s hláškou, že je třeba restartovat systém
- před rebootem jsem ještě vrátil původní soubor lsb-release pomocí těch dvou příkazů a restartoval PC
Bohužel to nepomohlo, a vypadá to pořád stejně
V čem je recovery mód při bootování systému jiný? Když neprovedu žádnou změnu a jen odklepnu první volbu "Pokračovat normálním zavedením systému", tak naběhne oznamovací okno s textem "Nyní bude ukončen režim obnovení a bude pokračovat zavádění systému. Prosím uvědomte si, že některé grafické ovladače vyžadují plně grafický start - tedy dojde k neúspěchu při návratu z režimu obnovení. V takovém případě restartujte počítač z přihlašovací obrazovky a poté běžně nastartujte systém."
po odentrování najede systém naprosto OK? Ale při příštím restartu nebo novém zapnutí PC je to zase bez se špatnými barvami.
Když mi poradíte jak mám dostat výpis startu v normálním režimu a výpis v recovery, tak třeba zjistíte v čem je ten rozdíl?
Postupoval jsem přesně podle něj.
- stáhnul jsem instalátor pro 32-bit, poklepem na balíček se spustila instalace, proběhla OK
- Intel Graphics Driver jsem spusti, nastala tebou popsaná chyba
- zavřel jsem ho a do terminálu zkopíroval postupně oba příkazy, upravil jsem lsb-release jak bylo posáno
- následně jsem znovu spustil Intel Graphics Driver - vše OK, ovladače se stáhly, program skončil s hláškou, že je třeba restartovat systém
- před rebootem jsem ještě vrátil původní soubor lsb-release pomocí těch dvou příkazů a restartoval PC
Bohužel to nepomohlo, a vypadá to pořád stejně

V čem je recovery mód při bootování systému jiný? Když neprovedu žádnou změnu a jen odklepnu první volbu "Pokračovat normálním zavedením systému", tak naběhne oznamovací okno s textem "Nyní bude ukončen režim obnovení a bude pokračovat zavádění systému. Prosím uvědomte si, že některé grafické ovladače vyžadují plně grafický start - tedy dojde k neúspěchu při návratu z režimu obnovení. V takovém případě restartujte počítač z přihlašovací obrazovky a poté běžně nastartujte systém."
po odentrování najede systém naprosto OK? Ale při příštím restartu nebo novém zapnutí PC je to zase bez se špatnými barvami.
Když mi poradíte jak mám dostat výpis startu v normálním režimu a výpis v recovery, tak třeba zjistíte v čem je ten rozdíl?
Mohol by si do terminálu napísať príkaz, pomocou ktorého zistíme aké máš dostupné ovládače pre VGA a ktorý sa práve používa:
A sem okopíruj celý odstavec, kde sa pise o VGA compatible controller.
sudo lspci -v
.
momentálně jsem nabootoval přes recovery mod, takže jsou barvy OK a terminál po příkazu zobrazí:
Znovu jsem restartoval do správných barev přes recovery a ještě jednou to zkontroloval, fakt tam při dobrých barvách chybí ten poslední řádek s Kernel driver in use: i915 Takže při recovery se nenatahuje žádný ovladač? A proto je to OK?
Mimochodem pokud v recovery spustím konzoli a zadám: - čímž bych měl spustit X-ka také
tak to skončí hláškou:
souvisí to nějak?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Controller (rev 02) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Broadcom Corporation (Wrong ID) Device 2181
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
Memory at f0000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
Memory at fe780000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
I/O ports at ec00 [size=8]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: [d0] Power Management version 1[/quote]
tak jsem restatroval a nechal systém najet standartně, takže se rozbitýma barvama a výpis je jiný
[quote]00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Controller (rev 02) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Broadcom Corporation (Wrong ID) Device 2181
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
Memory at f0000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
Memory at fe780000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
I/O ports at ec00 [size=8]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: [d0] Power Management version 1
Kernel driver in use: i915
Mimochodem pokud v recovery spustím konzoli a zadám:
statrx
tak to skončí hláškou:
Fatal server error:
Could not create lock file in /tmp/.X0-lock
bash: adresář nebo soubor neexistuje
xinit: diving up
xinit: unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server error
xauth: error in locking authority file /root/.Xauthority
Nejaký ovládač sa určite používa, ale keď neni vidiet vo výpise tak sa asi používa ovládač integrovaný v jadre a nenatahuje sa modul i915.Znovu jsem restartoval do správných barev přes recovery a ještě jednou to zkontroloval, fakt tam při dobrých barvách chybí ten poslední řádek s Kernel driver in use: i915Takže při recovery se nenatahuje žádný ovladač? A proto je to OK?
