Server na LM 19.3

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Odpovědět
Zpráva
Autor
makisof
Příspěvky: 4
Registrován: 11 říj 2021, 14:45

Server na LM 19.3

#1 Příspěvek od makisof »

Zdravím, zasekol som sa, mohli by ste poradiť? Nainštaloval som LAMP na LM 19.3 localhost. Následne som inštaloval Wordpress. Spočiatku všetko bežalo ok. Apache server, databáza aj Wordpress. Na adrese 192l.168.XXX.XXX som sa vedel prihlásiť a upravovať webstránku vo WP.
Asi po trojtýždňovej pauze som sa chcel znova prihlásiť a už to nie je možné. Na danej adrese sa neotvorí prihlasovacie okno ani phpmyadmin ani wordpress. Ćo sa mohlo pokaziť?

vxmery
Vezír Mintu
Příspěvky: 521
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Server na LM 19.3

#2 Příspěvek od vxmery »

Ahoj a vitaj na fóre. Je možné, že ti niektorá služba nebeží. Mudrovať nechcem, nemám s LAMP skúsenosti. Keď som sa hral s Wordpress-om, inštaloval som XAMPP. Je to vcelku priateľské prostredie s grafikou, cez ktoré si potom WP a všeličo iné ľahko doinštaluješ. Skús si to pozrieť, možno sa ti zapáči ;)
A pred každým inštalatérskym počinom, si pre istotu zálohuj dôležité dáta a aktualizuj systém z príkazového riadku (Ctrl+Alt+T)

Kód: Vybrat vše

sudo apt update && sudo apt upgrade
Keď sa náhodou aktualizuje kernel, tak sa zbav nepotrebných súborov

Kód: Vybrat vše

sudo apt autoremove  -y
Príkazy si pýtajú heslo (nezobrazuje sa)
Linux Mint 19.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

alfisko
Poradce Mintu
Příspěvky: 199
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Server na LM 19.3

#3 Příspěvek od alfisko »

A ten apache ide na tej masine kde sa prihlasujes ? Ani ked tam napises localhost tak to nejde ? Ani https ?
Usage: lampp <action>

start Start XAMPP (Apache, MySQL and eventually others)
startapache Start only Apache
startmysql Start only MySQL
startftp Start only ProFTPD

stop Stop XAMPP (Apache, MySQL and eventually others)
stopapache Stop only Apache
stopmysql Stop only MySQL
stopftp Stop only ProFTPD

reload Reload XAMPP (Apache, MySQL and eventually others)
reloadapache Reload only Apache
reloadmysql Reload only MySQL
reloadftp Reload only ProFTPD

restart Stop and start XAMPP
security Check XAMPP's security

enablessl Enable SSL support for Apache
disablessl Disable SSL support for Apache

backup Make backup file of your XAMPP config, log and data files

oci8 Enable the oci8 extenssion

panel Starts graphical XAMPP control panel
pozri aj

/opt/lampp/etc/httpd.conf
/opt/lampp/error

popripade logy /opt/lampp/var/log
skus si vyrobit v /opt/lampp/htdocs nejaky adresar v nom index.html kde napis nejaky text. Potom daj v prehliadaci locahost/+ ta cesta ze ci to stoji na php.ini. Ak sa to zobrazi tak hladaj chybu tam.

Ak na to ides z inej masiny, pozri firewall.

makisof
Příspěvky: 4
Registrován: 11 říj 2021, 14:45

Re: Server na LM 19.3

#4 Příspěvek od makisof »

Problém by mohol súvisieť s routerom. Pred dvoma týždňami som odpojil a prestal používať router. Teraz som napojený priamo na kábel a tam je adresa asi 127.0.0.1. alebo localhost. Pomocou nich sa zobrazí web stránka ale pristupovať k nej nie je možné.
Skúsil som pripojiť naspäť odpojený router ale adresa sa zmenila – posledné trojčíslie a tak nie je možné sa pripojiť.
Možno by trebalo získať pôvodnú adresu alebo celý systém nastaviť na novú?
Diky za tipy XAMPP-a, možno raz vyskúšam ale LAMP sa zdá byť čistejší bez ďalších pridaných tretích strán...

Livan
Poradce Mintu
Příspěvky: 231
Registrován: 16 kvě 2014, 21:15

Re: Server na LM 19.3

#5 Příspěvek od Livan »

Len tak hádam. Nemáš aktívne priraďovanie adresy cez DHCP? Potrebuješ tam mať statickú adresu.

alfisko
Poradce Mintu
Příspěvky: 199
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Server na LM 19.3

#6 Příspěvek od alfisko »

Xampp je v solarise a lampp v linuxe. Staticka adresa servra kde ide apache a routra je samozrejmost.

RadekD
Poradce Mintu
Příspěvky: 291
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova

Re: Server na LM 19.3

#7 Příspěvek od RadekD »

Přesně tak. Buď nastav na serveru pevnou IP nebo pokud nechceš používat router, přistupuj přes localhost (přepokládám, že server je na stejném stroji). Logicky, když DHCP změní IP adresu (po opětovném připojení routeru), musíš k přístupu použít tu novou, na té původní není nic nebo je tam jiné zařízení. Samozřejmě předpokládám přístup bez routeru jen na testování, jinak v tom nevidím smysl - apache bez sítě?
To, že ti na localhostu WP nebere heslo bude chyba jinde...
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 10 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 10 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce

alfisko
Poradce Mintu
Příspěvky: 199
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Server na LM 19.3

#8 Příspěvek od alfisko »

Pokial k tomu pristupujes cez WAN, zaplat si staticku adresu alebo existuju www stranky DNS kam posles svoju aktualnu dynamicku IP z WAN. Je to domena kde sa registrujes pod nejakym nazvom. Dynamicka adresa je ale ovplyvnena dobou prenajmu IP nastavenou v konfiguracii dhcp ale vacsinou dava pri obnoveni prenajmu tu istu. Ja som to pouzival a fungovalo to. Predpoklada sa nevypinanie routra.

Odpovědět