mathiaskooo píše: 17 kvě 2020, 11:32
Dobrý deň, čo Linuxu týka som úplný začiatočník. Keďže mám starší notebook, chcel som vyskúšať niečo iné ako Windows. Vo win 10 mi stačí v chrome otvoriť 5 kariet a počítač fučí ako keby mal na pláne odletieť. Mám notebook ASUS K55A, 2GBram, 500GB pamäť
Prejdime k samotnému problému, inštaloval som si Linux popri Windows keďže môj PC to zvládal super. Lenže pri inštalácii sa m to pýtalo niečo na pamäť, a automaticky sa tam nastavilo 10,9GB. Keď som teraz na Linuxe tak mi to stále píše, že plná pamäť. A moja otázka znie... Ako môžem zväčšiť tu pamäť, poprípade ako odinštalujem a znova nainštalujem Linux.
Verzia: Linux Mint XFCE 64bit - najnovšia
Dúfam, že to je zrozumiteľné a za každú odpoveď Ďakujem
Jinak abys to měl ještě srozumitelnější.
Nejedná se o paměť, ale diskový prostor. Tedy část disku (HDD, SSD, SSHD), kterou vyhrazuješ pro instalaci Linuxu. Jedna z největších začátečnických chyb je právě zvolení malého prostoru. To se stává, pokud zvolíte "Nainstalovat vedle stávajícího systému" a tam pak "Velikost určí systém". Pak si uživatel nainstaluje pár aplikací, poukládá data na "Plochu", stáhne pár věcí do "Stažené" a nejlépe ještě uloží pár multimediálních souborů do "Hudba" a "Videa". K tomu nechá párkrát povýšit jádro systémem aniž by odstranil ta stará a problém je na světě.
Další problém, který tam máš, a který jsem již popsal, je ten, že nemáš správně rozdělený disk. Viz můj příspěvek výše.
Co se s tím dá udělat?
Ve Windows zmenšit oddíl Windows a zvětšit ten druhý pro Linux (asi tak na 40 - 50 GB).
Předtím zazálohovat data z obou systémů. Pak se pustit do instalace Linuxu znovu a zvolit "Něco jiného".

Dále pokračovat v instalaci dle výše uvedeného návodu - na části disku, kde bude Linux vytvořit 3 části ( /, /Home a Swap).
Vypadat by to pak mělo takhle:
A vždy je zapotřebí vědět, co dělám:
Dokončit správně instalaci a pak obnovit v novém systému data ze zálohy.
Kód: Vybrat vše
https://www.linux-mint-czech.cz/2018/06/instalace-linux-mint-04/
Poté se naučit pravidelně zálohovat a přečíst si pár návodů na webu
No a pak se radovat z nového systému.