alfi51 píše:Ahoj, používám Linux Mint Rosa už delší dobu. Nyní bych si chtěl pořídit multifunkční tiskárnu. Můžete mi poradit nejvhodnější typ?

Ahoj,
sám jsem před lety ještě v době, kdy to vůbec nebylo rozšířené zařízení přešel od běžných tiskáren k multifunkčním zařízením. Má první multifunkce, kterou jsem tehdy zprovoznil pod Win ME dodnes funguje a tiskne i pod Linuxem Mint. Jednalo se o v té době profi zařízení od HP v ceně přes 15000,- Kč.
S multifunkcemi bývá občas pod Linuxem problém, kdy pokud je příliš nová, nemusí mít ovladače na tisk, ale většinou se z nich dnes tisknout dá, v případě skenování to už tak slavné být nemusí.
Vzhledem k tomu, že jsem si tímto prošel, tak mohu říct následující:
Multifunkce HP Office jet G55 - Bezproblémový tisk, skenování mi kdysi fungovalo také, v novějších verzích Linuxu nemám ověřené - Barevná inkoustová multifunkce - USB a LPT - Používal jsem USB.
Multifunkce Konica Minolta Magicolor 1680MF - Tisk OK, skenování jsem nerozchodil (nevylučuji, že to jde, ale ne lehce) - Barevná laserová multifunkce - USB - Používal jsem USB.
Multifunkce Samsung CLX-6240 Series - Tisk ihned po instalaci, skenování nefungovalo. Možnost stáhnout ovladače pro skenování přímo od výrobce a jejich instalace (super možnost, ale dost složité - nezprovoznil jsem - nemusel jsem). Barevná laserová multifunkce s duplexem, a síťovým konektorem, bonus Fax - USB a RJ45 - Používal jsem USB a poté přešel na RJ45. Výhoda RJ-45 - možnost skenovat přímo ze zařízení do sdílené složky - nepotřebuješ rozchozovat ovladače skenování do jednotlivých pc.
Dnes mám rozchozený tisk i skenování přes síť a to jak pod Linuxem, tak i pod jedinou pracovní stanicí s Win (7-64-bit).
RESUMÉ A MÉ DOPORUČENÍ:
Hledej multifunkci nejlépe s podporou Linuxu od výrobce, doporučuji s konektorem RJ-45, který umožní práci se sdílenou složkou. Pak nemusíš řešit přímo problém se skenováním do O.S. Bohužel s tímto vybavením se bude jednat o dražší zařízení, které nebude v ceně nejlevnějších USB modelů. Rovněž to bude nejspíš rozměrově větší model.
Mimo to samozřejmě musíš vybírat dle parametrů a funkcí, které potřebuješ. Duplex (oboustranný tisk) je super, horní podavač také (při duplexním kopírování nebo skenování nemusíš ručně obracet), ale samozřejmě zařízení je dražší apod.
Mohu doporučit značky Samsung a HP, občas se objeví i nějaká výhodná koupě použitého zařízení.