Vyskúšal som to pozrieť v recovery mode a ja tam mám agpgart-intel.Táto informácia nič neznamená lebo mám iný HW (notebook) ako ty.
Keď pozieš do /boot/grub/grub.cfg pre jednotlivé menuentry v riadkoch začínajúcich slovom linux za ro tam je u mňa quiet splash $vt_handoffV čem je rozdíl při startu normálním a přes recovery mód? I když v recovery nic neprovedu po dokončení startu je vše OK, tak proč při normál startu ne.
A v recovery mode je v riadku linux za ro recovery nomodeset.
Tento parameter nomodeset som už v minulosti použil v prípadoch keď nechcel nabehnúť systém do grafického prostredia.
Na tvojom mieste by som skúsil editovať /etc/default/grub a v riadku GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" za quiet splash by som dopísal ten nomodeset.
Riadok by vypadal takto:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"
sudo update-grub
.
áno, niečo podobné som použil ja:menom píše: Tento parameter nomodeset som už v minulosti použil v prípadoch keď nechcel nabehnúť systém do grafického prostredia.
http://forum.linux-mint-czech.cz/viewto ... =LM13#p397
Áno, vidím že to bolo na stroji s ATI + radeon.
Ja som na to prišiel tak, že som mal jedno LiveCD ktoré nechcelo fungovať, pri nabiehaní ostala čierna obrazovka s bielimi obdĺžnikmi v nepravidelnom rozložení, podobne ako keď kockuje (kostičkuje) nekvalitný film / video.
Niekde som sa dočital, že cez f6 klávesu sa dá to LiveCD spustiť s inými nastaveniami.
Prešiel som všetky možnosti a nomodeset zabral.
Akurát po inštalácií na harddisk som nemusel upravovať boot parametre pre grub - bežalo to OK.
Zaujímavé je, že to bol tiež Asus ale s nvidia.
Tak uvidíme či to vyššie uvedené riešenie bude stačiť, alebo to trocha doladíme ...
Ja som na to prišiel tak, že som mal jedno LiveCD ktoré nechcelo fungovať, pri nabiehaní ostala čierna obrazovka s bielimi obdĺžnikmi v nepravidelnom rozložení, podobne ako keď kockuje (kostičkuje) nekvalitný film / video.
Niekde som sa dočital, že cez f6 klávesu sa dá to LiveCD spustiť s inými nastaveniami.
Prešiel som všetky možnosti a nomodeset zabral.
Akurát po inštalácií na harddisk som nemusel upravovať boot parametre pre grub - bežalo to OK.
Zaujímavé je, že to bol tiež Asus ale s nvidia.
Tak uvidíme či to vyššie uvedené riešenie bude stačiť, alebo to trocha doladíme ...
.
Je vyřěšeno, takže prosím admina o označení.
To: menom
Děkuji, tohle zabralo.
Jestli tomu dobře rozumím, tak v podstatě šlo o to zablokovat natažení ovladače i915, kterej se při normálním startu natčítá a u mě způsoboval chybu, která se projevovala málo barvama.
To: kamowski
toto vlákno jsem také četl, ale netušil jsem, že to může řešit i moje trable
Pánové děkuji za Váš čas a ochotu pomoci
Mimochodem co znamená ten parametr (nebo příkaz?) nomodeset?
To: menom
Děkuji, tohle zabralo.
Jestli tomu dobře rozumím, tak v podstatě šlo o to zablokovat natažení ovladače i915, kterej se při normálním startu natčítá a u mě způsoboval chybu, která se projevovala málo barvama.
To: kamowski
toto vlákno jsem také četl, ale netušil jsem, že to může řešit i moje trable
Pánové děkuji za Váš čas a ochotu pomoci

Mimochodem co znamená ten parametr (nebo příkaz?) nomodeset?
Oprášil som to problematické LiveCD a po malom testovaní som prišiel k záveru, že ovládač ostal ten istý akurát operačný systém sa spúšťa cez nomodeset v akomsi základnom nastavení pričom sa neuplatňuje prednastavený režim (automatika) pre ovládač grafickej karty.Jestli tomu dobře rozumím, tak v podstatě šlo o to zablokovat natažení ovladače i915, kterej se při normálním startu natčítá a u mě způsoboval chybu, která se projevovala málo barvama.
nomodeset > bez nastaveného režimu
U Kamowského:
radeon.modeset=0 > radeon.nastavený-režim=0
Aj napriek tomu, že vo výpise lspci -v nevypisuje Kernel driver in use tak vyskúšaj dať príkaz:
lsmod | grep i915
Alebo aj príkaz na zistenie 3D vykresľovania graf. karty:
glxinfo | grep direct
A to neni možné bez správneho ovládača.
.