Můj tehdy uskutečněný odchod z Mintu (bráno jako také dobrodružství zkusit něco nového) bylo právě směrem do Manjaro. Tedy nikoli do dalšího a dalšího a dalšího klonu .deb Debianu nebo z .deb Ubuntu (na Debianu) odvozeného .deb forku. Že když už zaprší tak z deště pod okap a potom zase někam zpátky

Manjaro je postavené na balíčkovacím systému .arch a pokud si dobře pamatuji, ve správci programů je třeba/záhodno nastavit si připojení i k repozitáři AUR: tím je otevřeno neuvěřitelně rozsáhlé království v možnostech dostat se k všemožným až "nemožným" aplikacím, o kterých se v repozitářích takového Mintu může jen zdát a v Mintu musí být řešeno skrze postupně rostoucí houštinu repo PPA a to i těch všelijak podivných. Podivných i bezpečnostně. Navíc v případě Manjaro (Arch) a jak jsem velice brzy zjistil bývají aplikace v jejich repozitářích průběžně aktualizované a, především, velice často a daleko přehledněji a bez komplikací (kteréžto mě otrávily právě v Mintu) s rozjetými závislostmi. Navíc, na vysoké úrovni je wiki kam dodnes chodím já na radu a i když nyní jedu na jiné distribuci a která je postavená na balíčkovacím systému .rpm.
Ale právě Manjaro mně svým způsobem otevřelo na začátku oči a já myslím skrze tuto distribuci že prozřel: ano je to pěkné že Mint je pro ty začátečníky z Windows a je i pěkně omalovaný, ale v dalším kroku a po rozhlédnutí přichází zjištění že než ty omalovánky (pro první dojem) tak je třeba mít v pucu právě a především repozitáře a v nich srovnané závislosti. Takže ... potom jsem už jaksi neměl zábrany tedy obavy po balíčkovacím systému .arch zkusit nějakou další slušně vedenou distribuci (se slušnými repozitáři) a tentokrát .rpm

Co je dle mne hlavní potíž s Manjaro? Proč jsem od Manjaro odešel? Protože je to rolující distribuce a což je mně stále velmi sympatické, ovšem pokud správce distribuce neuhlídá aktualizace systému tak má uživatel průšvih. A ten průšvih a velký a jako nemilé překvápko u mě nastal asi po půl roce jinak velmi spokojeného užívání, nejdřív s prostředím Xfce a potom s KDE, tehdy možná že to bylo ještě i končící KDE4 a KDE5 teprve začínalo.