Mint nejde spustit!
Mint nejde spustit!
Nastal u mně zvláštní problém. Mám dual boot W8.1 a Mint. Včera jsem normálně v Mintu pracoval a konečně se mi také podařilo zprovoznit Skype(dtále mi nefungoval mikrofon). Normálně jsem to vypnul a dnes jsem chtěl pracovat v LR na fotkách, tak jsem rovnou spouštěl W8. Pak jsem chtěl přejít do Mintu a po restartování a Grub se mi to napřed tvářilo, že to startuje - objevil se znak Mintu ve středu obrazovky , zhasnul, objevil sekurzor(kterým lze i hýbat), avšak tím top končí. Normálně to jen problikne a do 16 sec. mi systém nabíhá a nyní tam stále visí jen ten kurzor a nic se neděje. Co s tím?
Re: Mint nejde spustit!
Aku mas presne verziu Linux Mint, ako si to instaloval ?
Je vypnuty Secure boot v BIOSe ?
Je vypnuty Secure boot v BIOSe ?
.
No mám Mint 15. A upozorňuji, že mi to měsíc běhalo bez problémů a na nic jsem nešahal. Instaloval jsem to na nově zformátovaný disk.Bohužel! Totiž když jsem předchozí verzi chtěl upgradovat, tak se mi to stále nedařilo a ve finále jsem linuxovou partišnu nakonec musel znova zformátovat a při opětovném spuštění jsem byl už tak rozčílený, že jsem odklepnul nechtíc, aby se mi Linux nainstaloval na celý disk. Mohla mě ranit mrtvice, když jsem si tu chybu a jak vznikla uvědomil, ale "díky" tomu jsem začal s čistým diskem novou instalaci jak W8, tak i Mintu. Jinak do BIOSU jsem už dlouho nelezl, protože to nebylo zapotřebí.
Co tak skusit obnovit GRUB -
http://wiki.linux-mint-czech.cz/doku.ph ... alace_grub
http://wiki.linux-mint-czech.cz/doku.ph ... alace_grub
.
Grub mu naběhne, kdy mu startuje Mint. Zkus při nabíhání (znak Mintu) zmáčknout Ctrl+Alt+F2 - tím spustíš text. režim. Zadej uživ. jméno a heslo a následně zadej příkaz startx a dej sem to, co to vypíše. Je možné, že jsi instaloval nejaký soft nebo motiv a ten rozhodil X, také se mi to stalo. Stačilo problémový balíček odinstalovat a bylo po problému.
Tak jsem to zkoušel A napsalo mi to:
Fatal server error:
Could not create lock file in /tmp/.tX2-lock
(EE)
Please consult the X.org Foundation support for help.
(EE)
xinit:giving up
xinit:unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server error
xinit:ended in locking authority file /root/.Xauthority
Fatal server error:
Could not create lock file in /tmp/.tX2-lock
(EE)
Please consult the X.org Foundation support for help.
(EE)
xinit:giving up
xinit:unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server error
xinit:ended in locking authority file /root/.Xauthority
No a neinstaloval si nějaký program nebo motiv, který by to mohl způsobovat? Je evidentně nabořené X a dost pochybuju, že se to stalo samo od sebe... Mně se to stalo po instalaci vyhlazovače fontů, musel jsem ho poté v text. režimu odinstalovat.
no nic jsem nedělal, , alespoň si nevzpomínám, jen jsem se při tom posledním spouštění trochu trápil s tím mikrofonem na skype a to jsem vyřešil v nastavení alsamixeru
Tak skype odinstaluj. Ani bych se nedivil, kdyby Ti to ten šmíráckej soft od MS nabořil.
Hmm.. Jak to mám odinstalovat, když se mi nespustí gui? Leda tak z příkazové řádky, ale na druhou stranu, měl jsem ho tam dost dlouho, jen mi do včerejška nefungoval mikrofon.