Mint 16 a WIN 7 dual boot
Re: Mint 16 a WIN 7 dual boot
Ahoj,ve win 7 se použivaji prikazy bootrec /fixmbr a pak bootrec/fixboot 

Ladislav nj, ale tak to nie je potom problem s bootom a Windowsom. Keby tam bol problem tak mi Win proste nenabootuje. Robi to to iste aj Menomovi. Bud to bude nejaky bug alebo naschval tu ,,funkciu" odstranili kvoli nejakym problemom aj ked v dokumentacii pre Mint 16 sa nachadza ta moznost, inak si to neviem vysvetlit. Tak neostava nic ine len manualne to spravit.
Ohladom toho swapu, swap nema urychlit prebudenie z hybernacie? Ked mam ssd disk tak to neni zbytocne?
Prosim este kde mam nainstalovat zavadzac? na /dev/sda1?

Ohladom toho swapu, swap nema urychlit prebudenie z hybernacie? Ked mam ssd disk tak to neni zbytocne?
Prosim este kde mam nainstalovat zavadzac? na /dev/sda1?

Manualna inštalácia je v pohode, sám si človek určí kde čo chce mať, ja inak ani neinštalujem.
Pre fungovanie hibernácie je nevyhnutný oddiel SWAP, bez neho nebude hibernácia fungovať.
Napríklad ja SWAP nemám, uspanie do RAM mi normálne funguje a postačuje.
GRUB potrebuješ dať do MBR toho prvého disku, teda /dev/sda
Pre fungovanie hibernácie je nevyhnutný oddiel SWAP, bez neho nebude hibernácia fungovať.
Napríklad ja SWAP nemám, uspanie do RAM mi normálne funguje a postačuje.
GRUB potrebuješ dať do MBR toho prvého disku, teda /dev/sda
.
Grub může být kdekoliv. Já ho dával na disk, kde nejsou Windows, aby se zachovaly oba zavaděče. V BIOSu pak stačilo zvolit prioritu diska a tím také zavaděč.GRUB potrebuješ dať do MBR toho prvého disku, teda /dev/sda
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
Áno, samozrejme som tým myslel najjednoduchšie riešenie bez zmien v BIOSe.
Každému jako vyhovuje ...
Každému jako vyhovuje ...
.
No spravim to teda manualne. Ked mi pojdu oba OS z fyzicky jedneho SSD tak by som nemal vediet volit v biose prioritu bootovaneho disku. To by fungovalo v pripade len keby mam druhy system na druhom hdd? ci nespravne som to pochopil?
Cize zavadzac mam nainstalovat na teda /dev/sda a nie teda /dev/sda1?
A este jedna vec, ze ked nainstalujem zavadzac, nastavim spravne oddieli, swap, linux atd potom budem musiet manualne pridat win7 do grubu aby som mal potom moznost volit ktory system nabootuje?
Cize zavadzac mam nainstalovat na teda /dev/sda a nie teda /dev/sda1?
A este jedna vec, ze ked nainstalujem zavadzac, nastavim spravne oddieli, swap, linux atd potom budem musiet manualne pridat win7 do grubu aby som mal potom moznost volit ktory system nabootuje?
Áno správne si to pochopil, keď máš obidva OS na jednom disku, tak netreba nič robiť v BIOSe.
GRUB dáš inštalovať do MBR toho prvého disku /dev/sda
GRUB je natoľko vymakaný, že sám nájde win os a zahrnie ho do ponuky medzi OS, ktoré ponúkne pri štarte na výber.
Keby "náhodou" sa nedalo dostať po inštalácií do win os, tak v Linuxe stačí do terminálu dať:
A pokiaľ win neni nejako poškodený (že predtým normálne fungoval) tak to musi ísť.
Ešte jedna vec: nezabudni počas inštalácie pre systém určiť Prípojný bod /
GRUB dáš inštalovať do MBR toho prvého disku /dev/sda
GRUB je natoľko vymakaný, že sám nájde win os a zahrnie ho do ponuky medzi OS, ktoré ponúkne pri štarte na výber.
Keby "náhodou" sa nedalo dostať po inštalácií do win os, tak v Linuxe stačí do terminálu dať:
Kód: Vybrat vše
sudo update-grub
Ešte jedna vec: nezabudni počas inštalácie pre systém určiť Prípojný bod /
.